Selektorja Vranješa in njegove izbrance čaka pester reprezentančni januar; najprej dve kvalifikacijski tekmi z Nizozemsko za EP 2022, nato pa svetovno prvenstvo v Egiptu. Foto: EPA
Selektorja Vranješa in njegove izbrance čaka pester reprezentančni januar; najprej dve kvalifikacijski tekmi z Nizozemsko za EP 2022, nato pa svetovno prvenstvo v Egiptu. Foto: EPA

Selektor slovenske moške rokometne reprezentance Ljubomir Vranješ je objavil seznam 21 kandidatov za nastop na svetovnem prvenstvu med 13. in 31. januarjem v Egiptu ter za kvalifikacijski tekmi z Nizozemsko za nastop na evropskem prvenstvu na Madžarskem in Slovaškem 2022, ki bosta 6. januarja v Almereju in 9. januarja v Celju.

Namenoma daljši reprezentančni seznam
"Upam, da ste vsi zdravi,"
je na uvodu današnje videokonference Rokometne zveze Slovenije dejal 47-letni švedski strokovnjak in dodal: "Menim, da je moj seznam igralcev kakovosten, namenoma pa tudi nekoliko daljši zaradi vseh negotovosti, ki jih prinaša pandemija novega koronavirusa. Menim, da nam nabor igralcev omogoča veliko taktičnega manevrskega prostora v napadu in obrambi."

Računa na še veliko hitrejšo igro
Švedski strokovnjak upa, da bodo nadgradili igro z zadnjega evropskega prvenstva, kjer je svoje varovance popeljal do četrtega mesta. "V vsakem primeru bomo igrali z dvema srednjima zunanjima igralcema. Računam tudi na veliko hitrejšo igro od tiste, ki smo jo prikazali januarja na Švedskem, kjer nismo imeli veliko časa za priprave. Nabor igralcev je popolnoma prilagojen tej strategiji."

Vranješ: Imamo ekipo, ki se lahko bojuje za medalje

Aduta: dobra obramba in ustvarjalen napad
Kakšna sta doseg in cilj slovenske članske moške reprezentance na 27. svetovnem prvenstvu v rokometu? "Menim, da je moja ekipa sposobna igrati dobro obrambo, ob tem imamo tudi zelo kreativne igralce v napadu. Moja ekipa se je sposobna bojevati za kolajne, čeravno je ne bom obljubil. Gremo korak za korakom, najprej je na vrsti Nizozemska, nato naši skupinski tekmeci Korejci, Rusi in Belorusi, potem bomo razmišljali še o drugih tekmecih."

V uvodu omenjene rokometaše je Vranješ vpoklical že na novembrsko akcijo proti Poljakom in Turkom v kvalifikacijah za EP 2022, a sta bili nato obe tekmi odpovedani zaradi okužb z novim koronavirusom v poljskem in slovenskem taboru.

Tradicionalni novoletni začetek priprav
Slovenija bo priprave za nastop na SP-ju in kvalifikacijski tekmi za EP začela 28. decembra v Laškem. Tam bo ostala do 30. decembra, nato pa se bo znova zbrala v 1. januarja popoldne, ko se jim bodo pridružili vsi rokometaši, ki so nastopili na zaključnem turnirju Lige prvakov (Blaž Blagotinšek, Gašper Marguč, Jure Dolenec, Blaž Janc, Domen Makuc in Miha Zarabec) ter igralci iz nemške lige (Zarabec, Klemen Ferlin, Urh Kastelic in Nejc Cehte).

Slovenske rokometaše čez mesec dni čaka deveti nastop na svetovnih prvenstvih. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenske rokometaše čez mesec dni čaka deveti nastop na svetovnih prvenstvih. Foto: www.alesfevzer.com

V Aleksandriji za zmago v skupini
Slovenska moška izbrana vrsta je doslej osemkrat nastopila na svetovnih prvenstvih. Največji uspeh je dosegla leta 2017 v Franciji, ko je osvojila bronasto kolajno. V Španiji 2013 je bila četrta, v Katarju 2015 je zasedla osmo.

Slovenija bo v skupinskem delu nastopala v predmestju Aleksandrije, v okviru skupine H se bo pomerila z Južno Korejo (14. 1.), Rusijo (16. 1.) in Belorusijo (18. 1.). Če bo osvojila prvo, drugo ali tretje mesto, se bo pomerila s tremi najboljšimi ekipami iz skupine G (Švedska, Egipt, Češka in Čile).

Kandidati za nastop na SP-ju 2021

  • vratarji: Klemen Ferlin (Erlangen), Urh Kastelic (Göppingen) in Miljan Vujović (Celje Pivovarna Laško);
  • krilni igralci: Darko Cingesar (Trimo Trebnje), Tilen Kodrin, Tadej Mazej (oba Celje Pivovarna Laško), Dragan Gajić (Limoges), Blaž Janc (Barcelona) in Gašper Marguč (Veszprem);
  • zunanji igralci: Nik Henigman, Borut Mačkovšek, Dean Bombač (vsi Pick Szeged), Staš Skube (Meškov Brest), Miha Zarabec (Kiel), Rok Ovniček (Nantes), Domen Makuc, Jure Dolenec (oba Barcelona) in Nejc Cehte (Hannover);
  • krožni napadalci: Blaž Blagotinšek (Veszprem), Matej Gaber (Pick Szeged) in Matic Suholežnik (Benfica).