"Finale pred finalom" letošnjega zaključnega turnirja v dolenjski prestolnici se je končalo z zmagoslavjem velenjskih rokometašev. Ti imajo v nedeljo priložnost, da po letu 2003 znova osvojijo pokal. Foto: www.alesfevzer.com
Gorenje dobilo "finale pred finalom"

V velenjskem taboru so upali, tudi trener Zoran Jovičić je pred tekmo napovedal, da bo Celje kmalu padlo, in to jim je uspelo na zaključnem turnirju Pokala Slovenije v Novem mestu. S tem so končali neugodno tradicijo in prvič po decembru 2013 ukanili tradicionalne tekmece iz Savinjske doline.

Ključnega pomena je bil prvi polčas, v katerem so Velenjčani po izenačenem uvodu vodili že za sedem golov.

Prvi polčas pripadel Velenjčanom
Tekma je bila izenačena do 13. minute, nato pa je Gorenje na krilih nezgrešljivega Matica Verdinka in razpoloženega vratarja Emirja Taletovića, ki je uspešno zaustavljal celjski napad, višalo vodstvo. V 26. minuti so varovanci Jovičića tako povedli s sedmimi goli prednosti (9:16). Na odmor so odšli s šestimi goli prednosti (12:18). Verdinek je v prvem polčasu dosegel kar osem zadetkov.

Zadnji dve minuti tekme CPL- Gorenje

Celjani so se prepozno prebudili
Odmor Celjanom ni pomagal, saj so Velenjčani v 37. minuti po golu Vlada Matanovića povedli z najvišjo razliko osmih golov (14:22). Celjani so se s tremi zaporednimi goli približali nasprotnikom (17:22). Strelski mrk velenjskega napada je v 45. minuti prekinil Andraž Kete s svojim četrtim zadetkom (17:23). Skriti adut Kete je Velenjčane spet povedel na +6 (18:24). Vztrajni Celjani so znižali zaostanek (21:25), a pri Velenjčanih je bil še naprej razpoložen Taletović, ki je zaklenil svoja vrata. Ko je prvi gol v drugem polčasu dodal Verdinek, je Velenje spet vodilo za 6 golov (21:27). Celjani so še naprej napadali in ujeli goste (26:28), a jim je zmanjkalo časa za popoln preobrat.

V velenjski ekipi je bil najučinkovitejši Matic Verdinek z devetimi goli, v celjski pa Gal Marguč s šestimi zadetki.

Jovičić: Zmaga ne bo nič vredna, če ne bomo zmagali v nedeljo; Ocvirk: Razlika v prvem polčasu je bila previsoka

Zoran Jovičić, trener Gorenje: "Že nekaj časa proti Celjanom kažemo zelo kakovostne predstave, do današnje tekme so nas malenkosti ločile do zmage nad njimi. Moji varovanci so bili danes boljši od njih in so zasluženo zmagali, Celjani pa so bili za odtenek slabši. Od prve minute smo igrali zbrano in nismo delali nepotrebnih napak, naša realizacija v napadu je bila dobra, obramba na visoki ravni, v svojih vrstah pa smo imeli tudi razpoloženega vratarja Taletovića."

Tomaž Ocvirk, trener Celja Pivovarne Laško: "Razočaranje je veliko. Na dvobojih proti Velenjčanom smo bili dolgo časa neporaženi. Vedeli smo, da bo prišel dan, ko bomo izgubili, nihče od nas pa ni pričakoval, da se bo to zgodilo na polfinalni pokalni tekmi v Novem mestu. Na tem dvoboju nismo bili pravi, moji varovanci so na tekmo prišli kot zmagovalci in se preveč zanašali na pretekle medsebojne dvoboje. V prvem polčasu je naša igra povsem razpadla, v drugem pa smo kljub boljši predstavi ostali praznih rok."

Novomeščani drugič zaporedoma v finalu
Drugi polfinalni obračun pa se je končal z zmagoslavjem Krke, ki je bila v lokalnem dvoboju po hudem boju boljša od Sviša Ivančne Gorice (20:24).

Celjsko moštvo je z 21 naslovi najuspešnejša ekipa v pokalnem tekmovanju. Na drugem mestu je koprska s tremi naslovi, po enkrat so zmagali Gold Club Hrpelje, Gorenje Velenje in Mobitel Prule 67.

Izbranci domačega trenerja Roberta Cvikla so bili večji del prve polovice tekme v prednosti, največ pa so vodili za tri gole (8:5, 9:6 in 10:7). V končnici prvega polčasa se jim je malce zalomilo, trdoživi tekmeci iz Ivančne Gorice so se jim popolnoma približali (10:9) in jim v nadaljevanju dihali za ovratnik, v 39. minuti pa jih po golu Žana Grojzdka tudi ujeli (13:13).

Tekma je bila v drugem polčasu popolnoma odprta. V 50. minuti so varovanci trenerja Sviša Aleksandra Polaka po golu Mateja Koširja celo povedli z 18:17, v prelomnih trenutkih pa so gostitelji le uveljavili večjo izbiro kakovostnih igralcev in taktično-tehnično širino ter si v 54. minuti priigrali dva gola prednosti (20:18), v sami končnici pa prednost podvojili in slavili s 24:20.

V zmagoviti ekipi je bil najučinkovitejši Leon Rašo s sedmimi, v poraženi pa Matej Košir s štirimi zadetki.

Rok Željko, igralec SVIŠ-a Ivančne Gorice: "Najprej bi se zahvalil našim navijačem, ki so skoraj preglasili domačine. Do 50. minute smo se dobro držali, nato pa se je morda pokazalo tudi nekaj več kakovosti pri ekipi Krke. Jutri gremo v tekmo s Celjem popolnoma neobremenjeno, mladi igralci pa bomo lahko pokazali svojo kakovost proti enemu najboljših rokometnih kolektivov v Sloveniji."

Robert Cvikl, trener Krke: "Več kot tega si ne moremo želeti. Fantastično vzdušje, polna dvorana, uvrstitev v finale pred domačimi navijači. Mislim, da so to lahko sanje vsakega rokometaša. V zaključku smo se odlično borili, preobrnili rezultat v svojo korist in jutri gremo sproščeno v finale."

POKAL SLOVENIJE
ZAKLJUČNI TURNIR, Novo mesto

Polfinale:

Celje Pivovarna Laško - GORENJE
27:29 (12:18)

Celje Pivovarna Laško: Mlakar, Panjtar, Vujović, Jurečič, Malus, Kljun, Razgor 2 (2), Ovniček 3, Marguč 6, Šarac 3, Accambray 4, Kodrin 1, Horžen 2, Makuc 5, Anić 1, Bećiri.

Gorenje Velenje: Logar, Vujović, Taletovič, Grobelnik 1, Haseljić 2, D. Tajnik, Matanović 3, Miklavčič 4, Banfro, Drobež, Verdinek 9 (3), Grmšek, Šiško, M. Kavčič 1, A. Kavčič 4, Kete 5.

Sedemmetrovke: 2/2; 3/5.
Izključitve: 10 min; 6 min.
700 gledalcev.

Rokometaši Gorenja le rešili celjsko uganko

Sviš Ivančna Gorica - KRKA
20:24 (10:12)

Sviš Ivančna Gorica: Vencelj, Škorc, Knez 2, Zafran 2, Fink 1, Grojzdek 3 (2), Tekavčič, Hrovat, Stopar 2, Matej Košir 4, Pirnat, Krabonja 1, Željko 2, M. Kutnar, Matic Košir 3, D. Košir, Vidmar.

Krka: Brajer, Tomić 1, L. Rašo 7 (2), Bevec, Kukman, Didovič, Okleščen 3, Pršina 1, Irman 2, Jakše 4, Klemenčič, D. Rašo, Batagelj 1, Papež 4, Matko, Florjančič.

Sedemmetrovke: 2/2; 2/4.
Izključitve: 8 min; 10 min.
700 gledalcev.

Finale bo v nedeljo ob 17.00, tekma za tretje mesto pa ob 14.00. Prenos finala na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.