Podoba za zgodovino! Foto: Reuters
Podoba za zgodovino! Foto: Reuters

33-letni Primož Roglič je tako osvojil svoj četrti Grand Tour, pred tem je bil trikrat zapored najboljši na Vuelti (2019–2021). Drugo mesto je pripadlo Valižanu Geraintu Thomasu, tretje pa Joau Almeidi, ki je Portugalski prinesel prve stopničke na tritedenskih dirkah po 44 letih.

Rogliča sta tudi zadnji dan spremljala žena Lora in sin Lev. Foto: Reuters
Rogliča sta tudi zadnji dan spremljala žena Lora in sin Lev. Foto: Reuters

"Nisem še popolnoma dojel, kaj mi je uspelo, brez dvoma pa uživam v tej zmagi, skušam doživeti vsak trenutek, kar se je zgodilo včeraj, je bilo res nekaj posebnega, vsa energija navijačev, res sem užival! Vsaka zmaga je nekaj posebnega, a ta trenutek bo v moji glavi ostal za vedno," je Roglič povedal v prvi izjavi za organizatorja dirke.

Preobrat na Višarjah
Kapetan Jumba Visme je prikazal odlično formo in nastope, med kapetani je bil v prvi polovici odlično razpoložen, malo dvoma pa je prinesel padec sredi dirke, ki mu je odnesel kar nekaj kože, prinesel pa precej bolečin. Roglič se je kot po običaju pobral, na začetku zadnjega tedna je imel težave na gorski etapi, si pridelal 29 sekund zaostanka za Thomasom, nato pa v norem kronometru na Svete Višarje pred svojimi navijači dirko obrnil v svoj prid.

Analiza Jana Tratnika v podkastu SOS-odmev

109 Jan Tratnik verjame, da Roglič še lahko dobi Tour (in to ne le enega)

Cavendish končal post Astane
Zadnja etapa je bila odločena v ciljnem sprintu, kjer je imel največ moči veteran Mark Cavendish, ki se bo upokojil ob koncu leta. Njegova ekipa Astana je slavila sploh prvo etapno zmago na Giru po štirih letih.

Roglič: Ni bilo nobene potrebe, da bi oblekel rožnato majico prej
Zmagoviti telemark Rogliča pred Kolosejem v Rimu
Cavendish je celo dirko zaman napadal etapno zmago, na svoj račun pa je prišel v večnem mestu. Foto: Reuters
Cavendish je celo dirko zaman napadal etapno zmago, na svoj račun pa je prišel v večnem mestu. Foto: Reuters

Pričakovana parada šampionov
Karavana je zjutraj zapustila severovzhod Italije in priletela v Rim. Italijanska prestolnica je ponudila 126 km dolgo etapo, ki je bila mirna, po daljšem času smo spet videli parado šampionov, ki je prinesla pričakovano krajši pobeg, zadnji kilometri pa so pripadli obračunu sprinterjev. Za Cavendisha je bila to 162. zmaga med profesionalci.

Šesta slovenska zmaga na tritedenskih dirkah
Slovenija ima zdaj šest zmag na največjih pentljah, potem ko je Pogačar slavil še na Touru v letih 2020 in 2021. Slovenca sta dobila šest od zadnjih enajstih Grand Tourov.

Roglič po lanskih razočaranjih postal prvi Slovenec z zmago na Giru

Fotoutrinki:

106. Dirka po Italiji

Zadnjo etapo smo spremljali z aplikacijo MMCživo