Slovenska četverica ‒ Nika Križnar, Cene Prevc, Ema Klinec in Žiga Jelar (945,3 točke) ‒ je bila pred zadnjim skokom skupaj z Norveško izenačena na vrhu, na koncu pa je za 23,4 točke zaostala za Norvežani. Foto: EPA
Slovenska četverica ‒ Nika Križnar, Cene Prevc, Ema Klinec in Žiga Jelar (945,3 točke) ‒ je bila pred zadnjim skokom skupaj z Norveško izenačena na vrhu, na koncu pa je za 23,4 točke zaostala za Norvežani. Foto: EPA
Slovenski skakalci na mešani tekmi drugi

Boj za zmago med Norveško in Slovenijo je potekal vse do konca. Po treh nastopih ‒ Križnar, Prevc in Klinec ‒ je bila Slovenija pred zadnjim nastopom na vrhu izenačena z Norveško; obe sta imeli po 838,4 točke. Nato pa je v zadnji skupini najboljši skakalec to zimo v svetovnem pokalu Halvor Egner Granerud za skoraj deset metrov preskočil Jelarja in norveški ekipi prinesel zmago.

V finale tekme mešanih ekip, na kateri je nastopilo devet reprezentanc, so se uvrstile še reprezentance Japonske, Avstrije, Nemčije, Poljske, Rusije in Francije.

Tekma mešanih ekip je bila na sporedu šele tretjič v zgodovini svetovnega pokala. Obe tekmi do zdaj sta bili v Lillehammerju, leta 2012 so slavili Norvežani, leto pozneje pa Japonci.

SMUČARSKI SKOKI - SVETOVNI POKAL     
RAŠNOV, mešana tekma                 
                                       
Končni vrstni red:       daljave  točke
 1. NORVEŠKA                      968,7
 2. SLOVENIJA                     945,3
    N. KRIŽNAR          95,0/96,5      
    C. PREVC            94,5/94,5      
    E. KLINEC           94,0/92,0      
    Ž. JELAR            87,0/87,0      
 3. AVSTRIJA                      924,6
 4. JAPONSKA                      920,8
 5. NEMČIJA                       875,8
 6. RUSIJA                        861,2
 7. POLJSKA                       856,9
 8. FRANCIJA                      785,5

Prva serija
Slovenska četverica je v Romuniji vodila večji del prve serije, na koncu pa po polovici tekme zaostala le za Norvežani.

Zmagovalci so Norvežani. Foto: EPA
Zmagovalci so Norvežani. Foto: EPA

Po prvi skupini je Sloveniji odlično kazalo, saj je Nika Križnar s 95 m zasedla sam vrh v prvi skupini. Cene Prevc je prav tako odlično opravil svoje delo ‒ s skokom 94,5 m je bil drugi najboljši v drugi skupini. Tudi Ema Klinec je nadaljevala odlične skoke, s skokom 94 m je zasedla drugo mesto v tretji skupini. Zadnji je nastopil Žiga Jelar, skočil je 87 m, to je bil sedmi rezultat v četrti skupini. Po prvih treh skupinah je Slovenija vodila, po zadnji skupini pa je vodstvo prevzela Norveška.

Druga serija
Križnar je tudi v drugi seriji prikazala še en izvrsten skok ‒ 96,5 m. Slovenija je po prvi skupini druge serije spet prevzela vodstvo. V drugi seriji je Cene Prevc znova imel daljavo 94,5 m, Slovenija pa je po drugi skupini znova zdrsnila na drugo mesto. Nadaljeval se je boj Norveške in Slovenije za končno zmago. Klinec je v finalni seriji skočila 92 m, Slovenija in Norveška pa sta bili po tretji skupini izenačeni. Jelar je v drugi seriji ponovil skok iz prve serije (87 m). Zadnji je nastopil Granerund, ki je z odličnim skokom potrdil zmago Norveške.

Skoki Slovencev v finalni seriji
SkakalecPoskusna serija1. serija2. serija
Nika Križnar93,09596,5
Cene Prevc91,094,594,5
Ema Klinec87,09492
Žiga Jelar85,08787

Nika Križnar: Super dan, super ekipna tekma
"Za nami je super dan, super ekipna tekma, jaz sem naredila res dva super skoka. Mogoče sem potrebovala malce sproščenosti, a sem zelo vesela celotnega ekipnega uspeha in s tem gremo lahko dalje," je dejala slovenska junakinja tekem v Romuniji Nika Križnar.

Nika Križnar Rašnov zapušča s popolnim izkoristkom, saj je na treh tekmah stala na vsaki od stopničk zmagovalnega odra. Na prvi posamični je zmagala, v petek je bila tretja, danes z ekipo pa druga. Foto: AP
Nika Križnar Rašnov zapušča s popolnim izkoristkom, saj je na treh tekmah stala na vsaki od stopničk zmagovalnega odra. Na prvi posamični je zmagala, v petek je bila tretja, danes z ekipo pa druga. Foto: AP
Podelitev lovorik najboljšim trem na tekmi mešanih ekip v Rašnovu

Tudi Cene Prevc je bil zadovoljen z doseženim: "Za nami je prav lep dan. Sam s sabo sem res zadovoljen. Danes sta mi uspela dva skoka, s katerima grem res z lepo popotnico lahko v Oberstdorf in videli bomo, kaj bo tam."

Ema Klinec je bila zadovoljna, ker je iz tekme v tekmo stopnjevala svoje nastope. "Zelo lepa, poštena tekma je za nami in super ekipni uspeh. Zadovoljna sem, ker sem čez celoten Rasnov stopnjevala nastope. Danes sem popravila še dve napaki, eno v počepu na mizi, zadnji skok pa še v letu. Super in tako moram nadaljevati v Oberstdorfu, kjer želim še nadgrajevati skoke."

Edini v slovenski ekipi, ki s svojo današnjo predstavo ni bil zadovoljen, je bil Jelar: "Zelo lepo, osvojili smo stopničke. Drugi trije so naredili res lepe skoke. Sam s sabo res ne morem biti najbolj zadovoljen. A dal sem vse od sebe, iztisnil sem maksimum in zaključek je lep rezultat."

Nordijsko smučanje - svetovni pokal: smučarski skoki, mešane ekipe, posnetek iz Râșnova

Ekipno tekmo sta z navdušenjem pospremila tudi oba trenerja. Zoran Zupančič, ki uspešno vodi skakalke, je tekmo označil za čudovito: "Čudovita tekma, prva mešana po dolgem času. Videli smo šest res lepih skokov v zelo konstantnih pogojih. Danes ni bilo skrbi. Mislim, da je celotna ekipa oddelala svoje trenutne najboljše skoke. Res smo zadovoljni z drugim mestom. Pred tekmovanjem tega nismo pričakovali. Za nami je v celoti gledano res lep konec tedna v Rašnovu."

Igor Medved, glavni trener slovenske B-reprezentance, ki je skakalce vodil v Romuniji, pa je dodal: "Danes je bila odlična tekma. Zelo sem užival v njej. Pogumno smo se spustili v boj za stopničke, na koncu celo za zmago. Malce nam je sicer zmanjkalo, upam pa, da Norvežanom vrnemo že v Oberstdorfu!"

Znani obe reprezentanci za svetovno prvenstvo

Na SP-ju v nordijskih disciplinah prihodnji teden se bodo za medalje najprej pomerile skakalke, tekma na srednji napravi bo na sporedu v četrtek. Selektor Zoran Zupančič bo v Nemčijo odpeljal Niko Križnar, Emo Klinec, Uršo Bogataj, Jernejo Brecl in Špelo Rogelj, po tekmah v Rašnovu pa je znana tudi moška ekipa za SP.

Kot je sporočil glavni trener Robert Hrgota, bodo v Nemčiji prihodnji teden na SP-ju tekmovali Anže Lanišek, Bor Pavlovčič, Domen Prevc in Peter Prevc, ki so imeli mesta v ekipi že zagotovljena, dodatni vstopnici pa sta si priskakala še Cene Prevc in Žiga Jelar. Prva tekma skakalce čaka v soboto, 27. februarja, ko se bodo pomerili za kolajne na srednji napravi.

Tekma mešanih ekip, na kateri bodo med favoriti za kolajne brez dvoma tudi Slovenci, bo na svetovnem prvenstvu v nedeljo, 28. februarja.