Blaž Janc je iz hitrega protinapada zadel ob sireni in poskrbel, da so Slovenci na odmor odšli s prednostjo +4 (12:8). Tudi sicer je bil razpoložen, s šestimi zadetki je bil najučinkovitejši strelec Slovenije. Foto: EPA
Blaž Janc je iz hitrega protinapada zadel ob sireni in poskrbel, da so Slovenci na odmor odšli s prednostjo +4 (12:8). Tudi sicer je bil razpoložen, s šestimi zadetki je bil najučinkovitejši strelec Slovenije. Foto: EPA

Egipčani so bili zaradi boljšega izhodišča v skupini IV v prednosti in jim je napredovanje v četrtfinale sicer zagotavljal tudi neodločen izid. In to so tudi dosegli.

Slovenci so v prvem polčasu navdušili, igrali so kombinatorno v napadu in čvrsto v obrambi, za nameček je bil razpoložen še vratar Klemen Ferlin, ki je večkrat 'zaklenil' svoja vrata.

A v drugem polčasu se je slovenska predstava sesula kot hišica iz kart. V igri brez vratarja so slovenski rokometaši zapravili nekaj napadov, kar so Egipčani hitro kaznovali in se vrnili.

Slovenija je ključno tekmo sicer odigrala brez Dragana Gajiča, Staša Skubeta in Blaža Blagotinška, vsi so imeli želodčne težave.

Vratar Klemen Ferlin, daleč najboljši posameznik slovenske reprezentance na obračunu z Egiptom, je bil po tekmi zelo razočaran. Foto: EPA
Vratar Klemen Ferlin, daleč najboljši posameznik slovenske reprezentance na obračunu z Egiptom, je bil po tekmi zelo razočaran. Foto: EPA
Sorodna novica "Pokopale so nas neumnosti v drugem polčasu, naše in še od koga drugega"

Učinkovit napad in Ferlin v vratih
Slovenci so srečanje proti domačinom začeli zelo dobro, še posebej je bil v vratih razpoložen vratar Klemen Ferlin, ki je že v uvodnih minutah zbral nekaj obramb, s katerimi je gostitelje spravljal v obup. Igra je stekla tudi v napadu, po izidu 4:4 je varovancem Ljubomirja Vranješa na krilih Blaža Janca in Boruta Mačkovška iz protinapada uspel delni izid 3:0, napad za prednost +4 je nato zapravil Dean Bombač. Ferlin je v drugi polovici prvega polčasa še naprej odlično branil svoja vrata, tudi po njegovi zaslugi se Egipčanom ni uspelo približati Slovencem, ki so dobro igro v obrambi okronali z učinkovitim napadom. Matic Suholežnik je po podaji Nika Henigmana zadel za 9:5, na +5 (10:5), kar je bila najvišja slovenska prednost v prvem delu, je hip zatem povišal kapetan Jure Dolenec.

Gostitelji prvenstva poslali Slovence domov

Janc zadel ob sireni
Egipčani so v končnici prvega polčasa stavili na hitre napade, raven slovenske igre je nekoliko padla. Ko so se nevarno približali, je njihov nalet z golom z devetih metrov presekal Mačkovšek za 11:8. Ko je že kazalo, da bodo imeli gostitelji zadnji napad v prvem polčasu, so storili napako, iz protinapada pa je ob sireni za 12:8 zadel Janc. Vsekakor najboljši polčas slovenske reprezentance na letošnjem svetovnem prvenstvu.

Dolenec po porazu: Za to smo si krivi sami

Črni niz in izenačenje Egipta
Tudi drugi polčas so Slovenci začeli dobro, Dolenec je s sedmih metrov zadel za +5 (15:10), nato pa so sledile črne slovenske minute, v katerih so ob igri brez vratarja začeli slovenski fantje v napadu delati nerazumljive napake, kar so Egipčani hitro kaznovali z zadetki v prazno mrežo. Po delnem izidu 5:0 so gostitelji ekspresno izenačili (15:15). Potapljajočo se barko je rešil šele Ferlin s pomembnimi obrambami, na roko je Slovencem šel tudi nenatančen tekmec, ki je zapravil nekaj obetavnih napadov.

Zadnjih 5 minut tekme Slovenija - Egipt

Konec sanj o četrtfinalu
Po mrtvem teku, ki je trajal nekaj minut, so Egipčani vnovič zadeli prazno mrežo, po hitri napaki v slovenskem napadu so iz protinapada bliskovito zadeli za +2 (19:21). Nazadnje je bil izid poravnan na 22, potem pa je domača ekipa pobegnila in storila dovolj za napredovanje v četrtfinale – Jancu je še uspelo izenačiti izid na 25:25, a za kaj več je zmanjkalo časa.

Egipčani, Švedi, Francozi in Norvežani v četrtfinalu
Iz skupine IV napredujeta reprezentanci Švedske in Egipta. Švedi so na večerni tekmi zanesljivo premagali Ruse (20:34).

Uvrstitve v četrtfinale se veselita še reprezentanci Francije in Norveške. Francozi so odpihnili Portugalce (32:23), Norvežani pa so drugo mesto potrdili po zmagi nad Islandci (35:33).


SKUPINA IV, 3. krog, Kairo

SLOVENIJA – EGIPT 25:25 (12:8)
Janc 6, Dolenec, Mačkovšek in Zarabec po 4, Suholežnik 3, Bombač in Gaber po 2; Sanad 7, Omar 6, Y. El-Deraa 4, Zeinelbaedin 3, Elahmar in S. El-Deraa po 2., Nawar 1.

Sedemmetrovke: 1/2; 3/4
Izključitve: 12 min; 4 min
Rdeči karton: /.

Rokomet (M) - svetovno prvenstvo: Slovenija : Egipt, prenos iz Kaira
Analiza tekme Slovenija - Egipt

RUSIJA - ŠVEDSKA 20:34 (8:17)
Kotov 5.; Pellas 8, Wanne 6.

Rokomet (M) - svetovno prvenstvo: Švedska : Rusija, prenos iz Kaira

BELORUSIJA – SEVERNA MAKEDONIJA
30:26 (14:14)
Kuleš 7, Astrašapkin 5; Lazarov 7.

Lestvica:                             
ŠVEDSKA *         5  3 2 0 +27  8 točk
EGIPT *           5  3 1 1 +32  7     
---------------------------------     
SLOVENIJA         5  2 2 1  +8  6     
RUSIJA            5  2 1 2  -1  5     
BELORUSIJA        5  1 2 2  -9  4     
S. MAKEDONIJA     5  0 0 5 -57  0     

SKUPINA III, 3. krog, Giza

ALŽIRIJA - ŠVICA 24:27 (13:15)
Ayoub 6; Schmid 9, Tynowski 6.

ISLANDIJA - NORVEŠKA 33:35 (18:18)
Elisson 6; Sagosen 9, Reinkind 6.

PORTUGALSKA - FRANCIJA 23:32 (12:16)
Martins 6; Descat 8.

Lestvica:                              
FRANCIJA *        5  5 0 0 +19 10 točk 
NORVEŠKA *        5  4 0 1 +18  8      
---------------------------------      
PORTUGALSKA       5  3 0 2  +3  6      
ŠVICA             5  2 0 3  -6  4      
ISLANDIJA         5  1 0 4  +7  2      
ALŽIRIJA          5  0 0 5 -41  0      
         * - v četrtfinalu             

Najboljši dve ekipi napredujeta v četrtfinale.