Joga je primerna za vse starosti, še posebej pa jo priporočajo za starejše, saj jim omogoča vadbo, ki je sicer niso deležni. Foto: Reuters
Joga je primerna za vse starosti, še posebej pa jo priporočajo za starejše, saj jim omogoča vadbo, ki je sicer niso deležni. Foto: Reuters
Množična joga v Bruslju
V številnih mestih po svetu vsako leto potekajo množične vadbe joge, ki se jih udeleži po več tisoč jogistov. Foto: EPA

Dogodek Pozdrav soncu - ime nosi po istoimenskem prepoznavnem zaporedju vaj, ki spodbuja delovanje notranjih organov in razgiba hrbtenico- je namenjen vsem ljubiteljem joge, katere pomen za zdravo in zadovoljno življenje ljudi je široko prepoznan. Joga je vadba, ki jo lahko izvajamo ne glede na starost, spol ali druge okoliščine.

"Joga je celostna vadba, ki vključuje telo in duha. Joga nas napolni z energijo, globoko sprosti in uravnoteži, "poudarja Dejan Dinevski, predsednik društva Joga v vsakdanjem življenju Maribor, in dodaja, da svetuje, da se z jogo ukvarjamo poleg športne vadbe, saj joga ni nadomestek zanjo.

Dihanje je eden ključnih elementov zdravja
Joga ni namenjena le gibčnosti, sprostitvi in ohranjanju zdravja, njena bistvena lastnost je tudi povezovanje. Pri izvajanju joge igra eno ključnih vlog dihanje. "Pravilno dihanje, ki se ga učimo pri jogi, je eden ključnih elementov zdravja. Opazovanje sproščenega in uravnoteženega dihanja je znanstveno dokazano najučinkovitejša tehnika sproščanja. Ko zaprem oči in opazujemo svoje dihanje, se zmanjša frekvenca bitja srca, zniža krvni tlak in upočasni metabolizem, kar so glavni pokazatelji sprostitvenega odziva. V vsakdanjem življenju lahko to tehniko uporabimo zelo enostavno – vzamemo si par minut, poiščemo miren kotiček, zapremo oči in usmerimo pozornost na naraven tok dihanja. Sprostitev potem steče sama od sebe," pojasnjuje Dinovski.

Celodnevno druženje v Mozirju bo postreglo s pestrim programom različnih delavnic joge, tudi za otroke, in ustvarjalnimi delavnicami. "Odziv nas je pozitivno presenetil. Vadili bomo jogo, meditirali in se predvsem družili ob dobri hrani in v pozitivni atmosferi. Tišine tokrat ne bomo pričakovali in zahtevali od nikogar. Jogi lahko najde tišino v sebi, ne glede na zunanje zvoke," je na vprašanje, kako bo potekala vadba v množici, še odgovoril predsednik društva.