Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman se veselita uspeha kariere. Foto: Nina Jelenc
Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman se veselita uspeha kariere. Foto: Nina Jelenc

Drugo mesto sta osvojili domačinki Dominika Putto in Katarzyna Kolodziejczyk (+0,385), tretje pa Madžarki Anna Lucz in Blanka Kiss (+0,418).

Primorski sprinterki na mirnih vodah nadaljujeta odlične skupne nastope na največjih mednarodnih tekmovanjih. Tokrat sta v finalu evropskega prvenstva v Poznanju stopili na najvišjo stopničko na 200-metrski razdalji ženskih kajakaških dvojcev in se veselili prve zlate kolajne z evropskih ali svetovnih prvenstev.

"Občutek je enkraten. Še posebej po včerajšnji 'petstotki' se nama je uspelo zbrati in odveslati dobro 'dvestotko'. Starter je danes kar čakal, tako da sva se malo zabili v blok, naprej pa je bilo precej boljše kot v kvalifikacijah. Na koncu sva suvereno zmagali," je povedala Špela Ponomarenko Janić.

Primorska naveza je bila nekaj manj kot pol sekunde hitrejša od vseh tekmic. "Ker sva se na startu zabili v blok, je bil pospešek na startu z zamudo. A po nekaj metrih sva že pridobili najino moč in hitrost, tako da sva drveli skozi progo. Slovensko himno je res nekaj posebnega slišati, še posebej pa, da sva skupaj na stopničkah. Res sva zadovoljni. Zdaj pa se bova najboljše pripravili za OI," pa je dodala Anja Osterman.

Nastop Špele Ponomarenko Janić in Anje Osterman v finalu na 200 metrov

Debeljak četrti v finalu B na 200 metrov
Vid Debeljak je veslal v finalu B na 200 metrov in v cilj priveslal kot četrti, kar v končni razvrstitvi prinaša skupno 13. mesto na tej razdalji. "Morda je letelo nekoliko boljše kot v kvalifikacijah. Škoda včerajšnjega polfinalnega nastopa, finiša. Morda bi z nekoliko sreče in dobrim finišem prišel tudi v A-finale. Prvi del sezone je končan, zdaj bom treniral naprej," je povedal Vid Debeljak, ki bo v prihodnjem mesecu in pol kot sparingpartner pomagal srbskemu kolegu Strahinji Stefanoviću, ki se bo v Srbiji in v Bohinju pripravljal na olimpijske igre v Tokiu.

Naslov evropskega prvaka si je priveslal Madžar Sandor Totka, drugi je bil Britanec Liam Heath, tretji pa Šved Petter Menning.

Zakrajšek enajsti na 5000 metrov
Ob koncu prvenstva nastop je nastopil še Jošt Zakrajšek na 5000 metrov, osvojil je enajsto mesto. Zmagal je Madžar Balint Noe pred Belorusom Alehom Jurenio in Portugalcem Fernandom Pimento. Po tekmi je Zakrajšek povedal: "Lahko sem zelo zadovoljen s startom in večjim delom prvega kroga. Nato so mi žal pošle moči, tako da sem se le še boril po najboljših močeh. Glede na pokazano sem zadovoljen."

Ob koncu junija bo Poznanj gostil še evropsko prvenstvo v sprintu za mladince in mlajše člane, člane pa septembra čaka svetovno prvenstvo v Københavnu.

Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman poslušali Zdravljico v Poznanju