Rusi niso znali ustaviti Klemna Čebulja. Slovenija je zmagala sedmič na devetih tekmah. Foto: OZS
Rusi niso znali ustaviti Klemna Čebulja. Slovenija je zmagala sedmič na devetih tekmah. Foto: OZS

Rusi so vodili z 2:1 v nizih, toda nepopustljivi Slovenci se niso predali. V četrtem nizu so vseskozi vodili in izsilili petega. V njem so dobili šest zaporednih točk, povedli z 8:2 in dvoboj mirno pripeljali do konca. Zadnji niz se je končal s 15:8 in mogočna Rusija je po četrtfinalu evropskega prvenstva v Ljubljani padla še drugič zapored. Tekma je trajala dve uri in 45 minut.

Slovenski odbojkarji na pleča položili še Ruse

Začetek ni nakazoval končnega uspeha
Slovenci so tekmo začeli podobno kot prejšnjo proti Franciji. Servis v polje tekmeca je bila bolj izjema kot stalnost, težave so bile tudi v napadu. Po izenačenem začetku so Rusi po zaslugi bloka prišli do vodstva 15:11, slovenski selektor Alberto Giuliani je bil prisiljen v zamenjavo standardne začetne postave. Klemna Čebulja je zamenjal junak tekme proti Franciji Rok Možič. S tem je nalet tekmecev ustavil, njegovi izbranci so se nekajkrat približali na dve točki zaostanka, nazadnje na 18:20, več pa jim Rusi niso dovolili. V končnici so prednost še povišali.

Tine Urnaut prebija ruski blok. Ob Čebulju drugi Korošec v slovenski reprezentanci je prispeval 18 točk. Foto: OZS
Tine Urnaut prebija ruski blok. Ob Čebulju drugi Korošec v slovenski reprezentanci je prispeval 18 točk. Foto: OZS

Posrečena menjava prinesla izenačenje
Začetek drugega niza je bil, kar zadeva slovensko igro, že bolj optimističen. Servise so Slovenci popravili, Čebulj se je vrnil na igrišče, prispeval prvih pet slovenskih točk, s servisom pa tudi omogočil Gregorju Ropretu, da je z blokom postavil izid 6:3. Toda Rusi so z bloki ekspresno odgovorili, izenačili na 6:6, ob tehničnem odmoru pa že vodili. Do končnice sta se nato ekipi izmenjavali v vodstvu, pri izidu 19:21 pa se je Giulianiju posrečila menjava korektorja. Alen Šket, ki je zamenjal Tončka Šterna, se je izkazal z začetnimi udarci, ob pomoči Čebulja izničil prednost 21:23, prvo zaključno žogo pa je z blokom izkoristil Jan Kozamernik.

Rusija povedla z 2:1
Tudi začetek tretjega niza je bil povsem izenačen. Pri Slovencih so se spet pojavile težave s servisi, a so se ti držali vse do izida 12:13. Nato je Igor Kobzar z začetnimi udarci poskrbel za štiri zaporedne točke Rusov, pri izidu 12:17 je kazalo, da jim je tudi priigral neulovljivo prednost. Toda Slovenci so vrnili udarec, z delnim izidom 4:0 so spet ujeli priključek, vendar le za kratek čas. Po napaki Tončka Šterna je tekmec povedel z 21:16. Ob koncu so po zaslugi začetnih udarcev Ropreta ubranili tri zaključne žoge, več kot to pa jim ni uspelo.

V četrtem nizu vseskozi v vodstvu
Toda to jim ni vzelo volje, na začetku četrtega niza so povedli s 7:2. Rusi so jih nato lovili, nekajkrat prišli na točko zaostanka, nazadnje pri izidu 18:17, a Slovenci so vedno našli odgovor. Šket, ki je odigral cel niz, je prispeval blok za 20:17, v končnici pa je bil neustavljiv Čebulj, ki je z uspešnimi napadalnimi akcijami vzdrževal razliko vse do izida 23:19. Zadnji dve točki je prispeval Šket.

Odločilni niz povsem po slovenskih notah
Drugič zapovrstjo so morali Slovenci zmago loviti v "tie breaku", tudi tokrat so bili uspešni, in to več kot prepričljivo. Že na začetku so ušli, as Šketa je pomenil vodstvo s 7:2, ob razpoloženem Čebulju, ki mu je v pomoč prihajal Tine Urnaut, je bilo tako prednost nemogoče zapraviti. Niso je, še več, do konca je bila razlika še večja.

V torek z olimpijskimi prvaki Brazilci
S tem se je končal tretji od petih ciklov tekmovanja. Novi sledi od torka do četrtka, Slovenija pa bo igrala z Brazilijo, Avstralijo in Iranom.

Na zaključni turnir četverice se uvrstijo štiri najboljše ekipe.


IZJAVE PO TEKMI
Gregor Ropret: Vsi smo pričakovali težko tekmo. Rusi so ena najboljših ekip na svetu. Še enkrat smo pokazali, kakšen značaj ima ta ekipa. Bilo je veliko težkih trenutkov. Rusi so igrali res dobro. Prva dva, tri nize so odlično servirali, ampak preprosto se nismo predali. Do konca smo se borili z njimi, sami s sabo, s svojim servisom, ko pa nam je steklo, je sledila še fantastična igra v napadu in naš že zaščitni znak letos – res dobra blok-obramba. Upam, da to raven fizično in psihično zdržimo čim dlje in videli bomo, do kam lahko pridemo.

Alberto Giuliani, selektor: Ni bilo lahko. Začeli smo s slabšim ritmom, saj po petih nizih, ki smo jih odigrali s Francijo, ni lahko začeti nove težke tekme, kot je bila današnja. Toda z vsako odigrano točko smo se dvigali kot posamezniki in kot ekipa. Ko se je treba boriti, moji fantje vedno dajo vse od sebe.

Tine Urnaut: Današnja zmaga je zelo pomembna za nas, ker si želimo priti med prve štiri ekipe. Mislim, da smo danes kakovostno odigrali. Imamo še nekaj rezerve. Prisotnih je še nekaj nihanj v igri. Danes je bil zelo pomemben vstop Alena Šketa v igro. Mislim, da nam je zelo pomagal in je na servisu naredil dve pomembni seriji. V četrtem in petem nizu je nanizal tri, štiri servise, po katerih smo pobegnili nasprotniku. Všeč mi je, da imamo vedno več igralcev, ki pomagajo ekipi, saj je turnir res dolg in težek. Igrati tekme tri dni zapored ni lahko. Mislim, da je bilo danes ključno ekipno delo. Vsak, ki je bil na igrišču, je dal vse od sebe in pomagal ekipi. Uspelo nam je dvigniti kakovost igre in premagati Ruse.

Slovenke v Mariboru za zlato ligo

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca se bo danes v Mariboru na zaključnem turnirju srebrne lige pomerila z BiH-om. Tekma se bo začela ob 20. uri. Zmagovalec se bo v finalu pomeril z boljšim iz dvoboja med Portugalsko in Avstrijo. Najboljši na turnirju bo prihodnjo sezono igral v zlati ligi.

9. krog

Slovenija – Rusija
3:2 (-19, 23, -22, 20, 8)

Slovenija: T. Štern 6, Pajenk 8, Kozamernik 4, Šket 6, Gasparini, Vinčić, Štalekar, Ž. Štern, Klobučar, Kovačič, Videčnik, Ropret 3, Urnaut 18, Čebulj 32, Možič 2.

Rusija: Podlesnih, Vlasov 3, Volvič 9, Semišev, Baranov, Volkov 16, Bogdan 4, Pankov 1, Poletajev 6, Mihajlov 10, Kljuka 11, Kurkajev 6, Kobzar 2, Golubjov.

Iran – Nemčija 2:3

Japonska – Argentina 1:3

Nizozemska – Bolgarija 2:3

Avstralija – Italija 0:3

ZDA – Srbija 1:3

Kanada – Francija 1:3

Poljska – Brazilija 0:3

Vrstni red: Brazilija 24, Poljska in Francija po 21, Slovenija in Srbija po 19, Rusija in Iran po 17, Nemčija in Japonska po 13 točk ...