Primož Roglič je za Jumbo Vismo v Španiji pridirkal obe dosedanji zmagi na velikih tritedenskih dirkah. Bo
Primož Roglič je za Jumbo Vismo v Španiji pridirkal obe dosedanji zmagi na velikih tritedenskih dirkah. Bo "zasavskemu orlu" uspelo še tretjič zapored osvojiti rdečo majico? Foto: ASO/Luis Angel Gomez/Photogomezspo

Nizozemska ekipa svetovne serije je uradno objavila zasedbo čebel za prihajajočo 76. Dirko po Španiji. Kapetan bo dvakratni zaporedni zmagovalec Primož Roglič, ki bo po razočaranju na Dirki po Franciji, kjer je moral odstopiti zaradi padca v 3. etapi, skušal še tretjič zapored osvojiti rdečo majico.

Na lovu za Romingerjem in Herasom

Sorodna novica Pogačarja čaka dirka od katedrale do katedrale in krst španskega "zoncolana"

Trikrat zapored sta tretjo najmočnejšo tritedensko kolesarsko dirko osvojila le Švicar Tony Rominger (1992, 1993 in 1993) in Španec Roberto Heras (2003, 2004 in 2005). Slednji je s skupno štirimi zmagami na La Vuelti tudi rekorder najprestižnejše španske kolesarske dirke.

Začetek in konec z vožnjo na čas

La Vuelta 21 se bo začela s 7,1-kilometrskim prologom v soboto, 14. avgusta, kjer se bo štartalo iz katedrale v Burgosu. Po 23 dneh in 21 etapah pa se bo kolesarski krog po Španiji za spremembo sklenil ne v Madridu, temveč v romarskem središču Santiagu de Composteli, prav tako z vožnjo na čas, ki pa bo dolga kar 33,8 km. Ob tem ima letošnja Dirka po Španiji kar 9 etapnih ciljev na klancih, s čimer je vnovič popolnoma napisana na kožo slovenskega šampiona.

Ekipa Jumba Visme

  • Primož Roglič, 31 let, Slovenija
  • Robert Gesink, 35 let, Nizozemska
  • Steven Kruijswijk, 34 let, Nizozemska
  • Nathan Van Hooydonck, 25 let, Belgija
  • Koen Bouwman, 27 let, Nizozemska
  • Lennard Hofstede, 26 let, Nizozemska
  • Sepp Kuss, 26 let, ZDA
  • Sam Oomen, 25 let, Nizozemska

Štirje pomočniki za hribe, trije za po ravnem

Roglič je pred dvema letoma na La Vuelti dobil eno etapo (kronometer), lani pa kar štiri etapne zmage (znova tudi edini kronometer). Foto: EPA
Roglič je pred dvema letoma na La Vuelti dobil eno etapo (kronometer), lani pa kar štiri etapne zmage (znova tudi edini kronometer). Foto: EPA

Cestni kapetan rumeno-črne osmerice je prekaljeni Robert Gesink, za gore in hribovite zaključke so Rogliču na voljo Sepp Kuss, Steven Kruijswijk in še Sam Oomen. Američanu in prvemu Nizozemcu je bilo pozimi sicer obljubljena sokapetanska vloga za La Vuelto 21, a se je vse to seveda spremenilo z Rogličevim odstopom in že tretje leto spremenjenimi načrti slovenskega šampiona.

Za po španskih ravninah, vetru in razgibanemu terenu bodo peloton obvladovali preostali trije pomočniki Nathan Van Hooydonck, Lennard Hofstede in Koen Bouwman. Vsekakor so pri Jumbu Vismi sestavili močno ekipo, ki bo skrbela in podpirala Rogliča, vsaj na začetku pa bi morala biti v skupnem seštevku kot rezervna aduta tako Kruijswijk kot Kuss.

Pogačar na EP, SP in za konec Po Lombardiji

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar je danes na Instagramu ekipe UAE Emirates uradno potrdil, da ga ne bo na letošnji Dirki po Španiji. To se je napovedovalo že nekaj časa, predvsem po drugi zmagi na dirki po Franciji in poznejšem uspešnem nastopu na olimpijskih igrah v Tokiu, na katerih je 22-letnik osvojil bronasto kolajno v cestni preizkušnji.

"Po nekaj izjemnih mesecih in počitku sem znova na kolesu. Z ekipo smo se odločili, da na žalost ne bom nastopil na Vuelti," je na Instagramu sledilcem sporočil Pogačar. "Moji naslednji cilji so nastop v Plouayju, na evropskem in svetovnem prvenstvu ter na jesenskih italijanskih klasikah. Obeta se zanimiv zaključek sezone," je še za konec dodal 22-letnik s Klanca pri Komendi.

V nasprotju z Rogličem, ki ni načrtoval nastopa v Španiji, je Tadej Pogačar že pozimi napovedal nastop na Dirki po Španiji, a druga zaporedna zmaga na Dirki po Franciji in še olimpijski uspeh v Tokiu (bron na cestni dirki) sta to pričakovano spremenili. Le 24 ur pred začetkom uvodne vožnje na čas v Burgosu bo imel "tamau Pogi" doma v Komendi slovesen sprejem za poletna velika uspeha.

Znova Jumbo proti Ineosu

V postavi Ineos Grenadiers je predviden tudi olimpijski prvak s cestne dirke in lani največji Rogličev tekmec na Dirki po Španiji Richard Carapaz, ki pa naj bi tokrat delal za Egana Bernala in Adama Yatesa. Foto: EPA
V postavi Ineos Grenadiers je predviden tudi olimpijski prvak s cestne dirke in lani največji Rogličev tekmec na Dirki po Španiji Richard Carapaz, ki pa naj bi tokrat delal za Egana Bernala in Adama Yatesa. Foto: EPA

Glavni tekmec Rogliča in Jumba Visme bo na La Vuelti 21 ekipa Ineos Grenadiers, ki bo stavila na Egana Bernala in Adama Yatesa. Ravnokar poteka etapna dirka po Burgosu, kjer pa je Kolumbijec že v uvodni etapi nerodno padel in se kar pošteno obdrgnil, prav tako tudi njegov rojak in ekipni pomočnik Daniel Martinez. Prvo etapo je dobil Belgijec Edward Planckaert (Alpecin Fenix), drugo etapo pa Kolumbijec Juan Seabastian Molano (UAE Emirates).

Potolčeni Bernal preizkusil cilj 3. etape La Vuelte

A sta tako Bernal kot Martinez 2. etapo dokončala v glavnini, posledice padca in vpliva na njuno pripravljenost za Dirko po Španiji pa je bilo mogoče opazovati med 3. etapo, ko se je šlo na Picón Blanco. Omenjeni vrh tokrat ni etapni cilj, se bo pa na tem težkem vzponu končala 3. etapa letošnje La Vuelte, ko se bodo tudi razkrila razmerja moči med kandidati za končno zmago in osvojitev rdeče majice.

Etapno zmago je po napadu tik pod vrhom in po vratolomnem spustu dobil Francoz Romain Bardet (DSM). S prvo zmago po dobrih treh letih je tudi prevzel skupno vodstvo. Bernal je delal za nabolje uvrščenega grenadirja Pavla Sivakova, a ob napadih proti vrhu je Kolumbijec komaj držal skupino preostalih vodij.