Tamara Zidanšek, ena od petih nepostavljenih igralk v osmini finala letošnjega Roland Garrosa, je spet igrala vrhunsko, slovenski tenis (v moški in ženski konkurenci) pa ima prvič od osamosvojitve svojo predstavnico v četrtfinalu turnirja za grand slam. Foto: Reuters
Tamara Zidanšek, ena od petih nepostavljenih igralk v osmini finala letošnjega Roland Garrosa, je spet igrala vrhunsko, slovenski tenis (v moški in ženski konkurenci) pa ima prvič od osamosvojitve svojo predstavnico v četrtfinalu turnirja za grand slam. Foto: Reuters
Odločilna točka za zmago Tamare Zidanšek v osmini finala

V prvem nizu na igrišču Suzanne Lenglen je bilo tesno, Romunka (54. na svetovni lestvici) je imela v 12. igri žogo za niz, toda odločala je podaljšana igra, ki jo je s 7:5 dobila Tamara Zidanšek. V drugem nizu je bila slovenska igralka izjemno prepričljiva in je izgubila le eno igro. Dvoboj je trajal uro in 26 minut. Postala je prva Slovenka v četrtfinalu turnirja velike četverice v zadnjih 38 letih.

Kdo bo ustavil Konjičanko?
Razmerje v osvojenih točkah je bilo na koncu 73:61, v nevsiljenih napakah je bilo 20:28. Opazno boljša je bila 23-letna Konjičanka pri prvem servisu. Skratka, še ena odlična predstava, po kateri se že lahko sprašujemo, katera igralka bo ustavila Tamaro Zidanšek.

Zidanškova bo polfinale lovila proti Španki Badosi

Badosa unovčila ugoden žreb
V četrtfinalu bo njena tekmica 33. nosilka Paula Badosa. Španka je postala nosilka, ker je nastop v zadnjem trenutku odpovedala Američanka Alison Riske, ki je bila 27. nosilka. Žreb je bil že opravljen, zato so Badoso naknadno postavili na mesto v žrebu, kjer je bila prvotno Riskejeva. Španka je ugoden žreb unovčila, saj je tudi Naomi Osaka predala obračun drugega kroga zaradi psihičnih težav.

Ubranila žogo za niz
Že v uvodni igri je Tamari Zidanšek uspel brejk, a je v naslednji zapravila prednost. V nadaljevanju prvega niza sta bili igralki zanesljivi na svoj servis, tako da je odločala podaljšana igra. Tamara Zidanšek je bila suverena v ključnih trenutkih in je med drugim v 12. igri ubranila žogico za brejk, po kateri bi lahko Romunka dobila uvodni niz.

Tamara Zidanšek je v prvem nizu odlično odigrala najpomembnejše točke (ubranila je tudi žogico za niz), v drugem pa tekmico odpihnila in ji prepustila le eno igro. Foto: Reuters
Tamara Zidanšek je v prvem nizu odlično odigrala najpomembnejše točke (ubranila je tudi žogico za niz), v drugem pa tekmico odpihnila in ji prepustila le eno igro. Foto: Reuters

Enosmerni promet v drugem nizu
V drugem nizu je Zidanškova z dvema brejkoma povedla s 5:0, šele v šesti igri je Cirstea dobila igro. Nato je servirala Zidanškova, rešila žogo za odvzem servisa in s tremi zaporednimi točkami odločila dvoboj.

Pripravljena na vse
"Na igrišče sem prišla pripravljena. Prvi niz je bil težek, odločala je ena točka, imela je že priložnost za osvojitev niza in zelo vesela sem, da sem se ubranila in na koncu zmagala,
" je v prvi izjavi po dvoboju povedala 23-letnica (na tribunah sta jo spremljala menedžer Marjan Čuk in psiholog Matej Lunežnik) in dodala, da ji ta uspeh ogromno pomeni in da je neizmerno vesela uvrstitve med osem najboljših.

Zadnji točki podaljšane igre prvega niza

"Poskušala se bom dobro spočiti, jutri pa se začnejo priprave na tekmo. Ne bi ničesar napovedovala, vem le to, da me čaka še ena zelo dobra in zahtevna tekma. Do zdaj sem enkrat igrala z Badoso, a že dolgo od tega. Lahko rečem, da ne poznam njene igre, čeprav sva skoraj vrstnice," je dodala Zidanškova, ki se je v otroštvu odločila za tenis, čeprav je najprej trenirala deskanje na snegu.

Dlje je prišla le legendarna Mima Jaušovec
Zidanškova je po Mimi Jaušovec in Katarini Srebotnik šele tretja Slovenka, ki se ji je uspelo prebiti v četrti krog enega od turnirjev za grand slam. Dlje od osmine finala pa je pred njo prišla samo Mima Jauševec, ki je leta 1977 kot edina Slovenka do zdaj osvojila turnir za grand slam, in to prav na pariškem pesku.

Zgodovinski uspeh Zidanškove na pariškem pesku
StatistikaZidanšekCirstea
Prvi servis (%)6853
Asi11
Dvojne napake32
Neizsiljene napake2028
Winnerji2020
Osvojene točke7361
Priložnosti za brejk3/41/7
Točke na mreži4/810/18

Ribakina s predstavo kariere poslala Sereno domov
Jelena Ribakina je poskrbela za največje presenečenje dne. 21-letna Kazahstanka je s 6:3 in 7:5 izločila Sereno Williams. Dvoboj na stadionu Philippa Chatrierja je trajal eno uro in 19 minut.

Serena Williams že štiri leta in pol ni osvojila turnirja za grand slam. Tokrat je bila popolnoma nemočna proti Jeleni Ribakini. Foto: Reuters
Serena Williams že štiri leta in pol ni osvojila turnirja za grand slam. Tokrat je bila popolnoma nemočna proti Jeleni Ribakini. Foto: Reuters

Williamsova tako ostaja pri 23 naslovih zmagovalke turnirjev za grand slam v posamični konkurenci. Ribakina, ki bo 17. junija dopolnila 22 let, je predstavnica mladega rodu igralk. Ko je Williamsova 12. septembra 1999 v New Yorku osvojila svoj prvi grand slam, je bila Ribakina stara komaj nekaj mesecev.

Ameriška veteranka kar petkrat izgubila servis
V prvem nizu je Serena izgubila servis v četrti igri. Uspelo ji je znižati na 3:4, a je nato v osmi igri znova oddala začetni udarec. Ribakina je unovčila četrto zaključno žogo za prvi niz.

Tudi v drugem nizu je imela Kazahstanka dvakrat brejk prednosti, česar pa ji ni uspelo zadržati. Odločilna je bila enajsta igra, ko je odlično vračala servise, Serena pa je bila raztresena in ni osvojila niti točke. V 12. igri je nato Ribakina zanesljivo potrdila zmago, ko je Serena poslala bekhend prek osnovne črte.

Servis Ribakine je bil sijajen. 59 odstotkov prvega servisa je bilo v polju, zadela je štiri ase in 21 "winnerjev". Razmerje ob osvojenih točkah je bilo 66:51.

Ribakina bo prvič zaigrala v četrtfinalu na turnirjih za grand slam. Njena tekmica bo 31. nosilka Anastazija Pavljučenkova, ki je ugnala 15. nosilko Viktorijo Azarenko s 5:7, 6:3 in 6:2.

Roger Federer je Dominika Köpferja izločil šele 45 minut čez polnoč. Zdaj bo vse moči usmeril v travnati del sezone. Foto: Reuters
Roger Federer je Dominika Köpferja izločil šele 45 minut čez polnoč. Zdaj bo vse moči usmeril v travnati del sezone. Foto: Reuters

Federer predal obračun osmine finala
Roger Federer je že po uvrstitvi v osmino finala povedal, da se utegne odpovedati nastopu. Danes je potrdil, da v ponedeljek ne bo nastopil. Matteo Berrettini se je tako že uvrstil v četrtfinale. 20-kratni zmagovalec turnirjev velike četverice se bo skušal pripraviti za travnati del sezone. Glavni cilj je turnir v Wimbledonu, ki se bo začel 28. junija.

"Po posvetu s svojo ekipo smo se odločili, da zapustimo turnir. Po dveh operacijah kolena in enoletni rehabilitaciji mi ne preostane drugega, kot da prisluhnem svojemu telesu. Vsak začetek dneva preverim položaj, danes sem se odločil, da ne tvegam in svojo vrnitev nadaljujem po manjših korakih," je poudaril 39-letni Federer.

Danil Medvedjev ima priložnost, da se zavihti na prvo mesto na lestvici ATP. Foto: Reuters
Danil Medvedjev ima priložnost, da se zavihti na prvo mesto na lestvici ATP. Foto: Reuters

Medvedjev lahko postane celo številka ena
V četrtfinalu se bosta pomerila drugi nosilec Danil Medvedjev in Stefanos Cicipas, ki je v izjemni formi na pesku.

Rus je bil pred letošnjim turnirjem brez zmage na pariškem pesku. Ta teden je ujel pravi ritem in v osmini finala izločil Cristiana Garina s 6:2, 6:1 in 7:5. 25-letni Medvedjev je zadel 14 asov in 46 "winnerjev".

Cicipas je bil s 6:3, 6:2 in 7:5 boljši od Pabla Carrena Buste. Obračun je z+trajal dve uri in šest minut. To je bila že 37. zmaga Grka v letošnji sezoni, 20 jih je nanizal na peščeni podlagi. Proti Medvedjevu nima lepih spominov, izgubil je šest izmed sedmih medsebojnih dvobojev.

Alexander Zverev ima lepo priložnost, da se uvrsti v polfinale. V torek ga čaka Alejandro Davidovich Fokina. Foto: Reuters
Alexander Zverev ima lepo priložnost, da se uvrsti v polfinale. V torek ga čaka Alejandro Davidovich Fokina. Foto: Reuters

Medvedjev lahko postane celo 27. številka ena svetovnega tenisa, če se bo prebil v finale. Prvi igralec sveta Đoković ne bi smel igrati v finalu, a to je prav možen scenarij, saj je v zgornji polovici žreba tudi 13-kratni zmagovalec Roland Garrosa Rafael Nadal.

Zverev gladko odpravil Nišikorija
V večernem obračunu na stadionu Philippa Chatrierja je Alexander Zverev odpravil Keija Nišikorija s 6:4, 6:1 in 6:1. Nemec je ujel pravo formo, potme ko se je v prvem krogu vrnil po zaostanku z 0:2 v nizih proti rojaku Oscarju Otteju.

Zverev se je tretjič uvrstil v četrtfinale Roland Garrosa. To je štirikrat uspelo tudi Borisu Beckerju med letoma 1986 in 1991. Najmlajši zmagovalec v zgodovini Wimbledona nato nikoli ni dvignil prestižnega pokala v Parizu.


Osmina finala, moški, tabela:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - MUSETTI (ITA)
BERRETTINI (ITA/9) - FEDERER (ŠVI/8)
b.b.
NADAL (ŠPA/3) - SINNER (ITA/18)
SCHWARTZMAN (ARG/10) - ALCARAZ (ŠPA)
A. ZVEREV (NEM/6) - NIŠIKORI (JAP)
6:4, 6:1, 6:1
DAVIDOVICH FOKINA (ŠPA) - DELBONIS (ARG)
6:4, 6:4, 4:6, 6:4
CICIPAS (GRČ/5) - CARRENO BUSTA (ŠPA/12)
6:3, 6:2, 7:5
MEDVEDJEV (RUS/2) - GARIN (ČIL/22)
6:2, 6:1, 7:5

Osmina finala, ženske, tabela:
GAUFF (ZDA/24) - JABEUR (TUN/25)
STEPHENS (ZDA) - KREJČIKOVA (ČEŠ)
KENIN (ZDA/4) - SAKKARI (GRČ/17)
SWIATEK (POL/8) - KOSTJUK (UKR)
RIBAKINA (KAZ/21) - S. WILLIAMS (ZDA/7)
6:3, 7:5
PAVLJUČENKOVA (RUS/31) - AZARENKA (BLR/15)
5:7, 6:3, 6:2
ZIDANŠEK (SLO) - CIRSTEA (ROM)
7:6 (5), 6:1
BADOSA (ŠPA/33) - VONDROUŠOVA (ČEŠ/20)
6:4, 3:6, 6:2