Jaka Blažič je tudi v Kijevu potrdil izjemno formo. Foto: Fiba
Jaka Blažič je tudi v Kijevu potrdil izjemno formo. Foto: Fiba

Evropski prvaki so uvrstitev na EuroBasket, kjer bodo prihodnje leto branili naslov, že potrdili novembra v Ljubljani. V Ukrajini so izpolnili zastavljeni načrt, torej, da se Madžarom oddolžijo za lanski poraz v Sombotelu (77:75), s tem nadaljujejo uspešen niz in vpišejo pomembno zmago, saj vse šteje za Fibino lestvico, po kateri se bodo oblikovali bobni za žreb evropskega prvenstva. Po porazu na Madžarskem, ko so pustili slab vtis, in neprepričljivi zmagi nad Avstrijo se je s selektorskega mesta poslovil Rado Trifunović, pod vodstvom njegovega naslednika Aleksandra Sekulića, ki je v tej vlogi debitiral novembra, pa Slovenija na treh tekmah še ne pozna poraza. Za konec kvalifikacij se bo v soboto ob 15.00 pomerila še z Ukrajino.

Po pričakovanjih je bila tekma težka, s precej nihanji tako v obrambi kot napadu, toda z ekipno in borbeno predstavo nam je uspelo streti neugodno in trdoživo reprezentanco Madžarske. Glede na to, da smo imeli omejen čas za pripravo na tekmeca, so bili vzponi in padci pričakovani, a kot vedno poudarjam, če je volja in pripravljenost, se da z borbenostjo in ekipnim duhom zakrpati tudi te napake.

Aleksander Sekulić

Tako kot novembra je bil znova najboljši strelec Blažič, ki se je izkazal s 24 točkami. Trenutno prvi strelec Evropskega pokala in drugi Lige ABA je znova potrdil, da je v izjemni formi. 13 točk je dodal Luka Rupnik, ki je zbral tudi sedem podaj. 12 točk je vpisal Gregor Hrovat, 11 Edo Murić, deset pa Žiga Dimec. Slovenija je večkrat v kvalifikacijah imela težave v skoku, tudi tokrat je dopustila kakšnega napadalnega preveč, a jih je tudi sama zbrala 16 ofenzivnih in boj za odbite žoge dobila z 39:37. Po šest skokov sta imela Blažič in Murić. Hrovat se je izkazal s kar petimi ukradenimi žogami. Skupaj so jih Slovenci ukradli devet, le toliko so jih tudi izgubili. Benedek Varadi je bil s 15 točkami prvi strelec Madžarske, ki bo v Kijevu odigrala kar štiri tekme, saj je mehurček v Ljubljani izpustila zaradi okužb s koronavirusom.

Luka Rupnik je zelo dobro vodil slovensko igro. Izkazal se je s 13 točkami in sedmimi podajami. Foto: Fiba
Luka Rupnik je zelo dobro vodil slovensko igro. Izkazal se je s 13 točkami in sedmimi podajami. Foto: Fiba

Nadaljujemo uspešni niz, predvsem pa me veseli, da smo znova pokazali naš zaščitni znak - obrambo. Z njo smo že v uvodnih minutah prišli do lepe prednosti, ki je nasprotniku v nadaljevanju ni uspelo izničiti. V soboto nas čaka še Ukrajina, ki je po mojem mnenju poleg nas najboljša ekipa v tej skupini, zato pričakujem zanimivo in lepo tekmo.

Jaka Blažič

Slovenci so odlično začeli srečanje. Rupnik je v prvih treh minutah zadel vse tri mete izza črte, s čimer so evropski prvaki povedli z 12:2, 11 točk pa je znašala prednost Slovenije po trojki Blažiča. Do tedaj so Sekulićevi varovanci za tri metali 4/5. Po menjavah je ritem igre v napadu nekoliko padel, Madžari pa so se približali. Čeprav so recimo Slovenci Madžarom ukradli pet žog, pa so prevečkrat dopustili lahke prodore pod koš. Vseeno so četrtino dobili s 23:15.

Madžarska je v drugi četrtini hitro ujela priključek. V prvih štirih minutah je Slovenija dala le dve točki. Ko se je na parket vrnila udarna peterka, sta najprej nekajkrat lepo sodelovala Rupnik in Dimec. Blažič je v 14. minuti zadel izza črte, s čimer je prekinil serijo desetih zgrešenih trojk Slovenije. Zaradi kapetana Cedevite Olimpije, ki je v prvem polčasu dosegel 15 točk (4/6 za tri), so evropski prvaki ohranjali naskok, a je ta minuto pred koncem prvega dela znašal le še tri točke. Ob odmoru je Slovenija vodila 40:36. V prvem delu so manjkale predvsem točke košarkarjev s klopi, saj so jih madžarski dali kar 14 več (20:6).

Gregor Hrovat je prispeval 12 točk, odlično delo pa je opravil tudi v obrambi s petimi ukradenimi žogami. Foto: Fiba
Gregor Hrovat je prispeval 12 točk, odlično delo pa je opravil tudi v obrambi s petimi ukradenimi žogami. Foto: Fiba

Bili smo še posebej motivirani zaradi poraza na prvi tekmi. Dobro smo preučili tekmeca, pokazali pravi pristop in vseh dvanajst igralcev je od prve do zadnje minute garalo do zadnjega atoma moči. Imeli smo sicer nekaj težav v skoku, toda z agresivno obrambo in pametnim skokom smo osvojili zasluženo zmago.

Gregor Hrovat

Hitro so se Madžari približali na vsega točko zaostanka, na kar je s petimi zaporednimi odgovoril Murić (46:41). Ko je šest točk v nizu dal Blažič, je po polovici tretje četrtine Slovenija povedla za 9. Po uspešni obrambi je Dimec z dvema prostima metoma poskrbel za dvomestno razliko, kmalu po prihodu na parket pa je Miha Lapornik, ki je bil vpoklican naknadno po okužbi s koronavirusom Grege Glasa, s trojko povišal na 61:45 in dokončal serijo 13:0. Toda znova je raven igre Slovencev, ko je bila na klopi prva peterka, padla. V zaključku četrtine so zapravili štiri zaporedne napade, v zadnji minut dvakrat napravili korake in Madžarska je prednost stopila. V zadnjih treh sekundah so dopustili, da se je Zoltan Perl prebil čez celo igrišče in ob sireni zadel trojko za 65:58.

Jan Špan in Miha Lapornik sta s trojkama poskrbela za dober začetek zadnje četrtine. Slovenci so povedli s 73:60, a so Madžari našli odgovor. David Vojvoda je zadel dva prosta meta, nato pa se je ob premalo aktivni slovenski obrambi tako kot Perl sprehodil pod koš – približanje na -7. Skoraj triminutni strelski mrk je prekinil Murić, ki je izkoristil imenitno Rupnikovo podajo. Madžari so si z dobrim ofenzivnim skokom pripravili kar nekaj novih napadov, vendar pa je Blažič s svojo šesto trojko na začetku 38. minute praktično odločil srečanje (80:69). Marcell Pongo je Madžarski izza črte še vlil kanček upanja, a je minuto in pol pred koncem Blejec ukradel žogo ter s Hrovatom izpeljal uspešen protinapad, po katerem je bilo dvomov o zmagovalcu dokončno konec.

Slovenski košarkarji so se oddolžili Madžarom za grenek poraz

Skupina F, Kijev, 4. krog:
SLOVENIJA ‒ MADŽARSKA
84:72 (23:15, 17:21, 25:22, 19:14)
Blažič 24 (8/19 iz igre) in 6 skokov, Rupnik 13 in 7 podaj, Hrovat 12, Murić 11 in 6 skokov, Dimec 10, M. Lapornik 6, Špan 3, Kosi in Mahkovic po 2, L. Lapornik 1; Perl 16, Varadi 15, Vojvoda 13, Filipovity 9, Ferencz 6, Keller 4, Pongo 3, Benke, Eilingsfeld in Karahodžić po 2.

Prosti meti: 19/22; 10/10
Met za 2: 13/28; 19/32
Met za 3: 13/35; 8/33
Skoki: 39; 37

3. krog, petek ob 18.15:
AVSTRIJA ‒ MADŽARSKA

6. krog, sobota ob 15.00:
UKRAJINA ‒ SLOVENIJA

Nedelja ob 19.00:
MADŽARSKA ‒ AVSTRIJA

5. krog, ponedeljek ob 18.00:
MADŽARSKA ‒ UKRAJINA

Lestvica:                            
SLOVENIJA *                 5  4 1  9
UKRAJINA *                  4  2 2  6
MADŽARSKA                   3  2 1  5
-------------------------------------
AVSTRIJA                    4  0 4  4
     * - že na evropskem prvenstvu