Slovenska reprezentanca po zmagi nad Belorusi diha lažje. S tremi zmagami v drugem delu si lahko zagotovi četrtfinale. Foto: Reuters
Slovenska reprezentanca po zmagi nad Belorusi diha lažje. S tremi zmagami v drugem delu si lahko zagotovi četrtfinale. Foto: Reuters
Vranješ pred Makedonci: Upam, da se dvigujemo v formi

Izbrancem Ljubomirja Vranješa se je po ponedeljkovi zmagi nad Belorusi odvalil kamen od srca. V uvodu je kazalo, da se bo ponovila ruska zgodba, po zaostanku za šest golov v prvem polčasu pa so vendarle zaigrali tako, kot znajo, in dosegli pomembno zmago za ohranitev upov na četrtfinale.

Slovenci se bodo v skupini IV zapored pomerili s Severno Makedonijo, Švedsko in Egiptom. V četrtfinale jih zanesljivo peljejo tri zmage. Makedonci so na svetovno prvenstvo prišli po odpovedi Čehov, resda ne sodijo v najvišji kakovostni razred, a slovensko-makedonski obračuni so bili mnogokrat izjemno razburljivi in negotovi.

Dve zmagi na svetovnem prvenstvu, dva poraza na evropskem
Slovenija je zmagala na obeh dozdajšnjih tekmah na svetovnem prvenstvu, v Katarju 2015 s 30:28, v Franciji 2017 pa s 30:22. Obe tekmi na evropskih prvenstvih pa sta se končali z zmagoslavjem makedonske izbrane vrste: v tekmi za 5. mesto v Srbiji 2012 je Slovenija klonila s 27:28, na Hrvaškem 2018 pa s 24:25.

Prvo ime Makedoncev 40-letni Kiril Lazarov
Prvi zvezdnik makedonske reprezentance je še vedno neuničljivi in 40-letni Kiril Lazarov, ki po sijajnih zgodbah v Veszpremu, Zagrebu, Ciudad Realu in Barceloni svojo rokometno jesen nadaljuje v Nantesu, kjer igra tudi slovenski reprezentant Rok Ovniček. Makedonci so v Egiptu najprej izgubili proti Švedom z 20:32, nato proti Egipčanom z 19:38, v odločilni tekmi za napredovanje v drugi del pa so ukanili Čilence z 32:29.

Kiril Lazarov je bil razglašen za igralca tekme po zmagi Makedoncev nad Čilenci. Foto: Reuters
Kiril Lazarov je bil razglašen za igralca tekme po zmagi Makedoncev nad Čilenci. Foto: Reuters

Vranješ: Verjamem, da bomo upravičili vlogo favoritov
"V današnjem rokometu ni lahkih nasprotnikov, to velja tudi za naše naslednje iz Severne Makedonije, ki imajo v svojih vrstah vsaj tri izjemno kakovostne rokometaše. Na tem dvoboju smo favoriti, a to moramo pokazati na igrišču. Verjamem, da bomo,"
je po prihodu v Kairo dejal švedski strokovnjak na slovenski klopi Ljubomir Vranješ, ki je zaradi dolge avtobusne vožnje odpovedal večerni trening. Svoje varovance bo popeljal v fitnes, po večerji pa je na sporedu še podrobna analiza makedonske igre.

Rokometaši zaradi prometnega kaosa v Kairu morali izpustiti trening

Blagotinšek: Le ob pravem pristopu lahko zmagamo
"Z Makedonci smo v preteklosti odigrali že številne tekme, na nekaterih imeli tudi velike težave in izgubili. Na sredini tekmi moramo biti osredotočeni od prve do zadnje minute in igrati na polno, le v tem primeru se lahko nadejamo nove zmage v Egiptu,"
pa pred sredino tekmo pravi 202 cm visoki krožni napadalec Blaž Blagotinšek.

Prenos tekme s studiom na TV Slovenija 2 in na MMC-ju v sredo od 15.10 naprej.

27. SVETOVNO PRVENSTVO – EGIPT 2021

SKUPINA IV, Kairo

Sreda ob 15.30:
SEVERNA MAKEDONIJA – SLOVENIJA
Ob 18.00:
RUSIJA – EGIPT
Ob 20.30:
ŠVEDSKA – BELORUSIJA

Petek ob 15.30:
SEVERNA MAKEDONIJA – RUSIJA
Ob 18.00:
EGIPT – BELORUSIJA
Ob 20.30:
SLOVENIJA – ŠVEDSKA

Nedelja ob 15.30:
BELORUSIJA – SEVERNA MAKEDONIJA
Ob 18.00:
SLOVENIJA – EGIPT
Ob 20.30:
RUSIJA – ŠVEDSKA

Lestvica:                              
ŠVEDSKA           2  2 0 0 +13  4 točke
RUSIJA            2  1 1 0  +6  3      
-------------------------------------- 
EGIPT             2  1 0 1 +18  2      
SLOVENIJA         2  1 0 1  -2  2      
BELORUSIJA        2  0 1 1  -4  1      
S. MAKEDONIJA     2  0 0 2 -31  0      
                                       
                                       
Najboljši dve ekipi napredujeta v      
četrtfinale.