Ana Gros je dosegla po šest golov v vsakem polčasu. Foto: www.alesfevzer.com
Ana Gros je dosegla po šest golov v vsakem polčasu. Foto: www.alesfevzer.com

Tekma je bila vseskozi izenačena. Slovenke so v prvem delu največ vodile za tri, prav tako Angolke v drugem delu. Varovanke Dragana Adžića je na površju držala Gros, za katero afriške prvakinje niso našle recepta. Vedelo se je, da Slovenke v drugi del svetovnega prvenstva vodi že točka, ki jo je v zelo izenačeni končnici z golom 25 sekund pred koncem zagotovila Nina Zulić.

Slovenke po pobudi odšle na odmor z golom zaostanka

Slovenke so dobro odprle tekmo in že v četrti minuti povedle s 3:0. A vodstvo je bilo kratke sape. Angolke so izkoristile nekaj izgubljenih žog nasprotnic, tako da je bil v deseti minuti izid poravnan na štiri. Druga tretjina prvega dela ni prinesla prevlade ne eni ne drugi strani.

Na sceno je nato stopila Gros – šest golov v prvem polčasu – in Slovenija je znova povedla za tri (11:8). Toda tudi ta prednost se je hitro stopila. V 25. minuti je bilo 11:11. Zaključek je pripadel Afričankam, ki so z golom v zadnjih vzdihljajih polčasa povedle prvič na tekmi – 13:14.

Lov na tri gole zaostanka

Gros je na začetku drugega dela nadaljevala tam, kjer je ostala. Z "bombo" z desetih metrov je izenačila izid na 14, toda to ni dalo dodatnega vetra v slovenska jadra. Še več. Angola je ušla na tri gole prednosti. Začel se je lov Slovenk, ki je obrodil sadove v 47. minuti, ko je Slovenija z desetim golom Gros povedla prvič v drugem polčasu. Tudi nadaljevanje je bilo izjemno izenačeno. Nobena izmed ekip si ni priigrala več od gola prednosti, kar je vodilo v razburljivo končnico.

Zulić slovenska odrešenica

Pred zadnjimi petimi minutami je bil izid 23:23. Dve minuti pred koncem je sedemmetrovko za 24:23 izkoristila Gros, a so Angolke na drugi strani ekspresno izenačile. Odločilni gol vsaj za želeno točko je 25 sekund pred koncem dosegla Zulić za 25:24, Angolkam je uspelo izid le še izenačiti. Če bi Afričanke slavile, bi morale Slovenke na zadnji tekmi skupine med Francijo in Črno goro navijati za Francozinje, saj bi napredovale le v primeru njihove zmage.

Gros: V najmočnejši skupini smo naredile korak naprej

"Ponosna sem na našo ekipo, končno nam je uspel preboj v drugi del tekmovanja. Ni bilo enostavno, nastopili smo v najmočnejši skupini na tem prvenstvu. Na vseh treh tekmah smo se borile po svojih najmočnejših močeh, naredile smo korak naprej," je po preboju v drugi del SP-ja dejala Gros, ki je v reprezentanci presegla mejo 600 golov. Več golov je dosegla le Tanja Oder (686).

Nataša Ljepoja je dodala: "Naše želje so se uresničile, prebile smo se v drugi del. Današnja tekma je bila naporna, igra v napadu nam nikakor ni stekla, z dobro obrambo pa smo nato iztržile remi. Gremo naprej."

V drugem delu s Srbijo, Rusijo in Poljsko

Slovenijo v glavnem delu svetovnega prvenstva čakajo novi zahtevni dvoboji z Rusijo, ki jo vodi nekdanja igralka Krima Ljudmila Bodnjeva, Srbijo pod vodstvom nekdanjega slovenskega selektorja in dolgoletnega trenerja Krima Uroša Bregarja, tretja tekmica pa je Poljska, ki je s 33:19 odpravila Kamerun.

Slovenke so v drugi del prenesle dve točki tako kot Srbija. Francija in Rusija imata po 4 točke, Poljska in Črna gora pa nič. Tekme Slovenije bodo v četrtek z Rusijo, v soboto s Poljsko in v ponedeljek s Srbijo. V polfinale vodita prvi dve mesti.

Dramatična zadnja minuta na tekmi Slovenija - Angola

SVETOVNO PRVENSTVO 2021

SKUPINA A, Granollers

3. krog:

ANGOLA – SLOVENIJA 25:25 (14:13)

Angola: Alberto, Sousa, E. Paulo, Nenganga, Quizelete 1, Machado 2, H. Paulo, Kassoma 6, Mario, Fonseca 3, Dombaxe 2, Pascoal 7, Pemba, Venancio, Masseu, Guialo 4 (3).

Slovenija: Zec, Vojnović, Pandžić, Gros 12 (4), Omoregie 1, Žabjek, Stanko 2 (1), Ljepoja 2, Zulić 3, Varagić 2, Svetik 2, Hrvatin, Beganović, Mrmolja, Gomilar-Zickero, Kramar 1.

Sedemmetrovke: Angola 3 (3), Slovenija 5 (5).
Izključitve: Angola 4, Slovenija 4 minute.

FRANCIJA – ČRNA GORA 24:19 (12:12)

LESTVICA

Lestvica:                         
FRANCIJA          3  3 0 0 83:57 6
SLOVENIJA         3  1 1 1 71:72 3
ČRNA GORA         3  1 0 2 67:72 2
ANGOLA            3  0 1 2 65:85 1
Sloveniji pomembna točka

Skupina B:
Kamerun – Poljska 19:33
Rusija – Srbija 32:22
Lestvica: Rusija 6, Srbija 4, Poljska 2, Kamerun 0 točk.

Skupina C:
Kazahstan – Iran 31:25
Norveška – Romunija 33:22
Lestvica: Norveška 6, Romunija 4, Kazahstan 2, Iran 0 točk.

Skupina D:
Portoriko – Uzbekistan 30:24
Nizozemska – Švedska 31:31
Lestvica: Nizozemska in Švedska po 5, Portoriko 2, Uzbekistan 0 točk.