Foto: EPA
Foto: EPA

Pod okriljem Mednarodne rokometne zveze (IHF) letos prvič poteka mednarodni teden rokometa. Začetek mednarodnega tedna rokometa ni izbran naključno. Leta 1946 je namreč na današnji dan v Københavnu potekal kongres, na katerem je bil ustanovljen IHF.

"Pred mednarodnim tednom rokometa naš šport ni imel svojega dne. IHF je to želel spremeniti. Naše misli so bile sprva usmerjene k mednarodnemu dnevu rokometa, a naši člani po svetu počnejo toliko dobrega, da 24 ur preprosto ne bi bilo dovolj za prikaz vsega," je uvodoma dejal predsednik IHF Hasan Mustafa.

"Mednarodni teden rokometa nam prinaša možnost, da svetovno športno javnost opozorimo na našo prekrasno igro. Odziv naših članov na idejo je bil sprejet z obilico pozitivizma in kreativnosti," je še dodal Egipčan na čelu IHF-ja.

S posebno akcijo se bo mednarodnemu tednu pridružila tudi Rokometna zveza Slovenije (RZS). Cel teden bo skozi oči svoje maskote Mete na družbenih omrežjih predstavljala ženski rokomet iz različnih zornih kotov.

Mačka Meta, ki je v paru z Rokom (Roko + Meta = rokomet) luč sveta ugledala leta 2017, se bo odpravila na potep. Na njem bo spoznala, da se privlačna rokometna igra odvija tudi pod milim nebom in da je v Sloveniji dosežena najvišja evropska rokometna raven, obenem pa ne bo pozabila poudariti, da je ob igranju rokometa pomembno tudi izobraževanje in načrtovanje tako imenovane druge kariere.

Konec prihodnjega tedna si bo celotno popotovanje mačke Mete mogoče ogledati v daljšem videozapisu.