Maria Sakkari se je veselila velike zmage. Foto: AP
Maria Sakkari se je veselila velike zmage. Foto: AP

Sakkari je dvoboj proti zadnji preostali članici najboljše svetovne deseterice v Parizu dobila po uri in pol, postala pa je prva igralka iz Grčije z uvrstitvijo v polfinale turnirja za Grand Slam.

"Brez besed sem. Sanje so se uresničile. Občutek je res zelo lep, vsega tega pa ne bi mogla narediti brez svojih in podpore ekipe. Pred nami je še dolga pot, toda danes smo naredili velik korak," je dejala 25-letna Sakkari, ki je prvi niz odločila z brejkom v deveti igri, v drugem pa je 20-letni Poljakinji odvzela servis že v prvi igri. Iga Swiatek, ki je zaradi bolečin v stegenski mišici zahtevala zdravniški premor, je pred tem na Rolandu Garrosu dobila 22 nizov zapored.

Barbora Krejčikova je 33. igralka na lestvici WTA. Foto: Reuters
Barbora Krejčikova je 33. igralka na lestvici WTA. Foto: Reuters

Začetek prvega dvoboja je minil v znamenju Cori Gauff, ki je povedla s 3:0, Čehinja jo je ujela na 3:3, a Američanka je spet ušla in povedla s 5:3. Nato je servirala za uvodni niz, povedla s 40:30, a v tej igri ni več osvojila točke. Tudi v nadaljevanju niza je bila le še točko oddaljena od zmage (v 12. igri je na servis tekmice imela dve žogici za niz), a se je Barbora Krejčikova vselej vrnila in podaljšano igro dobila z 8:6. Zmagovalka nedavnega turnirja v Strasbourgu je skupaj ubranila pet priložnosti Američanke za osvojitev niza.

Razplet je očitno popolnoma porušil igro Cori Gauff, saj je izgubila prvih pet iger drugega niza, približala se je na 5:3, a preobrata ji ni uspelo dokončati. Skupaj je naredila sedem dvojnih napak in 41 neizsiljenih napak.

V t. i. odprti eri se je šele drugič zgodilo, da so v polfinalu štiri igralke, ki se pred tem niso prebile v polfinale turnirjev za Grand Slam. Prvič se je to zgodilo leta 1978 na Odprtem prvenstvu Avstralije.

Novak Đoković si je po zmagi in uvrstitvi v 40. polfinale turnirjev za Grand Slam dal duška z  glasnim vpitjem proti svojemu trenerskemu štabu na tribuni. Roland Garros je do zdaj osvojil samo enkrat, leta 2016. Foto: AP
Novak Đoković si je po zmagi in uvrstitvi v 40. polfinale turnirjev za Grand Slam dal duška z glasnim vpitjem proti svojemu trenerskemu štabu na tribuni. Roland Garros je do zdaj osvojil samo enkrat, leta 2016. Foto: AP

Đoković slavil pred praznimi tribunami

Na sporedu sta bila tudi dva moška četrtfinala. Rafael Nadal je s 6:3, 4:6, 6:4 in 6:0 ugnal Diega Schwartzmana, prvi igralec sveta Novak Đoković pa je strl odpor Mattea Berrettinija s 6:3, 6:2, 6:7 (5) in 7:5. Dvoboj Srba in Italijana je bil v četrtem nizu pri izidu 3:2 prekinjen, saj je moralo ob 23. uri 5000 gledalcev zaradi t. i. policijske ure zapustiti stadion. Po 25 minutah premora se je obračun nadaljeval in končal nekaj minut pred polnočjo.

V prvem nizu je Đokoviću edini odvzem servisa uspel v četrti igri (njegov tekmec svoje priložnosti za brejk v sedmi igri ni izkoristil), drugega je po štirih zaporednih osvojenih igrah dobil po 37 minutah. Vendar pa se 25-letni Berrettini, deveti na lestvici ATP, ni predal in tudi s pomočjo glasnih navijačev slavil v tretjem nizu po podaljšani igri (čeprav je "Nole" vodil s 5:4), potem ko sta oba igralca skozi celoten niz zanesljivo osvajala igre na svoj servis. V četrtem nizu se je v 12. igri Italijanu pri serviranju zalomilo, Đoković pa je unovčil tretjo zaključno žogico za še drugo zmago v drugem medsebojnem obračunu z Berrettinijem.

V petkovem polfinalu se bosta Đoković in Nadal udarila v ponovitvi lanskega finala, ki ga je oktobra po treh nizih dobil Španec. V Parizu sta se sicer pomerila že osemkrat, sedemkrat je slavil Nadal.

Nadal izločil Schwartzmana

Nadal v četrtem nizu "zavezal kravato"

Nadal bo 14-ič nastopil v polfinalu Pariza. Deseti igralec sveta Schwartzman mu je v prvem nizu enkrat odvzel servis, a je sam izgubil dve igri na svoj servis. V drugem nizu sta mu nato uspela dva brejka in izenačil je na 1:1. S tem se je končal niz 36 zaporednih osvojenih nizov Nadala na Rolandu Garrosu, ki se je začel v finalu leta 2019.

V tretjem nizu je bil Argentinec do devete igre še konkurenčen Špancu, potem pa je Nadal izkoristil drugo priložnost za odvzem servisa Schwartzmanu, kar je nato potrdil z zanesljivo igro na svoj servis. Četrti niz je bil za Majorčana samo še formalnost, v 26 minutah je tekmecu "zavezal kravato" in dosegel 105. zmago na pariškem pesku ob zgolj dveh porazih.

"Diego je odličen igralec, vedno je težko igrati proti njemu. Drugi niz sem začel slabo, a sem se vrnil in zaigral agresivneje. To je zame najpomembnejši turnir in zelo sem vesel te težke zmage," je takoj po dvoboju, ki je trajal dve uri in 48 minut, dejal Nadal.

Roland Garros, četrtfinale, tabeli

Moški:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) − BERRETTINI (ITA/9)
6:3, 6:2, 6:7 (5), 7:5

NADAL (ŠPA/3) − SCHWARTZMAN (ARG/10)
6:3, 4:6, 6:4, 6:0

A. ZVEREV (NEM/6) − DAVIDOVICH FOKINA (ŠPA)
6:4, 6:1, 6:1

CICIPAS (GRČ/5) − MEDVEDJEV (RUS/2)
6:3, 7:6 (3), 7:5


Sorodna novica "Vloga outsiderja me je vedno delala močnejšo"

Ženske:
KREJČIKOVA (ČEŠ) − GAUFF (ZDA/24)
7:6 (6), 6:3

SAKKARI (GRČ/17) - SWIATEK (POL/8)
6:4, 6:4

PAVLJUČENKOVA (RUS/31) − RIBAKINA (KAZ/21)
6:7 (2), 6:2, 9:7

ZIDANŠEK (SLO) − BADOSA (ŠPA/33)
7:5, 4:6, 8:6