Marcos Tavares je najboljši strelec Maribora v evropskih tekmovanjih. Foto: www.alesfevzer.com
Marcos Tavares je najboljši strelec Maribora v evropskih tekmovanjih. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija s kar 7:1 v zadnji del kvalifikacij Evropske lige
Maribor po številnih zapravljenih priložnostih izpadel

Vijolični so tokratno pot končali v 3. predkrogu Evropske lige, kjer so bili uspešnejši Rangersi. Štafeto zadnjega preživelega kluba je tako prevzela Olimpija. Še vedno ste vabljeni k pošiljanju vprašanj.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.


1.215. Kdaj se je v evropskih nogometnih pokalih nazadnje zgodilo, da je kakšen slovenski klub napredoval dlje od Maribora?

Viki Vertačnik

Maribor je v tem desetletju sinonim za vrhunske slovenske nastope v evropskih tekmovanjih, saj se je kar dvakrat prebil v Ligo prvakov, enkrat pa celo prezimil v Evropski ligi.

Kar deset let je minilo od zadnje sezone, v kateri Maribor ni bil zadnji slovenski predstavnik - sezona 2008/2009 je bila namreč zadnja, v kateri Maribor sploh ni igral v Evropi. Še leto prej pa je bil zadnji primer, ko je bil Maribor v Evropi, a je hitreje končal evropsko sezono v primerjavi z vsaj enim slovenskim klubom. Takrat je izpadel v 2. krogu pokala Intertoto, ko ga je izločil Hajduk Kula (skupni izid 5:2). Sezono je končal 14. julija 2007.

Državni prvak Domžale je igral v Ligi prvakov, kjer je v 2. predkrogu izpadel proti Dinamu iz Zagreba, povratna tekma je bila odigrana 7. avgusta. Tisto sezono sta v Evropi igrala še Koper in Gorica, a bila oba neuspešna že v prvem predkrogu (povratni tekmi sta bili odigrani 2. avgusta).

1.216. Kdo ob Mariboru je še jeseni igral v evropskih tekmovanjih?
Rudi K.

Najdlje je v Evropi tekmoval Maribor, ki je v sezoni 2013/2014 igral v šestnajstini finala Evropske lige. Takrat je izpadel proti Sevilli s 3:4. Tekmi sta bili odigrani 20. in 27. februarja 2014.

Če se osredotočimo zgolj na mesec tekmovanja, potem je treba omeniti še tri primere, ko so slovenski klubi igrali v 2. krogu evropskih tekmovanj (pozno oktobra/v začetku novembra).

Tudi tu je ledino oral Maribor, ki je leta 1993 v Pokalu Uefa izpadel proti Borussii Dortmund (1:2). Olimpija je leta 1996 v 2. krogu Pokala pokalnih zmagovalcev izpadla proti AEK-u (0:6), leto kasneje pa je enako usodo v istem tekmovanju z istim izidom utrpelo Primorje, ki je izpadlo proti nizozemski Rodi.

Olimpija s kar 7:1 v zadnji del kvalifikacij Evropske lige
Maribor po številnih zapravljenih priložnostih izpadel