Stadion 974 v Dohi. Foto: EPA
Stadion 974 v Dohi. Foto: EPA

Pojavile so se tudi ideje, da bi ga prestavili v Urugvaj, če bo ta skupaj z Argentino, Čilom in Paragvajem uspešen pri kandidaturi za SP 2030.

Stadionu je ime 974, ker je v njegovo konstrukcijo vgrajenih 974 ladijskih zabojnikov. To je prvi montažni stadion v zgodovini SP-jev. Njegova kapaciteta je 44.000 sedišč. Na njem so bile že odigrane tekme Mehika – Poljska (0:0), Portugalska –Gana (3:2) in Francija – Danska (2:1), v nadaljevanju SP-ja pa bo gostil še srečanja Brazilija – Švica, Poljska – Argentina in Srbija – Švica. Na njem bo odigran tudi dvoboj osmine finala.

Če bo stadion, na katerem bo igrala tudi Srbija, na koncu res prestavljen na Kosovo, bo to zanimivo predvsem s stališča napetih odnosov med tema dvema državama. Tudi v Katarju so že izbruhnile provokacije. Kosovske oblasti so namreč pred dnevi FIfi poslale protestno pismo zaradi fotografije iz srbske slačilnice pred četrtkovo tekmo proti Braziliji. Zmotila jih je srbska zastava z zemljevidom, na katerem je Kosovo del Srbije, in z napisom "Ni predaje". Fifa je v soboto proti srbski nogometni zvezi začela disciplinski postopek.

Po prvenstvu bo na mestu, na katerem zdaj stoji stadion 974, zgrajen park. Tudi drugi za SP zgrajeni stadioni bodo zaživeli na drugačen način, kot jih poznamo te dni. Največji stadion Lusail, ki sprejme 88.000 gledalcev, naj bi zmanjšali na 40.000 sedišč, preostale dele gromozanskega objekta pa uporabili za opremo trgovin, restavracij, šol in podobnih ustanov.