Slovenija je začela v postavi Klemen Ferlin, Dean Bombač, Borut Mačkovšek, Darko Cingesar, Blaž Blagotinšek, Jure Dolenec in Blaž Janc, ki je s strelom od daleč po pol minute zadel za vodstvo Slovenije (1:0).

Jure Dolenec je s tremi zaporednimi goli med 49. in 51. minuto Slovenijo popeljal do vodstva s +5 (27:22), s čimer je bil odpor Portugalcev zlomljen. Dolenec je bil upravičeno izbran tudi za igralca tekme. Foto: EPA
Jure Dolenec je s tremi zaporednimi goli med 49. in 51. minuto Slovenijo popeljal do vodstva s +5 (27:22), s čimer je bil odpor Portugalcev zlomljen. Dolenec je bil upravičeno izbran tudi za igralca tekme. Foto: EPA

Portugalci držali korak s Slovenci

Portugalci so v nadaljevanju držali korak s Slovenci, Luis Frade je tako v 6. minuti izenačil na 3:3, Borges pa v 9. za 4:4. V vratih Portugalske je dobro odprl tekmo vratar Alfredo Quintana. A ta je bil nemočen ob bombi Mačkovška za 5:4. Dolenec je nato zgrešil sedemmetrovko, Frade pa poskrbel za prvo vodstvo Portugalcev (6:5).

Janc Slovenijo vrnil v igro

Blaž Blagotinšek in soigralci so vzdržali fizično in še bolj psihično zahtevno bitko s Portugalsko. Foto: EPA
Blaž Blagotinšek in soigralci so vzdržali fizično in še bolj psihično zahtevno bitko s Portugalsko. Foto: EPA

Janc je izenačil na 8:8, a je nato Andre Gomes zabil za 9:8. Isti igralec je v 18. minuti iz protinapada poskrbel za +2, in to ob igralcu manj! Slovenci so delovali nekoliko v krču, pritisk "odločilne" tekme je očitno naredil svoje. Selektor Ljubomir Vranješ je vzel minuto odmora. Ta je pomagala, saj je Janc z dvema ukradenima žogama – ob igralcu manj – izenačil na 11:11, malo pozneje pa je Miha Zarabec s sedemmetrovke znova poskrbel za vodstvo Slovenije. Portugalski selektor Paulo Pereira je vzel minuto odmora.

Vodstvo Portugalske ob polčasu s 15:14

Zmagoviti ples v Malmö Areni. Slovenci so z uvrstitvijo v olimpijske kvalifikacije izpolnili (prvi) cilj, ki so si ga zadali pred prvenstvom. Foto: EPA
Zmagoviti ples v Malmö Areni. Slovenci so z uvrstitvijo v olimpijske kvalifikacije izpolnili (prvi) cilj, ki so si ga zadali pred prvenstvom. Foto: EPA

Bombač je v 27. minuti ob dveh igralcih manj zadel za 14:12, a trdoživi Portugalci se niso predali. Antonio Areia je s sedemmetrovke na začetku zadnje minute izenačil na 14:14, nato pa je po zapravljenem slovenskem napadu Daymaro Salina zabil za vodstvo Portugalcev ob polčasu s 15:14. Slovenci v obrambi niso bili tako čvrsti kot na prejšnjih tekmah.

Quintana Slovence spravljal v obup

Slovenija je drugi polčas začela sijajno – z ukradeno žogo Janca in golom za 15:15. Sledila je izenačena tekma "gol za gol". Slovencem nikakor ni uspelo zlomiti tekmecev. V obup jih je spravljal Quintana, ki je v 39. in 40. minuti ubranil tri zaporedne "zicerje", tako da je semafor v 41. minuti kazal 19:19. Quintano je naposled ukanil Zarabec s sedemmetrovke.

Zadnjih pet minut tekme Slovenija – Portugalska

Odločilna poteza Henigmana in trije goli Dolenca za +5 v 51. minuti

Slovenci so v 46. minuti z golom Nika Henigmana prvič na tekmi povedli s +2 (23:21), hkrati pa je bil izključen še Areia. Zdelo se je, da bi Slovenija lahko ušla na varnejšo razdaljo in tako poskrbela za mirnejšo končnico. In res, Mačkovšek je zadel za 24:21, Dolenec pa s tremi zaporednimi goli povišal na 27:22. Slabih deset minut pred koncem je Slovenija dihala lažje. Slovenci so tekmo mirno pripeljali do konca, zdržali so fizično in še bolj psihično zahtevno bitko s Portugalci. Janc s sedmimi ter Dolenec in Mačkovšek s po šestimi zadetki so bili najboljši strelci Slovenije.

Sloveniji najmanj boj za peto mesto

Sander Sagosen je Norveško popeljal še do šeste zaporedne zmage na prvenstvu. Islandcem je zabil devet golov. Foto: EPA
Sander Sagosen je Norveško popeljal še do šeste zaporedne zmage na prvenstvu. Islandcem je zabil devet golov. Foto: EPA

Slovenija je tako osvojila najmanj tretje mesto v skupini II, kar ji prinaša selitev v švedsko prestolnico Stockholm in boj za končno peto mesto na prvenstvu. S tem pa so si Slovenci že izborili tudi igranje na enem od treh kvalifikacijskih turnirjev za olimpijske igre, ki bodo med 17. in 19. aprilom.

"Pomoč" Portugalcev ali zmaga nad Norvežani Slovence pelje v polfinale

A na Švedskem je za Slovence zelo blizu tudi polfinale. Preostali torkovi tekmi sta se razpletli po okusu Slovencev. Norvežani so namreč z 31:28 ugnali Islandce, potem ko so že po osmih minutah vodili s 7:0, nato pa srečanje mirno pripeljali do konca. Sander Sagosen je dosegel devet golov. Norvežani so tako že v polfinalu. Na večerni tekmi pa so Švedi s 24:18 premagali Madžare, edine slovenske konkurente v boju za polfinale. To pomeni, da če Madžarska v sredo na popoldanski tekmi (16.00) ne premaga Portugalcev, potem bi se Slovenci že pred srečanjem z Norveško, ki se bo začelo ob 18.15, veselili uvrstitve v polfinale. Če bi Madžari vendarle ugnali Portugalce, potem bi morali Slovenci za polfinale osvojiti vsaj točko proti Norveški. Ob zmagi pa bi varovanci Ljubomira Vranješa osvojili celo prvo mesto v skupini II.

EP v rokometu, skupina II

SLOVENIJA - PORTUGALSKA 29:24 (14:15)

Slovenija: Ferlin, Kastelic, Blagotinšek 2, Henigman 1, Janc 7, Dolenec 6, Cingesar 1, Cehte, Kodrin, Zarabec 4 (4), Šoštarič, Horžen, Žabić, Ovniček, Bombač 2, Mačkovšek 6.

Portugalska: Quintana, H. Gomes, Portela 3 (1), Ferraz, Martins 2 (1), Moreira 1, Silva 1, Salina 2, Borges, Branquinho 1, Cavalcanti, Areia 3 (2), A. Gomes 6, Antunes 1, Frade 4, Magalhaes.

Sedemmetrovke: 4/6; 4/5

Izključitve: 8 min; 10 min

NORVEŠKA - ISLANDIJA 31:28 (19:12)
Sagosen 9, O'Sullivan 6, Jöndal in Reinkind 4; Gudmundsson 5, Gunnarsson 4.

MADŽARSKA - ŠVEDSKA 18:24 (9:10)
Szita 4, Banhidi in Mathe 3; Gottfridsson in Pellas 5, Nilsson 4.

Lestvica:                          
NORVEŠKA *     4  4 0 0 +19  8 točk
SLOVENIJA      4  3 0 1  +9  6     
MADŽARSKA      4  2 0 2  -6  4     
PORTUGALSKA    4  1 0 3  -4  2     
ISLANDIJA      4  1 0 3  -9  2     
ŠVEDSKA        4  1 0 3  -9  2     
            * - v polfinalu        

Prvouvrščeni ekipi se uvrstita v polfinale, tretja igra za peto mesto.

Slovenski rokometaši se bodo borili za nastop na OI
Vrata polfinala na EP-ju za Slovence še odprta
Janc verjame, da bo Slovenija v polfinalu