Tone Tiselj je bil selektor slovenske reprezentance na domačem evropskem prvenstvu leta 2004, ko je ta dobila srebrno medaljo. Foto: www.alesfevzer.com
Tone Tiselj je bil selektor slovenske reprezentance na domačem evropskem prvenstvu leta 2004, ko je ta dobila srebrno medaljo. Foto: www.alesfevzer.com

Pred svetovnim prvenstvom je Slovenija veljala za favorita skupine H, po treh odigranih tekmah pa v drugi del odnaša polovičen izkupiček.

"Kar se tiče tekme z Rusijo, se je ponovila podobna zadeva kot na srečanju z Nizozemsko v Celju. Manjkali so namreč maksimalna mobilizacija, borbenost, odnos do nasprotnika. Tega na tej tekmi ni bilo videti, kar je bilo zame osebno eno razočaranje. In mislim, da so bili razočarani vsi, vključno s fanti," je analizo slovenske igre začel Tiselj, selektor, ki je s Slovenijo osvojil srebrno medaljo na evropskem prvenstvu leta 2004, s krimovkami pa dvakrat (2001, 2003) Ligo prvakinj.

Sorodna novica Backović: Igra Slovenije v prvem delu za trojko

Ko novi koronavirus "pomaga": vratar Lesjak klik, ki smo ga potrebovali
Tiselj je nato nadaljeval: "Na tekmah z Nizozemsko, Rusijo in prvih 15 minutah srečanja z Belorusijo je bilo kar precej eksperimentiranja in rešitev, ki se niso pokazale kot najboljše. Proti Belorusiji sem prvič videl, da sta na zunanjih igralnih položajih skupaj zaigrala Staš Skube in Dean Bombač, kar je bil čisti eksperiment. Videl se je sicer napredek v smislu pristopa, več energije v obrambi, a vsi smo čakali, da se bo na tej tekmi nekaj zgodilo, da bo en klik, da bo ekipa odigrala drugače. Nobeden ni vedel, kaj naj bi ta klik bil, a lahko rečem, da nam je v tem trenutku novi koronavirus kar "pomagal", saj je bil ta klik vratar Urban Lesjak (zamenjal okuženega Urha Kastelica, op. a.), ki je predtem na hitro in na tiho izpadel iz reprezentance. Ne vem sicer, zakaj. Tokrat je bil Lesjak klik, ki smo ga potrebovali. Ob kakovostni obrambi soigralcev je odigral svojo vlogo."

Kar je kakovostno, se ne menja. Lahko se samo dodajajo igralci.
"Dejstvo pa je tudi, da so po uvodnih slabih minutah na igrišče stopili igralci, ki so bili nosilci igre že na lanskem evropskem prvenstvu na Švedskem. To so Darko Cingesar, Borut Mačkovšek, Miha Zarabec, Jure Dolenec, Blaž Janc, Blaž Blagotinšek, novo ime pa je namesto Igorja Žabića Matej Gaber. Tu je še Dean Bombač. Nosilci igre so torej znani. Ko pa bodo ti fantje utrujeni, je treba dati priložnost Nejcu Cehtetu, ki doslej ni veliko igral. Tudi Nik Henigman lahko še marsikaj postori. Mislim, da potrebujemo še eno levo krilo, če Tilen Kodrin ne bo mogel, zato je prav, da vključimo Tadeja Mazeja. Za pomoč so tu še en srednji zunanji Staš Skube ali Rok Ovniček, Dragan Gajić in Matic Suholežnik. Obračun z Belorusi je bil nadaljevanje tistega, kar smo videli na lanskem evropskem prvenstvu. Naloge so bile razdeljene podobno kot na Švedskem. Tisto, kar je kakovostno, ni potrebe, da se preveč menja, ampak se lahko samo dodajajo igralci. Tekma z Belorusijo je nakazala, v kateri smeri naj bi nadaljevali. Drugi polčas je bil zelo korekten. Vendar brez evforije, tako Rusija kot tudi Belorusija nista reprezentanci, ki se lahko potegujeta za medalji. Težji nasprotniki nas še čakajo."

V ekipo se je po štirih letih vrnil Dragan Gajić, ki po moje ne spada v ekipo, ne glede na to, da je dober igralec in je pustil določen pečat v slovenskem prostoru. A je enostavno druga generacija. Še dodatno so zadevo narobe postavili novinarji, ki so poudarili, da lovi strelski dosežek Luke Žvižeja, kar je oslarija, saj so igralci napovedali, da gredo po medaljo. Tu Gajić ni noben problem, napako je storil tisti, ki ga je poklical. Če malo argumentiramo. Reprezentanca je brez Gajića odlično igrala na olimpijskih igrah, dobila bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu in bila četrta na zadnjem EP-ju. Če pa so ga že poklicali, pa je bilo njegovo vključevanje v ekipo napačno, kajti če bi reprezentanca želela od njega koristi in bi on lahko dal reprezentanci veliko, bi moral stopiti v reprezentanco skozi mala, ne pa skozi velika vrata.

Tiselj o vrnitvi Gajića v reprezentanco

Gajić ni problem, a ne spada v ekipo. Je druga generacija. Na tem položaju je Janc najboljši.
"Do drugega polčasa tekme z Belorusijo se je videlo, da vloge niso bile razdeljene do podrobnosti in da ekipa ni bila tako homogena kot na evropskem prvenstvu. Pri sestavi ekipe je treba opraviti t. i. sociometrijski test, ki ti pokaže, kakšni so odnosi, kako so povezani in kateri igralec ne spada v ekipo. V ekipo se je po štirih letih vrnil Dragan Gajić, ki po moje ne spada v reprezentanco, ne glede na to, da je dober igralec in da je pustil določen pečat v slovenskem prostoru. A je preprosto druga generacija. Še dodatno so zadevo narobe postavili novinarji, ki so poudarili, da Gajić lovi strelski dosežek Luke Žvižeja, kar je oslarija, saj so igralci napovedali, da gredo po medaljo. Tu Gajić ni noben problem, napako je storil tisti, ki ga je poklical. Če malo argumentiramo. Reprezentanca je brez Gajića odlično igrala na olimpijskih igrah, osvojila bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu in bila četrta na zadnjem EP-ju. Če pa so ga že poklicali, je bilo njegovo vključevanje v ekipo napačno, kajti če bi reprezentanca želela od njega koristi in bi on lahko dal reprezentanci veliko, bi moral stopiti v reprezentanco skozi mala, ne pa skozi velika vrata. Na tem položaju desnega krila imamo Janca, ki je kompletnejši in najboljši, ki lahko igra v obrambi enko, dvojko in sprednjega centra. V napadu pa Janc lahko igra krilo in lahko sodeluje v različnih kombinacijah tudi na zunanjem položaju, medtem ko so Gašper Marguč, Mario Šoštarić in Gajić podobni tipi igralcev. Vsi v obrambi lahko igrajo bolj ali manj samo številko ena, v napadu pa bolj kot ne stojijo na krilu in realizirajo, ob tem pa tudi vsi izvajajo sedemmetrovke. Popolnoma jasno je, da je Janc naše prvo krilo. Čeprav je eden najmlajših, je eden najbolj zrelih in odgovornih. Ne potrebuje nobene umetne konkurence."

Imamo pet srednjih zunanjih. Potrebujemo tri.
"Imamo pet srednjih zunanjih, ki so zelo podobni po kakovosti. Vsi lahko v obrambi igrajo na številki ena, v napadu pa nobeden ne more streljati iz skoka, vsi streljajo s tal. Na žalost pa nobeden od teh petih ne zna odigrati levega krila. Imajo podoben način igre. Vemo, da je Miha Zarabec aktualni evropski prvak, Staš Skube je to bil, Dean Bombač je bil neki vodja na zadnjem evropskem prvenstvu. Potem sta tu še Rok Ovniček in Domen Makuc, skratka gre za "prezasedeno" igralno mesto, saj so po značilnostih vsi zelo podobni. Potrebuješ tri srednje zunanje, ne pa pet."

Zato mislim, da je velik problem, ker Ljubo dobiva informacije samo iz ozkega kroga ljudi, bolj kot ne samo od Zormana. Moral bi jih dobiti še od koga drugega. Strokovni svet pri Rokometni zvezi Slovenije, ki je prebiral programe selektorjev, nato pa jim podajal svoje mnenje in ideje, pa praktično že štiri leta ne deluje. Menim torej, da selektor dobiva premalo kakovostnih informacij iz preozkega kroga ljudi.

Tiselj meni, da selektor Vranješ dobiva premalo kvalitetnih informacij

Selektor dobiva premalo kakovostnih informacij. Krog ljudi, ki ga z njimi zalagajo, je preozek.
Tiselj meni, da selektor Ljubomir Vranješ nima dovolj kakovostnih informacij iz različnih virov. "V zdajšnjih časih, ko je imela
reprezentanca pred nastopom na prvenstvu na razpolago samo deset dni, je izredno pomembno pridobiti veliko kakovostnih informacij iz različnih virov. Mislim, da je v položaju, ko sta selektor Ljubo Vranješ in njegov pomočnik Uroš Zorman tudi klubsko obremenjena, to malce težje. Selektor Vranješ, ki prihaja iz Švedske, pozna dobro razmere na Švedskem in v Nemčiji, medtem ko ima Slovenija svoje zakonitosti. Te so precej bliže Madžarski, kjer pa se Ljubo ni najbolje znašel. Zato mislim, da je velik problem, ker Ljubo dobiva informacije samo iz ozkega kroga ljudi, bolj kot ne samo od Zormana. Moral bi jih dobiti še od koga drugega. Strokovni svet pri Rokometni zvezi Slovenije je včasih prebiral programe in poročila selektorjev, o njih razpravljal in podajal svoja mnenja. Zdaj tega ne počne že vsaj štiri leta. Menim torej, da selektor dobiva premalo kakovostnih informacij samo iz ozkega kroga ljudi. Mogoče bi bilo na strokovni ravni treba razpravljati tudi o tem, kakšen model igre je najprimernejši za naše fante. Zorman je zagovornik španskega, Vranješ pa zagovornik skandinavskega. Sprašujem pa se, ali je možnost, da imamo svojega slovenskega," razmišlja Tiselj.

Sorodna novica Slovenci že v Kairu in z glavami pri Makedoncih

"Jollyja" smo zapravili. Zdaj moramo dobiti vse tri tekme.
V drugem delu Slovenijo čakajo Švedska, Egipt in Severna Makedonija. Če se želi Slovenija zanesljivo uvrstiti v četrtfinale, si spodrsljaja oziroma poraza ne sme privoščiti. "Gledal sem tekmo med Švedsko in Egiptom. Končala se je po moji oceni najslabše, saj je zmagala Švedska (24:23), ki je za mene največje presenečenje prvenstva, saj manjka kopica nosilcev igre: desno krilo Niclas Ekberg, vratar Mikael Appelgren, leva zunanja Simon Jeppsson, Lukas Nilsson, krožni napadalec Andreas Nilsson. Na desni strani se je poškodoval tudi Albin Lagergren, a sta njegovi zamenjavi Linus Persson in Lukas Sandell doslej odigrala odlično. Obračun med Švedsko in Egiptom je bil po intenzivnosti kar en korak pred našo tekmo. Egipčani so bili zelo poklapani, zdaj si tudi oni ne smejo privoščiti nobene napake. Če ne bodo prišli v četrtfinale, bi bilo razočaranje veliko. Egipt ima odlično ekipo. Mislim, da je Severna Makedonija v najslabšem položaju, ker so pozneje prišli na turnir. V vsakem primeru nas čaka težko delo. Je pa res, da smo jollyja po porazu z Rusijo zapravili, tako da moramo za zanesljivo napredovanje premagati vse tri nasprotnike," pravi Tiselj.

Reprezentance, ki se potegujejo za kolajno, se v prvem delu ogrevajo
Kaj pa favoriti, kdo bo na vrhu? "To je zelo nehvaležno napovedovati. Tiste ekipe, ki računajo na vrh, v prvem delu ne pokažejo najboljših predstav, ampak stopnjujejo formo. Upam, da to velja tudi za Slovence. Dejstvo je, da je turnir še nekoliko bolj specifičen zaradi novega koronavirusa. Nekatere reprezentance namreč niso prišle z najboljšo zasedbo. Denimo, pri Nemcih so Hendrik Pekeler, Steffen Weinhold in Patrick Wiencek odpovedali nastop. Treba je vedeti, da je to leto nenormalno za rokometaše. 28. in 29. decembra je veliko najkakovostnejših igralo v finalu Lige prvakov še za lansko leto. Prvega januarja so začeli priprave, med katerimi so imeli kvalifikacijske tekme za evropsko prvenstvo, zdaj so na svetovnem. Nato se vračajo v klube, domače prvenstvo, Ligo prvakov, kvalifikacije za olimpijske igre, finale Lige prvakov in olimpijske igre. Za nekatere reprezentance je pomembnejši nastop na olimpijskih igrah, če seveda bodo. Skratka, ritem je izredno naporen."

Moram pohvaliti studio TV Slovenije in oba sogovornika v njem Ognjena Backovića in Jureta Natka, ki izredno kakovostno komentirata. Mislim, da sta res dober par in ju je lepo poslušati. Tako z vidika tega, kako govorita, kot tudi z vsebinskega vidika, kjer se kaže, da imata veliko rokometnega znanja. Sem res zelo vesel, da ste našli ta dva fanta, ki tako lepo komentirata.

Tiselj je izjemno zadovoljen z analitikoma ob prenosih slovenskih tekem Ognjenom Backovićem in Juretom Natkom

Za medalje kandidira vsaj osem ekip. Težko pa napovem prvaka.
"Za zdaj je bil največji derbi Francija – Norveška in Francozi so ta derbi dobili. Junak je bil vratar Wesley Prandin, ki je bil za
me doslej neznanka. Najbolj izenačena je skupina s Španijo, Poljsko, Tunizijo in Brazilijo, kjer se igralci zelo kurijo. Favoriti ostajajo isti kot po navadi. Zagotovo so to Francija, Nemčija in Norveška. Ne vem, kaj lahko naredi Madžarska, ki veliko vlaga, a običajno ne naredi nič. Francozi igrajo prvič brez voditelja reprezentance Nikole Karabatića in z novim selektorjem Guillaumom Gillom, ki prvič samostojno vodi katero koli ekipo. Proti Norveški so delovali dobro, ampak bomo videli. Pri nas se je zadeva zelo zakomplicirala, a mislim, da se bo odločalo med Švedsko, Egiptom in nami, torej Slovenijo. Potem ostaneta tu še Danska in Hrvaška. Hrvati vedno dobro delujejo, po navadi stopnjujejo formo. Pri Dancih manjka Lauge Schmidt in eden od bratov Toft Hansen, a kljub temu imajo kakovostno reprezentanco. Da bi napovedal enega od favoritov, bi pa težko rekel. Gre za širši krog osmih, desetih reprezentanc, ki lahko osvojijo medaljo. Kdo bo prvi, je pa težko reči," na koncu doda Tiselj.