Slovenski košarkarji so še vedno evropski prvaki. Foto: Reuters
Slovenski košarkarji so še vedno evropski prvaki. Foto: Reuters

Slovenska reprezentanca bo branjenje evropskega naslova iz leta 2017 začela v Kölnu, kjer se bo v predtekmovalni skupini B pomerila z gostiteljico turnirja Nemčijo, evropsko prvakinjo iz leta 1993, in evropsko prvakinjo iz leta 2013 v Ljubljani, Francijo.

V njeno skupino so izžrebali tudi reprezentanco Litve, trikratne evropske prvake (1937, 1938 in 2003) ter podprvake (1995, 2013 in 2015), in Madžarsko, evropsko prvakinjo iz leta 1955. Zadnjo so v slovensko skupino uvrstili Bosno in Hercegovino.

Najprej proti Litvi, za konec proti Franciji

Uvodno tekmo v dvorani Lanxess, ki sprejme 19.000 gledalcev in ki bo letos konec maja gostila sklepni turnir Evrolige, bo Slovenija igrala proti Litvi 1. septembra, 2. september je dan počitka, 3. septembra sledi Madžarska, 4. septembra BiH, po še enem dnevu odmora pa prideta na vrsto Nemčija in Francija.

Izločilne boje bo gostil Berlin
41. evropsko košarkarsko prvenstvo bodo med 1. in 18. septembrom prihodnje leto gostile Češka (Praga), Gruzija (Tbilisi), Italija (Milano) in Nemčija (Köln). Gostiteljice prvenstva so si pred žrebom skupin lahko izbrale po eno partnersko reprezentanco, ki pa ni smela biti iz istega kakovostnega bobna. Italijani bodo tako v svoji dvorani gostili Estonijo, Gruzija je dosegla partnerstvo s Turki, Nemci bodo v skupinskem delu igrali z Litvo, v skupini s Čehi pa so Poljaki.

Tekmovalni sistem je enak kot na prejšnjem prvenstvu, ki ga je Slovenija igrala v Helsinkih ter Istanbulu. Štiri najboljše reprezentance iz vsake skupine se bodo uvrstile v osmino finala. Izločilni boji bodo potekali v dvorani Mercedez Benz v Berlinu s kapaciteto 14.500 gledalcev.

Žreb skupin za Eurobasket 2022

SKUPINA A (Tbilisi):
ŠPANIJA
RUSIJA
TURČIJA
GRUZIJA
BELGIJA
BOLGARIJA

SKUPINA B (Köln):

FRANCIJA
LITVA
SLOVENIJA
NEMČIJA
MADŽARSKA
BOSNA IN HERCEGOVINA

SKUPINA C (Milano):

GRČIJA
ITALIJA
HRVAŠKA
UKRAJINA
VELIKA BRITANIJA
ESTONIJA

SKUPINA D (Praga):

SRBIJA
POLJSKA
ČEŠKA
FINSKA
IZRAEL
NIZOZEMSKA

Slovenci ves čas prvenstva v Nemčiji
Slovenija je bila pred žrebom uvrščena v tretji kakovostni boben. Glede na to, da sta bili vanj poleg Hrvaške uvrščeni še Poljska in Turčija, je bilo že pred žrebom jasno, da Slovenci v prvem delu prvenstva ne bodo igrali v Tbilisiju (tam bo igrala Turčija) ali v Pragi (tam bo igrala Poljska). Kot mogoči destinaciji sta ostali Köln in Milano, trenutni evropski prvaki si bodo izločilne boje skušali priigrati v Kölnu. Žreb je določil, da bodo v skupini A v Tbilisiju igrale Gruzija, Turčija, Španija, Rusija, Belgija in Bolgarija. Skupino C (tekme v Milanu) sestavljajo Italija, Estonija, Grčija, Hrvaška, Ukrajina in Velika Britanija, v skupini D pa bodo v Pragi igrali Češka, Poljska, Srbija, Finska, Izrael ter Nizozemska.

Izjavi po žrebu

Edo Murić, kapetan slovenske reprezentance: "Primarno bo zbrati čim boljšo igralsko zasedbo, zato upam, da bodo zdravi in na voljo vsi fantje. Dobili smo težko skupino. Primarni cilj je uvrstiti se v osmino finala ter nato iz tekme v tekmo napadati čim višja mesta. Po drugi strani pa se s tekmeci ne smemo preveč obremenjevati. Na prvenstvu bomo branili naslov evropskega prvaka in naša obveza bo, da na parketu pokažemo najboljši obraz. Do evropskega prvenstva pa je še kar nekaj časa. Trenutno so naše misli usmerjene v zaključek klubske sezone, sam pa že komaj čakam, da z reprezentanco junija začnemo priprave na kvalifikacijski turnir za olimpijske igre."

Luka Dončić: "Zjutraj sem na telefonu najprej prebral sporočilo prijatelja Dirka (Nowitzkega, op. a.), ki mi je napisal, naj se pazimo Nemcev. Seveda sem si nato takoj z zanimanjem pogledal razplet žreba skupin za evropsko prvenstvo. Namenil nam je zanimive tekmece, s katerimi se reprezentanca sicer redno srečuje. O Franciji in Litvi ni treba izgubljati preveč besed, tudi Nemci bodo na domačem parketu zelo nevarni. A ne glede na to, kdo je tekmec na drugi strani igrišča, imam sam vedno visoke cilje. In prepričan sem, da podobno razmišljajo tudi reprezentančni soigralci. Spomini na zadnje evropsko prvenstvo in osvojeni naslov evropskih prvakov so še kako živi. Spremljalo nas je odlično vzdušje in verjamem, da bo tako tudi v prihodnje. Komaj čakam, da bom že ob prvi priložnosti znova del reprezentančne zgodbe."

Zoran Dragić: "Na prvenstvu se bomo pomerili s samimi starimi znanci. Dobili smo zahtevno skupino. Vsaka tekma bo zgodba zase. Treba se bo res dobro pripraviti in iti iz tekme v tekmo. Upam, da se bomo zbrali v popolni postavi in napadli najvišja mesta v skupini ter se v izločilnih bojih izognili kateri izmed višje postavljenih reprezentanc."

Klemen Prepelič: "Znašli smo se v atraktivni, a hkrati tudi zelo zahtevni skupini. Prepričan sem, da bodo vse reprezentance še dodatno motivirane, saj bodo igrale proti aktualnim evropskim prvakom. Vsekakor si želim, da se zbere najboljša mogoča zasedba v danem trenutku. Zmagovita formula nam je znana. Treba se bo pripravljati iz tekme v tekmo. Razmišljati moramo izključno samo o sebi in o tem, kako iz dneva v dan prikazati boljšo igro."