Španci so poskrbeli že za prvi finale v Ligi prvakov, ko sta finalista prihajala iz iste države. Bilo je leta 2000, ko je Real Madrid premagal Valencio s 3:0. Foto: Reuters
Španci so poskrbeli že za prvi finale v Ligi prvakov, ko sta finalista prihajala iz iste države. Bilo je leta 2000, ko je Real Madrid premagal Valencio s 3:0. Foto: Reuters
Jan Oblak
Veliko slovenskih oči bo v finalu uprtih v Jana Oblaka, ki blesti v vratih Atletica. Foto: Reuters
V finalu Evropske lige Sevilla - Liverpool
V finalu Lige prvakov znova madridski derbi
Oblak prejema pohvale z vseh strani

V obeh evropskih nogometnih tekmovanjih so znani finalisti. Na portalu Športni SOS smo potegnili črto pod polfinalnimi nastopi, kjer so bili uspešni Real Madrid, Atletico Madrid, Sevilla in vsiljivec na španski zabavi - Liverpool.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


739. Ni manjkalo veliko, pa bi se vsi štirje španski nogometni klubi uvrstili v finale Lige prvakov in Evropske lige. Je kateri nogometni zvezi to že uspelo v isti sezoni?

Nenad T.

To je uspelo le italijanskim klubom, in sicer v sezoni 1989/1990. A ob tem je seveda treba poudariti, da so se takrat igrali trije evropski pokali in ne dva, kakor velja od sezone 1999/2000 naprej.

V tisti sezoni so Italijani celo osvojili vse tri pokale. Milan je v Pokalu državnih prvakov premagal Benfico (1:0), Sampdoria si je v finalu Pokala pokalnih zmagovalcev pokorila Anderlecht (2:0), Juventus pa je bil na dveh finalnih tekmah Pokala Uefa boljši od Fiorentine (3:1).

V finalih sta bili torej dve tretjini italijanskih klubov (4/6). Če upoštevamo le odstotke, je višji izkupiček uspel le še španskim klubom, ki so bili uspešni 75-odstotno (trije finalisti od štirih mogočih). Prvič jim je to uspelo v sezoni 2013/2014, ko je Real Madrid v finalu Lige prvakov po podaljšku ugnal Atletico (4:1), Sevilla pa v finalu Evropske lige Benfico. Vsi trije akterji so bili uspešni tudi letos, saj se bosta madridski ekipi spet pomerili v finalu Lige prvakov, Sevilla pa bo za ubranitev krone v Evropski ligi igrala proti Liverpoolu.

740. Katerim nogometnim zvezam je v enem letu uspelo osvojiti vse nogometne pokale?
Nenad T.

V času treh pokalov je to uspelo le Italiji leta 1990 (Milan, Juventus in Sampdoria, primer opisan pod zgornjim vprašanjem).

Odkar se igrata dva pokala, je to uspelo le Španiji, in sicer kar trikrat: leta 2006 (Barcelona in Sevilla), 2014 (Real Madrid in Sevilla) in 2015 (Barcelona in Sevilla).

V času treh pokalov je dvojček uspel naslednjim zvezam:
Nemčija 1975 (Bayern, Borussia M)
Anglija 1981 (Liverpool, Ipswich)
Anglija 1984 (Liverpool, Tottenham)
Italija 1989 (Milan, Napoli)
Italija 1993 (Juventus, Parma)
Italija 1994 (Milan, Inter)
Nemčija 1997 (Borussia D, Schalke)
Italija 1999 (Parma, Lazio)

741. Zanima me le še, kakšna je lestvica nogometnih zvez vseh finalistov v vseh pokalih.
Nenad T.

Najuspešnejši so španski klubi, ki so prav letos prehiteli italijanske:
56: Španija
53: Italija
45: Anglija
39: Nemčija (brez Vzhodne Nemčije)
18: Portugalska
16: Nizozemska
13: Francija
11: Belgija

Zanimivo, Italijani so še leta 2003, ko sta v finalu Lige prvakov igrala Milan in Juventus, imeli ogromno prednost pred Španci (49:38).

V finalu Evropske lige Sevilla - Liverpool
V finalu Lige prvakov znova madridski derbi
Oblak prejema pohvale z vseh strani