Slovenija je na premiernem svetovnem prvenstvu 2018, ki sta ga gostili Italija in Bolgarija na koncu osvojila 12. mesto. Foto: Odbojkarska zveza Slovenije
Slovenija je na premiernem svetovnem prvenstvu 2018, ki sta ga gostili Italija in Bolgarija na koncu osvojila 12. mesto. Foto: Odbojkarska zveza Slovenije

Žreb skupin bo 30. septembra v Moskvi. Dvajseto svetovno prvenstvo v odbojki za moške bo Rusija gostila med 26. avgustom in 11. septembrom, potekalo pa bo v desetih različnih mestih.

S srebrom le potrdili nastop

Potem ko se je v nedeljo v Katovicah končalo evropsko prvenstvo, na katerem so slovenski odbojkarji osvojili srebrno medaljo, istočasno pa se je končalo tudi azijsko prvenstvo, je z mednarodne zveze prišla potrditev, da bo slovenska moška izbrana vrsta še drugič zaporedoma nastopila na odbojkarskem svetovnem prvenstvu.

Jani Kovačič bi vse tri srebrne zamenjal za eno zlato

Da bodo Slovenci avgusta spet igrali na svetovnem prvenstvu, je bilo bolj ali manj jasno že po visoki uvrstitvi Slovenije v letošnji Ligi narodov (četrto mesto) in osmem mestu na svetovni lestvici. Z drugim mestom na evropskem prvenstvu pa so Slovenci svoj nastop med elito le še potrdili.

Zadnjih 12 udeležencev dala svetovna lestvica

V Moskvi, Sankt Peterburgu, Kaliningradu, Jaroslavlju, Kazanu, Ufi, Jekaterinburgu, Novosibirsku, Kemerovem in Krasnojarsku bodo prihodnje leto nastopili gostitelji Rusi, branilci naslova Poljaki, ki so imeli edini nastop že zagotovljen.

Srebrno obdobje z zlatimi nastavki

Tema dvema reprezentancama so se priključili še celinski prvaki in podprvaki, Iran in Japonska (Azija), Tunizija in Kamerun (Afrika), Italija in Slovenija (Evropa), Brazilija in Argentina (Južna Amerika) ter Portoriko in Kanada (Severna in Srednja Amerika).

Glede na svetovno lestvico si je uvrstitev na SP, ki bo med 26. avgustom in 11. septembrom 2022, priigralo še 12 reprezentanc: Francija, ZDA, Srbija, Kuba, Nizozemska, Nemčija, Mehika, Turčija, Egipt, Katar, Bolgarija in Kitajska, so še sporočili iz Odbojkarske zveze Slovenije.

Pred boji za medalje trije skupinski deli

Sodelujoče bodo glede na položaj na svetovni lestvici razdelili na dve skupini nosilcev in dve skupini nenosilcev. Slovenija je na 8. mestu na svetu, s čimer je tudi peta reprezentanca Evrope. S tem bi morala biti uvrščena med nosilce žreba, kjer bodo določili 6 skupin s po 4 reprezentancami. Napredujeta najboljši ekipi posamezne skupine in štirje najboljši tretjeuvrščeni. Drugi skupinski del prinaša štiri skupine s po 4 ekipami, sledi še tretji skupinski del s po tremi reprezentancami v dveh skupinah in šele nato polfinale ter finale.