Jure Dolenec je bil poleg Blaža Blagotinška s petimi zadetki najboljši strelec v slovenski reprezentanci. Foto: BoBo
Jure Dolenec je bil poleg Blaža Blagotinška s petimi zadetki najboljši strelec v slovenski reprezentanci. Foto: BoBo
Veselin Vujović
Veselin Vujović je z okrnjeno zasedbo vodil slovensko reprezentanco v Švici. Foto: Reuters
Slovenci z dobro obrambo in lahkimi goli do gladke zmage

fhausnu brez težav premagali Švico s 33:20 in vpisali načrtovani novi dve točki v kvalifikacijah za EP. V soboto jih čaka še tekma proti Portugalski v Kopru.

Slovenija se bo na prvenstvo na Hrvaškem uvrstila z zmago nad Portugalci, dovolj pa bi bil tudi remi s 25 ali manj zadetki. Reprezentanci imata namreč po pet točk, na prvi medsebojni tekmi novembra na Portugalskem pa je bilo 26:26. Portugalci so morali tokrat doma priznati premoč Nemcem s 26:29.
Nedavna kvalifikacijska poraza proti Nemcem v Ljubljani in Halleju ter številni novi obrazi so prinesli nekaj negotovosti v slovenski tabor, a je tekma v Švici minila v absolutni prevladi varovancev Veselina Vujovića. V slovenski reprezentanci sta bila strelsko najučinkovitejša Blaž Blagotinšek in Jure Dolenec, oba sta dosegla po pet golov.

Delni izid 0:6 ob koncu prvega polčasa
Že po prvem polčasu so močno zdesetkani Slovenci zanesljivo vodili z 9:18. V 9. minuti so prvič povedli za tri zadetke (3:6), pet minut pozneje pa s +4 (5:9). Od 19. do 27. minute so z delnim izidom 0:6 ušli na 7:16, dva zadetka so v tem obdobju dosegli tudi z igralcem manj, zadnji gol v prvem delu pa je Igor Žabič prek celega igrišča dal v prazno mrežo.
Izjemno visok obrambni blok - v njem so bili kar trije dvometraši (Blagotinšek, Saša Barišić Jaman in Borut Mačkovšek) - je takoj nevtraliziral najmočnejša švicarska napadalna orožja. Prvi domači zvezdnik Andy Schmid, sicer ideolog igre nemškega prvaka Rhein-Neckar Löwna, je bil pod njihovim nadzorom, prav tako njegovi soigralci. Slovenska obramba 6-0 je delovala zanesljivo, tudi igra v napadu je imela malo pomanjkljivosti.

V drugem polčasu so Švicarji v 42. minuti znižali na 16:22, a so gostje po minuti odmora hitro odgovorili s tremi zaporednimi zadetki. V 47. minuti so prvič vodili za deset golov (17:27). Do konca tekme je dva zadetka dosegel celo vratar Urh Kastelic, razlika pa je v 55. minuti narasla na 13 golov (19:32), kolikor je znašala tudi na koncu.
Gaber vso tekmo na klopi, Zarabec na tribuni
Krožni napadalec Matej Gaber je lahko ves dvoboj spremljal s klopi in bo spočit pričakal soboto, Vujović pa se je že dopoldne odločil, da izmed potnikov v Švico ne bo igral Miha Zarabec. V kadru za tekmo so bili tako vratarja Matevž Skok in Urh Kastelic, krilni igralci Matic Verdinek, Gašper Marguč in Tilen Kodrin, zunanji igralci Jure Dolenec, David Miklavčič, Marko Bezjak, Saša Barišić Jaman, Jan Grebenc, Borut Mačkovšek, Žiga Mlakar in Patrik Leban ter krožni napadalci Blaž Blagotinšek, Matej Gaber in Igor Žabič.

V kvalifikacijski skupini 5 si je Nemčija z 10 točkami že prejšnji mesec izborila nastop na evropskem prvenstvu.

Izjavi po tekmi

Veselin Vujović, selektor Slovenije: "Že pred začetkom zadnjega kvalifikacijskega ciklusa sem bil zadovoljen s svojo skupino igralcev in v Švici so upravičili moje zaupanje. Tekmo smo vseskozi nadzorovali, razlika v kakovosti pa mi je omogočila, da spočijem nekatere igralce pred odločilno tekmo v Kopru. Tu predvsem mislim na Mateja Gabra, ki ga bomo proti Portugalcem močno potrebovali, a tudi vse druge igralce."

Jure Dolenec: "Igrali smo zelo pametno. Na začetku smo stisnili in dali vse od sebe ter pristrigli peruti Švicarjem, hkrati pa tekmecem dokazali, da smo na njihovo igrišče prišli maksimalno zbrani in z veliko željo po zmagi. Najpomembnejše je, da se zaradi številnih menjav nismo preveč utrudili pred tekmo s Portugalsko."

KVALIFIKACIJE ZA EP 2018 - HRVAŠKA

SKUPINA 5

5. krog:
ŠVICA - SLOVENIJA 20:33 (9:18)
1.245 gledalcev

Švica: Maros 6, Gerbl 4, Schmid 3 (1), Rubin 2, Lier, Sidorowicz, Kuttel, Marković in Huwyler po 1.

Slovenija: Dolenec 5 (1), Blagotinšek 5, Žabič 4, Miklavčič in Grebenc po 3, Kastelic, Verdinek, Marguč in Bezjak po 2, Kodrin, Barišić Jaman, Mačkovšek, Mlakar in Leban po 1.

Sedemmetrovke: 2/2; 1/2
Izključitve: 6; 4 minute

PORTUGALSKA - NEMČIJA 26:29 (16:15)



6., zadnji krog, sobota ob 20.00:
SLOVENIJA - PORTUGALSKA (Koper)
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.

Nedelja:

NEMČIJA - ŠVICA

Vrstni red: Nemčija 10, Slovenija in Portugalska po 5, Švica brez točk.

Na evropsko prvenstvo, ki bo januarja 2018 na Hrvaškem, se uvrstita najboljši dve reprezentanci iz vsake skupine in najboljša tretja iz sedmih skupin.

Slovenci z dobro obrambo in lahkimi goli do gladke zmage