Po veliki zmagi nad Romunijo v Kopru čaka Slovenke zelo zahtevna naloga novembra v Sevilli. Foto: Vid Ponikvar / Sportida
Po veliki zmagi nad Romunijo v Kopru čaka Slovenke zelo zahtevna naloga novembra v Sevilli. Foto: Vid Ponikvar / Sportida

Slovenija si je uvrstitev med najboljših 12 reprezentanc zagotovila aprila v Kopru, ko je s 3:2 premagala Romunijo. Kot najnižje uvrščena reprezentanca na lestvici je bila v tretjem bobnu, skupaj z ZDA, Nemčijo in Poljsko. Zadnja je za nastop prejela povabilo.

Slovenija (18. mesto na lestvici) proti Avstraliji (2. mesto na lestvici) in Kazahstanu (7. mesto na lestvici) še ni igrala.

Kazahstan si je nastop na zaključnem turnirju priigral po zmagi nad Poljsko s 3:1, igrali pa sta Jelena Ribakina (4. na lestvici WTA) in Julija Putinceva (61. na lestvici WTA). Avstralke kot lanske finalistke pokala Billie Jean King v letošnji sezoni še niso igrale. Na lestvici WTA je med prvo stoterico trenutno le Ajla Tomljanović (46. mesto). Avstralka, ki je rojena v Zagrebu, letos zaradi poškodbe še ni igrala, v teniško karavano pa se bo vrnila na Roland Garrosu.

Kraševec: Slovenija lahko premaga vsako reprezentanco
"Na žreb kot udeleženci nimamo vpliva, tako da večjih želja pred njim nisem imel. Kot sem že nekajkrat rekel, Slovenija lahko premaga vsako reprezentanco. Spomnimo se samo lanske zmage nad Kitajsko ali pa letošnje vrnitve proti Romuniji," je dejal kapetan slovenske izbrane vrste Andrej Kraševec.

"Pomembno je, da smo ekipa, ki diha kot eno. Turnir je na sporedu novembra, tako da težko spregovorim o pričakovanjih, a jasno je, da bomo tudi tokrat pustili srce na igrišču. Vzdušje v ekipi je izjemno in to je prav gotovo eden izmed pomembnih dejavnikov končnega uspeha. Kazahstan je v vzponu, tako visoko še ni bil, zavedamo se, da je Ribakina med najboljšimi igralkami na svetu. Avstralke pa so lanske finalistke. Čaka nas težko delo, a v športu ni nič nemogočega," je še dodal.

V Sevilli bodo igrali na trdi podlagi
V skupini A bodo igrale Švica, Češka in ZDA. V skupini C bodo Španija, Kanada in Poljska, v skupini D pa Francija, Italija in Nemčija. Iz štirih skupin bo v polfinale napredovala le zmagovalka skupine, finale pa bo na sporedu 12. novembra.

Turnir bo na sporedu od 7. do 12. novembra, potekal pa bo na trdi podlagi v dvorani. Branilke naslova so Švicarke, ki so lani v finalu v Glasgowu premagale Avstralke.

V pokalu Billie Jean King, že 60. po vrsti, imajo največ zmag ZDA, ki so bile najboljše kar 18-krat. Največji uspeh Slovenije je uvrstitev med osem najboljših leta 2003.