Luka Kalan je potrdil zmago Olimpije s tretjim zadetkom v 52. minuti. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Kalan je potrdil zmago Olimpije s tretjim zadetkom v 52. minuti. Foto: www.alesfevzer.com

Najboljši slovenski ekipi bi se lahko srečali že v polfinalu državnega prvenstva. Olimpija igra preostale tekme z mladinci in je na šestem mestu. Če bo do konca prehitela Bled, bo zelo verjetno z Jeseničani igrala že v polfinalu. Železarji so v Tivoliju oddali prve tri točke in težko je verjeti, da bodo do konca rednega dela še kakšno. Prvo mesto in s tem prednost domačega ledu v končnici si bodo zagotovili.

Crnovič imel veliko željo zaigrati v Ligi IceHL
Trener Olimpije Mitja Šivic je že prejšnji teden napovedal okrepitve na branilskih položajih. Joona Erving bo po zlomu prsta na roki počival do januarja in v Ligi IceHL se je njegova odsotnost že poznala. Navijači so že dvignili transparent z napisom "Zeleni Crnovič".

"Zeleni Crnovič" je pisalo na transparentu navijačev Olimpije, ki so z baklami pošteno zameglili dvorano Tivoli.

"Aljoša Crnovič se nam bo zdaj pridružil. Bom pojasnil položaj, da ne bodo navijači Jesenic skočili v zrak. Crnovič je imel v pogodbi člen, v katerem je bilo zapisano, da lahko zapusti klub. Izkoristil je to klavzulo. Imel je veliko željo zaigrati v Ligi IceHL. Na Jesenicah so se mu odrekli in že v četrtek bo z nami na treningu. Že poleti sem razmišljal o njem, a ni bilo več prostora, saj smo podpisali z Ervingom, ki pa se je poškodoval in ne bo igral do januarja. Potrebujemo popolno zasedbo na branilskih položajih," je poudaril trener zeleno-belih.

Šivic zelo zadovoljen s pripravljenostjo Mitje Robarja
Na preizkusu bo tudi Mitja Robar, ki bo 4. januarja dopolnil 39 let. Za Olimpijo je igral med letoma 2004 in 2006. V Ligi Ebel je zadnjič igral pred tremi leti za Medveščak. V zadnjih dveh sezonah je bil v Mariboru.

"Mitja Robar je pravi športnik. Tudi eno leto, ko ni igral, je vseskozi delal na telesni pripravljenosti. Zdaj je igral z Mariborom. Deset dni je že treniral z nami in deluje dobro. Dobil je enomesečno pogodbo. Mislim, da zna presenetiti. Zelo sem zadovoljen z njim," je izkušenega branilca ocenil Šivic.

Olimpija v Tivoliju v zadnje pol ure nadigrala železarje

Olimpija je prejšnji petek doživela najvišji poraz v tej sezoni, Salzburg je bil zelo učinkovit (2:7). Tokrat so želeli zmaji popraviti vtis, saj v uvodnih 17 tekmah Lige IceHL niti enkrat niso izgubili za več kot gol.

"Odigrali smo bolje kot proti Salzburgu. Ni bilo lahko priti do zmage. Dolgo časa smo jih lomili. Vsi statistični podatki govorijo nam v korist in zmaga bi bila lahko tudi višja. Pristop je bil pravi. Zelo dobro smo znova odigrali z igralcem manj, izkazal se je tudi vratar Us," je razlagal 42-letni strateg.

Oscar Fröberg je 94 minut zadržal mrežo nedotakenjeno proti Olimpiji. 11. oktobra v Podmežakli ni prejel zadetka, tokrat pa je bil trikrat nemočen, a je vseeno preprečil še precej višji poraz. Zbral je 30 obramb. Foto: www.alesfevzer.com
Oscar Fröberg je 94 minut zadržal mrežo nedotakenjeno proti Olimpiji. 11. oktobra v Podmežakli ni prejel zadetka, tokrat pa je bil trikrat nemočen, a je vseeno preprečil še precej višji poraz. Zbral je 30 obramb. Foto: www.alesfevzer.com

V petek bo velik motiv proti staremu znancu Summanenu
Šivic je misli že usmeril proti petku, ko je na sporedu gostovanje v Linzu. Na klopi Črnih kril bo debitiral Raimo Summanen, ki je aprila osvojil Alpsko ligo z zmaji. Z nekaterimi igralci se ni dobro razumel.

"V petek ne bo le trenerski obračun, ampak bodo tudi fantje motivirani. V lanski sezoni odnosi v garderobi niso bili dobri med igralci in trenerjem. Fantje bodo želeli marsikaj dokazati," je odločno napovedal Šivic.

Kalan: Bili smo za dva razreda boljši
Končni izid je postavil Luka Kalan z močnim strelom z desne strani v 52. minuti. "Izid je bil na koncu preveč tesen, če upoštevamo prikazano igro. Jeseničani so poskušali vse, da bi prišli do preobrata, a smo odigrali zbrano do konca. Tekma je bila podobna tisti na Jesenicah. Tokrat smo bili za dva razreda boljši, priigrali smo si zares veliko priložnosti. Do vodilnega zadetka je bilo čutiti nekaj nervoze. Ko smo povedli, je igra stekla in tekmo so rutinirano pripeljali do konca."

Navijači so začeli verjeti v zgodbo Olimpije
Ljubljančani imajo vse misli usmerjene k Ligi IceHL. Končnica državnega prvenstva in vsi možni scenariji niso prednostna naloga.

"Pri nas v garderobi to sploh ni tema. Ne vem, kakšen je spored državnega prvenstva v končnici. Naš cilj je naslov državnega prvaka. Najprej želimo seveda priti daleč v Ligi IceHL," je povedal Kalan, ki je bil navdušen nad navijači. "Ljudje so prepoznali, da igramo hokej in se lahko merimo tudi z najboljšimi ekipami Lige IceHL. Začeli so verjeti v našo zgodbo. Vsako tekmo je boljše vzdušje."

Nekdanji generalni sekretar Dušan Lepša in ikona kluba Tomaž Vnuk sta bila zelo zadovoljna po koncu tekme. Največja skrb so trenutno številne okužbe. V Avstriji bodo tekme potekale pred praznimi tribunami in tak ukrep je možen tudi v Sloveniji, če se stanje ne bo izboljšalo. Foto: www.alesfevzer.com
Nekdanji generalni sekretar Dušan Lepša in ikona kluba Tomaž Vnuk sta bila zelo zadovoljna po koncu tekme. Največja skrb so trenutno številne okužbe. V Avstriji bodo tekme potekale pred praznimi tribunami in tak ukrep je možen tudi v Sloveniji, če se stanje ne bo izboljšalo. Foto: www.alesfevzer.com

Mušič: Favoritu je vedno težko, ko je dolgo časa 0:0
Pred dvorano smo srečali tudi Aleša Mušiča, ki bo junija dopolnil 40 let. Prav nič ne kaže, da bi bila to lahko njegova zadnja sezona. Na derbiju je dosegel zadetek v idealnem trenutku za zmaje. V 20. sekundi zadnje tretjine je plošček pospravil pod prečko, potem ko ga je v zraku potisnil na led z roko. Odlična reakcija pred vrati Oscarja Fröberga.

"Take tekme so zelo težke, saj so Jeseničani igrali zelo dobro v obrambi. Čakali so na svojo priložnost. Mi smo bili favoriti na papirju in vedno je težko, ko je dolgo časa izid 0:0. Ko je Leclerc dosegel prvi gol po lepi podaji Simšiča, nam je igra stekla. Vse je bilo lažje," je poudaril Mušič.

Vsak poraz na derbiju je grenek in pred šestimi tedni v Podmežakli so zmaji izgubili z 0:3. Tokrat so prikazali precej boljšo igro.

"Vsak derbi je pomemben, gre za prestiž in občutek po zmagi je poseben. Res škoda, da je ta položaj z vsemi ukrepi. Mislim, da bi bilo še veliko več gledalcev. Po dolgem času bi bilo lepo igrati pred polnim Tivolijem. Tokrat je bilo res lepo vzdušje, res smo veseli, da imamo tako podporo."

Zupančič: Pozna se, da igra Olimpija na višji ravni
Železarji so izpolnili vse načrte v dozdajšnjem poteku sezone. V Alpski ligi so zanesljivo na prvem mestu, tudi v državnem prvenstvu bodo zelo verjetno v končnico začeli z najboljšega položaja.

"Dve tretjini smo jih dobro zadržali zunaj nevarnih območij. Dobro smo stali v obrambi. Po dveh tretjinah smo zaostajali le z 0:1 in vse je bilo še mogoče. Škoda je bilo, da smo prejeli zadetek takoj na začetku zadnje tretjine. Igra se takrat spremeni. Nismo unovčili svojih priložnosti pri izidu 0:0 in na koncu je Olimpija zasluženo zmagala. V drugi polovici tekme se je poznalo, da igra Olimpija na višji ravni. Ni nam stekla igra z igralcem več. Ni nam uspelo zadeti in tako ne moremo zmagati. Pozna se razlika. Mi smo se pametno branili in prežali na protinapade," je povedal trener Nik Zupančič, ki je v letih 2015 in 2017 že osvojil naslov državnega prvaka z Jeseničani.

Kader ni dovolj širok
Poleg Crnoviča sta pri državnih prvakih manjkala še Žiga Urukalo, ki je v soboto v Zalogu dobil kazen zaradi naleta s palico, in odlični finski napadalec Jesperi Viikilä.

"Pozna se nam vsak igralec, ki je manjkal, saj nimamo širokega kadra. To ni izgovor. Vedno igramo s postavo, ki jo imamo na voljo. Zdaj smo ostali brez enega izmed ključnih branilcev. Urukalo je dobil kazen v Zalogu. Mi lahko le razmišljamo o okrepitvah, a na koncu pridemo do denarja. O tem pa lahko več povedo odgovorni," je kadrovski položaj pojasnil jeseniški strateg.

Derbi v tem trenutku le nepotrebno zlo
S Šivicem se strinjata, da so tekme rednega dela državnega prvenstva za obe ekipi nepotrebne. "Mi igramo v Alpski ligi. Derbi v državnem prvenstvu je v tem trenutku nepotrebno zlo. Hokejska zveza se bo morala zamisliti nad tem sistemom. Točkovno ta derbi ni prinašal nič. Na teh tekmah so čustva velika, igralci pa se popolnoma izpraznijo. Že po prejšnjem derbiju se nam je to na naslednji tekmi zelo poznalo."

Na vsaki tekmi je več navijačev Olimpije na zahodni tribuni. Znova so zablesteli s kultno pesmijo Mala terasa, ki je že stalnica na hokejskih tekmah na Celovški 25. Foto: www.alesfevzer.com
Na vsaki tekmi je več navijačev Olimpije na zahodni tribuni. Znova so zablesteli s kultno pesmijo Mala terasa, ki je že stalnica na hokejskih tekmah na Celovški 25. Foto: www.alesfevzer.com

Glavič: Gol v 20. sekundi zadnje tretjine je bil velik šok
Kapetan Jesenic Gašper Glavič je v 51. minuti s strani naletel na Sebastiena Picheja, potem ko je bil plošček že daleč stran. Klop Olimpije je skočila in Miha Zajc je hotel obračunati z Glavičem s pestmi. Sodniki so preprečili nekaj šova za gledalce.

"Imeli smo vzpone in padce. V drugi tretjini po tri minute nismo prišli iz obrambne tretjine. To nam je pobralo preveč moči, noge so nas pekle. Pred zadnjo tretjino smo se dogovorili, da skušamo priti do preobrata. Po 20 sekundah smo prejeli drugi gol. To je bil velik šok in nismo več našli izhoda ven. Derbi je vedno posebna tekma. Pristop je bil 100-odstoten. Zelo verjetno bomo prvi po rednem delu državnega prvenstva. Možno je, da se bomo z Olimpijo srečali že v polfinalu. Seveda je vedno nekaj posebnega, da se derbi odigra v finalu," je razmišljal Glavič.

Po koncu pandemije se obeta pravi hokejski praznik
Vzdušje na derbiju že dolgo časa ni bilo tako imenitno. Tudi v Tivoliju so imeli železarji pred začetkom pandemije glasnejšo podporo s tribun. V tej sezoni so se ljubljanski navijači odlično organizirali. Na zahodni tribuni so imeli pravi šov. Že vse od polfinala Lige Ebel marca 2012 proti Linzu ni bilo takega navijanja. Dvorana na Celovški 25 je bila lahko le polovično zasedena. Škoda, saj bi se zelo verjetno zbralo več kot 3000 gledalcev.