Za Slovence so bili Nemci tokrat previsoka ovira. Foto: FIVB
Za Slovence so bili Nemci tokrat previsoka ovira. Foto: FIVB

Dvoboj so tokrat začeli Gregor Ropret na mestu podajalca, Alen Pajenk in Jan Kozamernik kot srednja blokerja, Mitja Gasparini na korektorskem mestu ter Tine Urnaut in Klemen Čebulj kot sprejemalca. Prosti igralec je bil Jani Kovačič.

Čeprav so varovanci nekdanjega slovenskega selektorja, Italijana Andree Gianija, nekajkrat povedli za dve točki, nazadnje pri 8:6, je slovenska reprezentanca z delnim izidom 9:3 povedla s 15:11 in nato prednost mirno ohranjala do konca uvodnega niza, ki ga je dobila s 25:19.

Slovenska izbrana vrsta ima po šestih tekmah štiri zmage in dva poraza ter po današnjih dveh odigranih tekmah začasno zaseda peto mesto lestvice. Foto: FIVB
Slovenska izbrana vrsta ima po šestih tekmah štiri zmage in dva poraza ter po današnjih dveh odigranih tekmah začasno zaseda peto mesto lestvice. Foto: FIVB

V drugem je po izenačenem začetku in nekaj napakah v slovenski izbrani vrsti sledil padec v igri, kar so Nemci izkoristili ter po izenačenju na 10:10 osvojili sedem od naslednjih osmih točk. Čeprav so se Slovenci dvakrat približali na tri točke, to Nemcev na poti do izenačenja v nizih ni zmedlo.

Ti so na krilih osvojenega niza bolje začeli tudi tretjega in hitro povedli za štiri točke (6:2). Prednost so nato držali do 12:7, a je slovenska izbrana vrsta spet našla pravo igro in celo povedla s 15:14. Vseeno so v nadaljevanju bolje zaigrali Nemci, ki so suvereno izkoriščali številne napake tekmecev in niz osvojili s 25:21.

Četrti del igre so Nemci začeli s tremi zaporednimi točkami, v polju pa je sprva le Rok Možič, s katerim je poskusil selektor Giuliani, držal stik z razigranimi tekmeci. Ti so pri prvem tehničnem odmoru povedli z 8:4, nato pa povezali še dve točki za plus šest.

Slovenci nikakor niso našli prepoznavne igre, ki jih je krasila v četrtek in petek, odločitev pa je prišla po novi seriji Nemcev za vodstvo s 17:10, po kateri se tudi ob boljši igri slovenska vrsta ni mogla več vrniti.

Foto: FIVB
Foto: FIVB

Pri Slovencih izstopajočega odbojkarja v napadu ni bilo, le Tonček Štern (13) in Urnaut pa sta presegla mejo desetih točk. Pri Nemcih je bil neustavljiv predvsem kapetan Christian Fromm z 20 točkami. Skupno razmerje v osvojenih točkah je bilo 94:86 v korist Nemcev, ki so dosegli več točk v bloku (8:5) in z asi (7:5), v oči pa je bodlo predvsem število slovenskih napak po treh nizih, in sicer 24. Na koncu so na ta račun Nemci dobili dve točki več (31:29).

Izjave po tekmi
Alberto Giuliani, selektor Slovenije: "Mi smo igrali slabo, Nemci pa zelo dobro in posledično smo dvoboj izgubili. Kar sicer dobro počnemo, na primer prvi tempo ali servis, danes ni delovalo. Rezultat bo treba čim hitreje pozabiti, želim pa, da si moji varovanci zapomnijo današnje napake in jih skušajo v nadaljevanju turnirja odpraviti. To ni naša prava raven."

Gregor Ropret, podajalec Slovenije: "To ni bila naša najboljša predstava, njihova pa je bila odlična in rezultat je, kakršen je. Moramo se navaditi, da je tekmovanje še dolgo in da bodo prišle tudi takšne tekme. Dvoboj smo sicer še odprli tako, kot smo si želeli, potem pa se preprosto v nadaljevanju nismo držali svojega načrta. V protinapadih smo bili premalo agresivni, premalo prodorni. Nemci so nato začutili svojo priložnost, se res dobro branili in bili pogumni v protinapadih. Zdaj se bo treba dobro spočiti tako mentalno kot fizično in se pripraviti na naslednje tekmece. Na treningih bo treba poiskati tiste mikroobčutke, ki jih potrebujemo, in ne bojim se, da na naslednji tekmi ne bi bili pravi."

Foto: FIVB
Foto: FIVB

Jani Kovačič, prosti igralec Slovenije: "Prvi niz smo dobili, ampak tudi tega smo slabo odprli, a se vrnili. V vsakem nizu smo morali nekako loviti razliko. Tudi drugega smo začeli rezervirano, prišli zraven, potem pa so naredili serijo in jih nismo več ulovili. Mučili smo se za vsako žogo, igra ni stekla, stiki z žogo so bili trdi. Nismo igrali tako, kot smo vajeni. Na drugi strani pa so Nemci igrali odlično v vseh elementih in prepričljivo zmagali, tudi zasluženo. Skušali smo na vse načine priti zraven v nizih, a je bilo premalo."

V ligaškem delu tekmovanja bodo Slovenci odigrali še devet tekem, v zaključni del tekmovanja pa se uvrstijo štiri najboljše reprezentance. Naslednji cikel treh tekem se bo začel v sredo, slovenska izbrana vrsta pa se bo po vrsti pomerila s Kanado, Francijo in Rusijo.

Liga narodov, Rimini

SLOVENIJA - NEMČIJA
1:3 (19, -20, -21, -20)

Slovenija: T. Štern 13, Pajenk 5, Pernuš, Kozamernik 1, Šket, Gasparini 7, Štalekar 2, Ž. Štern 2, Klobučar, Kovačič, Ropret 3, Urnaut 12, Čebulj 8, Možič 4.

Nemčija: Fromm 20, Schott 11, Reichert, Sossenheimer 5, Böhme, Zenger, Baxpöhler, Burggräf, Zimmermann 2, Krage 3, Röhrs, Weber 12, Krick 10, Maase.

Slovenski odbojkarji po odličnem prvem nizu popolnoma popustili