Stožice bi bile gotovo polne, če bi Slovenija (z Dončićem) lovila olimpijsko vozovnico ... Foto: www.alesfevzer.com
Stožice bi bile gotovo polne, če bi Slovenija (z Dončićem) lovila olimpijsko vozovnico ... Foto: www.alesfevzer.com

Po koncu preteklega svetovnega prvenstva je predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec zbranim slovenskim novinarjem v Manili omenil, da vodstvo zveze razmišlja o oddaji kandidature za organizacijo enega izmed štirih kvalifikacijskih turnirjev, vendar so pri KZS-ju na koncu sprejeli odločitev, da za organizacijo ne bodo kandidirali.

"Naši košarkarji bi si gotovo zaslužili, da bi olimpijsko vozovnico lovili na domačih tleh in pred polno dvorano slovenskih navijačev. Na košarkarski zvezi smo o tem zelo resno razmišljali, po opravljenih razgovorih pa smo sklenili, da trenutne razmere, časovni okvir za pripravo in izvedbo kvalifikacij ter to, da smo pred dobrimi tremi meseci gostili žensko evropsko prvenstvo, ne omogočajo izvedbe še enega izjemno velikega košarkarskega dogodka v tako kratkem časovnem razmiku. Tako se bomo v nadaljevanju usmerili k evropskemu prvenstvu leta 2029, kjer bi radi gostili vsaj eno izmed skupin," je komentiral predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec.

Poleg gostiteljice Francije so si na svetovnem prvenstvu nastop na olimpijskih igrah v Parizu 2024 priigrale reprezentance Nemčije in Srbije (najvišje uvrščeni evropski ekipi), Kanade in Združenih držav Amerike (najboljši reprezentanci Amerik na SP-ju) ter Japonske, Avstralije in Južnega Sudana (najvišje uvrščeni predstavniki svojih celin).

Druge reprezentance bodo svojo vozovnico iskale na enem od štirih kvalifikacijskih turnirjev, ki bodo na sporedu med 2. in 7. julijem 2024. Na štirih kvalifikacijskih turnirjih se sicer obeta hud boj za preostala mesta na OI. Na vsakem turnirju bo nastopilo po šest ekip, ki bodo za močno želeno uvrstitev na igre morale osvojiti kvalifikacijski turnir. Sloveniji je takšen podvig uspel leta 2021, ko si je na turnirju v Litvi priborila nastop na igrah v Tokiu, svoj edini na olimpijskih igrah doslej.

V julijskih kvalifikacijah bodo nastopili Slovenija, Litva, Latvija, Italija, Španija, Črna gora, Portoriko, Brazilija, Dominikanska republika, Grčija, Gruzija, Egipt, Finska, Nova Zelandija, Libanon, Filipini, Mehika, Angola, Slonokoščena obala, Kamerun, Bahami, Bahrajn, Poljska in Hrvaška. Olimpijske igre v Parizu bodo med 26. julijem in 11. avgustom 2024.