Florentino Perez je postal prvi mož Superlige. Foto: EPA
Florentino Perez je postal prvi mož Superlige. Foto: EPA

V njej bodo igrali Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid in Tottenham. "Pomagali bomo nogometu na vseh ravneh in ga v svetu postavili na pravo mesto. Nogomet je edini globalni šport z več kot štirimi milijardami navijačev in odgovornost velikih klubov je, da se odzovejo njihovim željam," je povedal Perez.

Riddle: Opinion Poll - Superliga

Pobeg le dan pred predstavitvijo nove Lige prvakov
Revolucija v evropskem klubskem nogometu je prišla nepričakovano. Ko je že kazalo, da je Uefa po večletnih pogajanjih zadovoljila vse in da je vse usklajeno, se je dan pred predstavitvijo nove Lige prvakov (36 klubov, več tekem v skupinskem delu) zgodilo. Nož v srce Evropski nogometni zvezi, njenemu predsedniku Aleksandru Čeferinu, nogometnim zvezam in po odzivih sodeč predvsem navijačem, ki so nad potezo velikih klubov ogorčeni.

Sorodna novica Nogometni velikani kot Gordon Gekko: Pohlep je dober

3,5 milijarde evrov vnaprej
12 klubov se bo umaknilo iz Združenja evropskih klubov (ECA). Tekme se bodo igrale med tednom. V ozadju je, seveda, denar. Ustanovitelji lige naj bi vnaprej dobili 3,5 milijarde evrov, kar bo mnogim olajšalo poslovanje, močno prizadeto zaradi izpada dohodkov v koronakrizi. ESPN poroča, da naj bi 6 milijard dolarjev v obliki posojil v projekt vbrizgala ameriška banka JP Morgan. Ta je že potrdila, da bo financirala nastanek superlige. Razmišljajo tudi o ustanovitvi ženske Superlige, a šele po tem, ko bi tekmovanje steklo pri moških.

"Z združitvijo največjih klubov na svetu, v katerih bodo najboljši nogometaši igrali med seboj celotno sezono, je Superliga odprla novo poglavje v evropskem nogometu. Zagotovljeno je izjemno tekmovanje na najboljših stadionih, ob tem so se povečala denarna sredstva za širšo nogometno piramido," je povedal ameriški lastnik Manchester Uniteda in podpredsednik Superlige Joel Glazer.

Format ‒ 2 x 10 in nato izpadanje od četrtfinala naprej
V Superligi, ki so jo za zdaj zavrnili nemški in francoski klubi, bo sodelovalo 20 klubov. 15 naj bi bilo stalnih. Razdeljeni bi bili v dve skupini po deset. Najboljši trije iz vsake bi se uvrstili v četrtfinale. Četrta in peta ekipa iz vsake skupine bi se za četrtfinale pomerili v dodatnih tekmah.

Agnelli: 12 klubov predstavlja milijarde navijačev po vsem svetu
Po besedah predsednika Juventusa Andree Agnellija, zdaj tudi enega od podpredsednikov Superlige, bo ta poteza "zagotovila dolgotrajno prihodnost igre". "12 ustanoviteljev predstavlja milijarde navijačev po vsem svetu in 99 evropskih lovorik. V tem kritičnem trenutku smo sprejeli dogovor, omogočili smo spremembo tekmovanja in ga naredili dolgotrajno vzdržnega. Navijačem in amaterskim nogometašem smo omogočili tekme, ki bodo potešile njihovo strast do igre," je povedal Agnelli, ki je bil s Čeferinom tesno povezan. Čeferin je boter Agnellijevi hčerki. O prenovi Lige prvakov sta se pogovarjala veliko časa, viri blizu dogajanja pa pravijo, da ga Čeferinu konec tedna ni uspelo priklicati na telefon.

Borussia in Bayern proti, PSG prav tako, kaj pa ostaloi Francozi?
Vodstvo Borussie Dortmund je v izjavi za javnost sporočilo, da sta s tekmecem Bayernom iz Münchna združena v nasprotovanju Superligi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Medtem pa viri znotraj tega tekmovanja dodajajo, da bosta v njem igrali vsaj dve francoski ekipi. O tem poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na vir znotraj novoustanovljene Superlige. Imeni klubov nista znani, prav tako ne način, kako bo prišlo do izbire, potem ko je najbogatejši predstavnik francoskega nogometa Paris Saint-Germain že zavrnil nastopanje v Superligi in podprl načrte reform lige prvakov od leta 2024 naprej.

Sorodna novica "Naj se odcepijo, vendar jih kaznujte. Takoj jih kaznujte!"

Domača prvenstva brez dvanajsterice
Evropska nogometna zveza Uefa se je skupaj z nogometnimi zvezami Anglije, Španije in Italije odzvala že v nedeljo pred uradno razglasitvijo Superlige. Klubom in igralcem so zagrozili, da ne bodo smeli nastopati pod njihovim okriljem. To pomeni državna prvenstva brez omenjenih klubov, evropska in svetovna prvenstva brez nogometašev iz teh ekip ...

Fifa v podporo Uefi
Danes se je oglasila tudi Mednarodna nogometna zveza Fifa, ki je v sporočilu za javnost zapisala, da pričakuje dialog za rešitev krize v nogometu ter da se ne strinja s separatistično in zaprto evropsko nogometno ligo zunaj mednarodnih nogometnih institucij.

"Fifa vztraja pri stališču, da bo tudi v prihodnje stremela k solidarnosti v nogometu in pravični razdelitvi, katere cilj je razvoj nogometa kot športa na svetovni ravni. Po našem prepričanju in glede na naše pravilnike mora vsako tekmovanje tako na nacionalni, regionalni ali svetovni ravni temeljiti na solidarni, enakovredni in pravični razdelitvi finančnih sredstev. Vse nogometne strukture morajo izrabiti vsa pravna, športna in diplomatska sredstva, da se to izpolni. V tem kontekstu lahko Fifa zgolj izrazi svoje nestrinjanje z ustanovitvijo zaprte in separatistične evropske lige," se glasi sporočilo Mednarodne nogometne lige.

"Fifa zagovarja enotnost svetovnega nogometa in prosi vse vpletene strani k mirnemu, konstruktivnemu in uravnoteženemu dialogu v dobro nogometa ter v skladu s solidarnostjo in 'fair playem'. Fifa bo naredila vse, kar je v njeni moči, za harmonično zastopanje glavnih interesov nogometa," je še zapisala Fifa.

Superliga že sprejela pravne ukrepe proti vmešavanju Uefe in Fife
Po poročanju DPA-ja so ustanovni člani superlige že sprejeli pravne ukrepe, da bi preprečili vmešavanje Uefe in Fife v nastanek tekmovanja. To so v poslanih dokumentih na sedež Uefe in Fife že sporočili obema krovnima nogometnima zvezama.

Navijači: Dokončna izdaja
Navijači so ogorčeni. Privrženci "prebežnih klubov" so že združili moči in skupno obsodili potezo. "Dokončna izdaja" je skupni imenovalec odzivov v Angliji, ki goji še posebej močno vez do domačega tekmovanja, v katerem od zdaj, kot vse kaže, ne bo Manchester Uniteda, Liverpoola ...

Ali kot je napisal eden izmed uporabnikov na Twitterju: "Naftni denar, stave, VAR, nove lige ... kaj se je zgodilo z nogometom, ki smo ga poznali do zdaj?"

Veliko ogorčenje po Evropi po predstavitvi nove Superlige