Slovenke so brezhibno opravile septembrski kvalifikacijski tekmi. Marca drugo leto se bodo dvakrat pomerile s favorizirano Nemčijo. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenke so brezhibno opravile septembrski kvalifikacijski tekmi. Marca drugo leto se bodo dvakrat pomerile s favorizirano Nemčijo. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenske rokometašice so z odliko opravile svojo nalogo v Minsku. Po zmagi nad Belorusijo, najhujšo tekmico za drugo mesto v skupini 3, so odločno zakorakale proti svojemu petemu zaporednemu nastopu na velikem tekmovanju po evropskih prvenstvih na Švedskem 2016 in v Franciji 2018 ter na svetovnem prvenstvu v Nemčiji 2017. Letos decembra bodo nastopile še na svetovnem prvenstvu na Japonskem.

Po 4:3 niso več izpustile vodstva
Izbranke slovenskega selektorja Uroša Bregarja so se zavedale pomembnosti današnjega obračuna v beloruski prestolnici. Tekmo so resda nekoliko slabše odprle, po zaostanku z 1:3 pa so strnile svoje vrste in v osmi minuti prvič na dvoboju povedle s 4:3.

Od tedaj naprej so imele nadzor nad izbrankami slovenskega strokovnjaka na beloruski klopi Tomaža Čatra. V 12. minuti je njihova prednost že znašala štiri gole (8:4), resno in odgovorno pa so igrale vse do konca prvega polčasa. V 28. minuti so povedle z 18:11, na veliki odmor pa so se podale s prednostjo petih zadetkov (18:13).

Ključen niz 5:1 v 2. polčasu
Uvod v drugi polčas je bil preslikava prvega. Slovenke so znova malce "zaspale" in tekmicam dovolile, da so se jim v 37. minuti približale na dva gola (20:18). Po Bregarjevi minuti odmora so dvignile svojo igro na višjo raven in v naslednjih petih minutah naredile delni izid 5:1 za vodstvo s 25:19. V končnici tekme ni bilo pretresov, Slovenke so bile vseskozi v prednosti in dosegle najbrž ključno zmago.

Slovenke bodo drugi kvalifikacijski ciklus za EP 2020 igrale marca prihodnje leto, ko se bodo dvakrat pomerile z Nemkami, tretji pa maja, ko bodo najprej gostovale na Kosovu, nato pa gostile Belorusinje.

Na EP se bosta iz skupine 3 prebili dve najbolje uvrščeni izbrani vrsti. Slovenija je v četrtek v Mariboru na uvodni kvalifikacijski tekmi premagala Kosovo z 32:23.


KVALIFIKACIJE ZA EP 2020

SKUPINA 3, 2. krog:

BELORUSIJA – SLOVENIJA
29:31 (13:18)

Belorusija: Kuncevič, Hrackevič, Dronava 2, Vasilevskaja 2, Iljina 4, Kocina 5, Artsjukovič, Rudkoskaja, Kanaval 1, Hutava, Ježikava 7, Silickaja 4, Šamanoskaja 3, Mokat 1, Hests.

Slovenija: Zec, Pandžić, Strnad, Gros 11, Krajnc, Žabjek, Stanko 6, Abina, Barič 2, Ferfolja 1, Zulić 2, Pišek, Varagić 6, Vučko, Svetik, Beganović 3.
7-m: Belorusija 3/3, Slovenija 5/5.
Izključitve: Belorusija 6, Slovenija 6 minut

KOSOVO - NEMČIJA 15:34 (8:14)

Lestvica: Slovenija in Nemčija po 4, Kosovo in Belorusija 0 točk.