Slovenija je po Nizozemski ugnala še Črno goro. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija je po Nizozemski ugnala še Črno goro. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenci, pri katerih so manjkali tudi Mike Tobey, Vlatko Čančar in Edo Murić, so odlično odprli tekmo. Že v prvi četrtini so povedli za 17, ob tem pa tekmecu dopustili zgolj šest točk. Črnogorci, ki so prav tako nastopili brez glavnih adutov, se niso predali. V nadaljevanju so počasi topili prednost in ob koncu tretje četrtine celo prišli v vodstvo (43:44).

V zadnji četrtini so tehtnico na stran Slovenije prevesili mladi košarkarji. V ospredju so bili predvsem Žiga Samar, Gregor Glas, Luka Ščuka, Saša Ciani in Jurij Macura, ki so Slovence pripeljali v mirne vode in po Nizozemski do druge zmage na pripravah.

Pri Sloveniji nihče ni dosegel dvomestnega števila točk. Najučinkovitejša sta bila Gregor Hrovat in Jurij Macura z devetimi točkami.

Prihodnji konec tedna bo Slovenija z vsemi najboljšimi košarkarji igrala na turnirju v Carigradu proti Turčiji in Ukrajini.

Izjave po tekmi

Aleksander Sekulić, selektor Slovenije: "Nepričakovan padec smo imeli v tretji četrtini. Ne vem, zakaj. Malo smo zakomplicirali z napadom in namesto, da bi to reševali z dobro obrambo, smo želeli rešiti z divjanjem v napadu in ni bilo prave povezanosti. Veseli pa me, da smo znali priti ven iz te črne luknje. Predvsem, da smo z veliko mero borbenosti in potrpežljivostjo v napadu znali obrniti tekmo na ta način, kot se je končala."

Gregor Hrovat: "V prvem polčasu smo nekoliko slabše odigrali, predvsem v obrambi. Premehko smo stopili. V drugem polčasu smo to popravili in na koncu zasluženo zmagali. Dogovor ob odmoru je bil, da moramo priti na igrišče drugačni. Z večjo odgovornostjo v obrambi, agresivnejši. To smo tudi pokazali. Najmlajši so to začeli, mi pa smo nadaljevali."

Žiga Samar: "Mlajši igralci se poznamo že iz mlajših kategorij. Skupaj smo igrali, skupaj smo rasli. Tako da je bilo res lepo igrati s fanti, s katerimi smo že od mladega zelo dobri prijatelji."

Košarkarji po Nizozemski v Celju premagali še Črno goro

PRIPRAVLJALNE TEKME SLOVENIJE

SLOVENIJA - ČRNA GORA
70:52 (23:6, 18:24, 6:14, 23:8)
Horvat in Macura po 9, Glas 8, Dimec 7, Samar in Ščuka po 6, Nikolić in B. Prepelič po 5, Jurković 4, Blažič, Ciani in K. Prepelič po 3, Z. Dragić 2; Radović 14, Radebaugh 14.

Petek, 12. 8., ob 19.30 (Carigrad):
SLOVENIJA - TURČIJA

Sobota, 13. 8., ob 19.00 (Carigrad):
SLOVENIJA - UKRAJINA

Sreda, 17. 8., ob 20.15 (Ljubljana):
SLOVENIJA - SRBIJA

Sobota, 20. 8., ob 20.15 (Celje):
SLOVENIJA - HRVAŠKA

Goran Dragić: Zoki je bil najbolj tečen, on me je prepričeval vsak dan