Črnogorcem je uspel nov podvig. Foto: EPA
Črnogorcem je uspel nov podvig. Foto: EPA

Črnogorci so večji del posla opravili že v prvem polčasu, ki so ga dobili za šest golov, nato pa tudi v drugem delu na varni razdalji držali favorizirane tekmece. Branko in Miloš Vujović sta bila s po sedmimi goli najboljša pri Črni gori, Ivan Čupić pa jih je toliko dosegel za Hrvaško. Igralec tekme je bil vratar Nebojša Simić, ki je bil 40-odstotno uspešen, zbral pa je 14 obramb.

Francija je na drugi tekmi skupine brez večjih težav odpravila Nizozemsko s 34:24, čeprav je ta v prvem polčasu še držala korak s slovitimi tekmeci. V drugem delu so Francozi, pri katerih je bil najboljši strelec Aymeric Minne z osmimi goli, pričakovano prevzeli pobudo in vpisali zanesljivo zmago.

Obračun Danske in Islandije je dobila prva z 28:24, Mathias Gidsel je devetkrat zadel za zmagovalce, Omar Ingi Magnusson pa osemkrat za poražence. Danci so slavili četrtič zapored.

Španija je na vrhu skupine II. Foto: EPA
Španija je na vrhu skupine II. Foto: EPA

V skupini II so na prvi tekmi Švedi odpravili Ruse z 29:23, pri čemer je Hampus Wanne devetkrat zadel za zmagovalce. Skandinavci so odigrali najboljšo tekmo na prvenstvu. Odločilen je bil delni izid 7:2 med 22. in 39. minuto.

Branilci naslova Španci pa so z enakim izidom premagali Nemce, Joge Maqueda Peno je bil s šestimi goli najboljši strelec tekme. Odločilen korak so naredili med 21. in 39. minuto, ko jim je uspel delni izid 10:2. Španija je na evropskih prvenstvih zdaj neporažena že 16 tekem. Slavila je šestič zapored.

Na zadnji tekmi so Norvežani zlahka odpravili Poljake, končni izid je bil 42:31, Sebastian Barthold je dosegel deset golov za Skandinavce, Sander Sagosen jih je dodal devet. Pri Poljakih je desetkrat zadel Arkadiusz Moryto. Norvežani so izenačili svojo najvišjo zmago na evropskih prvenstvih, hkrati pa so z 42 goli postavili tudi rekord turnirjev najboljših reprezentanc stare celine.

Prvi dve ekipi iz vsake skupine se bosta prebili v polfinale, tretjeuvrščeni pa bosta igrali tekmo za peto mesto. Ta bo, tako kot polfinalna obračuna, 28. januarja, finale in tekma za tretje mesto pa dva dni pozneje.

Danski rokometaši ugnali Islandijo

SKUPINA I, Budimpešta
DANSKA - ISLANDIJA 28:24 (17:14)

ČRNA GORA - HRVAŠKA 32:26 (15:9)

FRANCIJA - NIZOZEMSKA 34:24 (15:12)

Lestvica: Francija in Danska po 4, Islandija in Črna gora po 2, Nizozemska in Hrvaška brez točk.


SKUPINA II, Bratislava
POLJSKA - NORVEŠKA 31:42 (15:21)

RUSIJA - ŠVEDSKA 23:29 (13:16)

NEMČIJA - ŠPANIJA 23:29 (12:14)

Lestvica: Španija 4, Norveška, Švedska, Nemčija in Rusija po 2, Poljska brez točk.