Ante Šimundža se s svojimi varovanci ne predaja vnaprej. Mura na zadnjih šestih tekmah v vseh tekmovanjih sicer ni niti enkrat zmagala. Foto: www.alesfevzer.com
Ante Šimundža se s svojimi varovanci ne predaja vnaprej. Mura na zadnjih šestih tekmah v vseh tekmovanjih sicer ni niti enkrat zmagala. Foto: www.alesfevzer.com

Sobočani, ki so zaradi reprezentančnega premora in odpadlega obračuna proti Olimpiji zadnjo tekmo odigrali 7. novembra, so na prvih štirih srečanjih pustili dober vtis, kar pa ni bilo dovolj za kakšno točko. Proti članu angleške Premier lige bi bila še toliko večje presenečenje, še posebej zaradi tega, ker si Tottenham še ni zagotovil napredovanja iz skupine G.

Trener Ante Šimundža napoveduje pogumen pristop. "Marsikdaj smo že pokazali, da se lahko kosamo tudi s takšnimi tekmeci. Dejstvo pa je, da moramo vztrajati pri svojih zahtevah, pragmatičnosti, delavnosti in preprostosti. Predvsem v dvobojih moramo biti čvrsti in jih poskušati presenetiti tam, kjer morda najmanj pričakujejo," je povedal na novinarski konferenci dan pred tekmo.

Izjavi Anteja Šimundže in Nika Lorbka pred tekmo proti Tottenhamu

Ko se je Mura s Tottenhamom pomerila konec septembra v Londonu, je izgubila s 5:1. Na začetku drugega polčasa je Žiga Kous s sijajnim volejem znižal na 2:1, nato pa je vstopil Harry Kane in s hat-trickom potrdil zmago Spursov.

"V uvodnih 15, 20 minutah se bomo morali pripraviti na njihov pritisk, da se izognemo temu, kar se nam je zgodilo na prvi tekmi, ko smo po 10 minutah zaostajali z 2:0. Vse tekme do zdaj v Evropi so bile podobne. Če tekmec ne doseže zadetka, se pri njih začuti napetost. Kogar koli bodo postavili na igrišče, bodo sestavili zelo dobro enajsterico, ki bo nevarna za nas. Pripravljeni smo na vso širino njihovega kadra," je poudaril vezist Nik Lorbek.

Podobno meni Šimundža: "Od Tottenhama pričakujem zelo agresivno igro oziroma način igre, ki naj nam ne bi ustrezal. Prvih 10, 15 minut bo zelo pomembnih, verjamem, da bomo preživeli. Želim si hrabro, tekmovalno, samozavestno in borbeno Muro. Zavedamo se, da travnata površina v Ljudskem vrtu ni tako hitra, kot je bila v Londonu, kjer je ekstremno hitra. Tam smo se po slabem začetku dobro odzvali, želim si, da bi bili tokrat že od prve minute tako čvrsti."

Bremena, ker niso osvojili še nobene točke, ni

Prazna točkovna malha trenerja Mure ne skrbi, vedno znova pa ponavlja, da ga vselej zanimajo tri točke, ne glede na to, kdo je na drugi strani. "Na vsaki tekmi smo si želeli zmagati, pa naj se še tako čudno sliši. Na vsaki tekmi želimo pokazati svojo kakovost v napadu in tekmeca obremeniti v obrambi. Je pa seveda na koncu mariskaj odvisno od tekmeca. Da bi bilo breme, ker nismo osvojili še nobene točke, pa ne. Vemo, da so imele tudi druge ekipe s področja Balkana velike težave v uvodnih sezonah tekmovanja v skupinskem delu evropskih tekmovanj. Mi nismo ne prvi ne zadnji, ki se jim to dogaja."

Šimundža je bil zelo zadovoljen tudi z obiskom na prvih dveh domačih tekmah proti Vitesseju (3300 gledalcev) in Rennesu (3500), saj se zaveda vseh težav zaradi igranja na objektu, ki ni Murin matični stadion, pa tudi težav zaradi pandemije covida-19. "S podporo navijačev v Ljudskem vrtu sem bil zadovoljen, bila je izjemno pomembna. Vsi smo jo čutili, čeprav je res, da je stadion velik in se gledalci malo porazgubijo. Za podporo smo jim zelo hvaležni. Če bo jutri še več gledalcev, toliko bolje za nas."

Sobotna odpoved tekme zaradi okužb z novim koronavirusom pri Olimpiji ni pretirano zmedla murašev. Osredinjeni so le na evropski izziv, tudi s prihodnjim dvobojem v Prvi ligi Telemach, ko bodo v nedeljo gostili Maribor, se še ne ukvarjajo. "Mimo višje sile nismo mogli. Prilagodili smo se zelo hitro, že na poti iz Ljubljane smo misli preusmerili proti Tottenhamu. Imeli smo dan ali celo dva več za pripravo. Vemo, koliko tekem smo to jesen odigrali, vsak dan počitka nam pride zelo prav, sta pa pri fantih vidni energija in želja. Da bi pa razmišljali že o naslednji tekmi, nikoli nismo preskakovali in nikoli ne bomo," je opozoril prvi mož Murine stroke.

Okreval je branilec Jan Gorenc, ki je zadnjič igral 27. oktobra, že dalj časa sta poškodovana Luka Bobičanec in Žiga Škoflek, Matic Maruško pa bo odsoten zaradi okužbe z novim koronavirusom.

Antonio Conte se je v nedeljo takole veselil zmage z 2:1 nad Leedsom. Foto: www.alesfevzer.com
Antonio Conte se je v nedeljo takole veselil zmage z 2:1 nad Leedsom. Foto: www.alesfevzer.com

Conte bo opravil nekaj rotacij

Angleži v Ljudskem vrtu niso trenirali, tudi medijske obveznosti so opravili v Londonu, a poudarjajo, da se bodo dvoboja lotili zavzeto. "Za nas je to tekmovanje pomembno. Srečanje želimo vzeti resno. Želimo napredovati iz skupine," je na dopoldanski novinarski konferenci dejal trener Antonio Conte, ki je pred tremi tedni na klopi zamenjal Portugalca Nuna Espirita Santa.

"Conte ima nekaj več lovorik kot prejšnji trener, bil je že v največjih klubih. Zna se izjemno dobro taktično pripraviti na tekmeca, ne glede na moč tekmovanja, to je zaznati tudi v njegovih izjavah. Mislim, da je bila njegova pragmatičnost vidna v vseh ekipah, v katerih je deloval. Tudi pri Tottenhamu je to pokazal že na prvi tekmi in pri tem vztraja. Eni igralci prej sprejmejo njegove zahteve, drugi mogoče malo pozneje. Na prvi tekmi smo jih spoznali in priprava lahko temelji na tisti tekmi, predvsem glede individualnih karakteristik igralcev, so se pa druge stvari s prihodom Conteja drastično spremenile. Zahteve v igri so popolnoma drugačne, od tega ne odstopa," je slovitega Italijana predstavil Šimundža.

Vsi nogometaši Tottenhama, ki lahko igrajo, so pripotovali v Slovenijo, na čelu s Kanom. Je pa Conte v ekipi napovedal spremembe: "Moral bom opraviti nekaj rotacij, saj so nekateri utrujeni zaradi natrpanega urnika tekem in dela na treningih v zadnjih dveh tednih, drugi pa potrebujejo igralni čas. Hkrati moram še bolje spoznati nekatere igralce. Videti jih moram, kako reagirajo med tekmami."

Poškodovani so argentinska reprezentanta Giovanni lo Celso in Cristian Romero (stegenska mišica) ter 17-letni napadalec Dane Scarlett (gleženj).

Conte zelo spremenil podobo Tottenhama

Tri točke za Rennesom

Tottenham je v uvodnih štirih krogih zbral sedem točk, tri manj kot vodilni Rennes. Ob remiju v Franciji z 2:2 in porazu pred mesecem dni v Arnhemu z 1:0 je nastopil z zelo premešano postavo. Zmagovalec skupine se bo neposredno uvrstil v osmino finala, drugouvrščeni pa se bo februarja za preboj med najboljših 16 na dveh tekmah pomeril z enim izmed tretjeuvrščenih moštev v skupinskem delu Evropske lige.

Conte, ki je bil v pretekli sezoni italijanski prvak z Interjem, leta 2017 pa je slavil v Premier ligi s Chelseajem, želi osvajati lovorike tudi s Tottenhamom. Ta v vitrino kakšnega novega pokala ni spravil že vse od leta 2008. "S trdim delom lahko zelo napredujemo, to je edini način. Potrebujemo pravo vzdušje, pripravljeni moramo biti na trpljenje. Imamo skupino igralcev, ki želijo delati in napredovati. To je dobra osnova, videl sem pozitivne stvari," pravi 52-letnik iz Lecceja.

Drugo gostovanje Tottenhama v Mariboru

V nedeljo so se Spursi veselili domače zmage z 2:1 nad Leedsom, to nedeljo pa bodo gostovali v Burnleyju.

"Dela se zelo intenzivno, fizično in psihično. Veliko se posvečamo taktiki in veliko tečemo," je Contejeve treninge opisal Ryan Sessegnon, ki je imel v preteklosti veliko težav s poškodbami. Proti Leedsu je prvič v tej sezoni igral v Premier ligi, tudi v četrtek pa bo gotovo začel tekmo in vpisal četrti nastop v tem tekmovalnem letu.

Tottenham je v Mariboru že gostoval, 25. oktobra 2012 se je z vijoličastimi v Evropski ligi razšel z remijem 1:1.

Konferenčna liga, skupina G, 5. krog

Četrtek ob 18.45:
MURA – TOTTENHAM

Verjetni postavi:

Mura: Obradović, Karničnik, Gorenc, Karamarko, Šturm, Horvat, Lorbek, Kous, Pucko, Lotrič, Mulahusejnović.

Tottenham: Gollini, Tanganga, Sanchez, Rodon, Doherty, Skipp, Ndombele, Sessegnon, Gil, Bergwijn, Kane.

Sodnik: Antonio Nobre (Portugalska)

RENNES – VITESSE

Lestvica:                            
RENNES          4  3 1 0  7:4 10 točk
TOTTENHAM       4  2 1 1 10:6  7     
VITESSE         4  2 0 2  6:5  6     
MURA            4  0 0 4  2:10 0