31-letni Primož Roglič, kolesarski as iz Strahovelj nad Kisovcem, je na 60. Dirki po Baskiji zadržal rumeno majico. Roglič je Baskijo leta 2018 že osvojil. Foto: EPA
31-letni Primož Roglič, kolesarski as iz Strahovelj nad Kisovcem, je na 60. Dirki po Baskiji zadržal rumeno majico. Roglič je Baskijo leta 2018 že osvojil. Foto: EPA
25-letni Alex Aranburu Deba je izkoristil dobro poznavanje  trase in se na
25-letni Alex Aranburu Deba je izkoristil dobro poznavanje trase in se na "domačem pragu" veselil velike zmage. Foto: EPA

Večji del 154,8 kilometra dolge etape med Zallo in Sestaom v okolici Bilbaa je bežala sedmerica kolesarjev, ki pa je bila ujeta na začetku zadnjega vzpona druge kategorije na La Asturiano (7,4 kilometra s povprečnim naklonom 6,5 odstotka in maksimumom 14 odstotkov za 479 metrov vzpona).

Z napadom poskusila tudi Pogačar in Roglič
Na "klancu" sta z napadom poskusila tako Pogačar kot tudi Roglič, a so zasledovalci oba poskusa pokrili. Roglič je skupaj z MaximilIanom Schachmannom, Brandonom McNultyjem in Sergiem Higuito napadel dva kilometra pod vrhom La Asturiane (približno 15 kilometrov pred ciljem), tako da si je četverica priborila nekaj sekund prednosti.

Slovenska matadorja Primož Roglič in Tadej Pogačar sta znova lahko zadovoljna. Foto: Twitter/@davidcrmelj
Slovenska matadorja Primož Roglič in Tadej Pogačar sta znova lahko zadovoljna. Foto: Twitter/@davidcrmelj

Aranburu na spustu deklasiral konkurenco
Toda glavnina jih je na 11- kilometrskem zahtevnem spustu hitro ujela, nato pa se je deset kilometrov pred ciljem za napad odločil domačin, Bask Alex Aranburu, in se z vratolomnim spustom otresel zasledovalcev. Njegova prednost je narasla na skoraj 40 sekund, na koncu pa je v cilju ubranil 15 sekund naskoka pred zasledovalci. Drugi je bil Španec Omar Freile, tretji pa Pogačar.

Roglič ubranil pet sekund naskoka pred Aranburujem
Roglič je na šestem mestu v cilj prišel s 15 sekundami zaostanka, kar pa pomeni, da je zadržal rumeno majico in v skupnem seštevku ohranil pet sekund naskoka pred Aranburujem. Pogačar na četrtem mestu zaostaja 24 sekund. Vmes je tretji Američan Brandon McNulty (+0:06). Jan Polanc je tokrat v cilj prišel 92. Skupno je 81.

Roglič: Noge so mi dobro služile.
"To je bila prava dirka. Pričakoval sem napade na zadnjem vzponu, in čeprav mi pobeg ni uspel, sem zadovoljen, saj so mi noge dobro služile. Na spustu je bilo cestišče precej spolzko, zato sem bil previden, saj imam slabe izkušnje z zadnje dirke Pariz–Nica. Etapa se je razpletla dobro in z mlado ekipo gremo naprej iz dneva v dan,"
je povedal Roglič.

Roglič ostaja v rumenem, tudi Pogačar zadovoljen

V sredo kolesarje čaka 167,7 kilometrov dolga preizkušnja med Amurriem in Ermuladejem s štirimi kategoriziranimi vzponi. Zadnji, ciljni je prve kategorije.

KOLESARSTVO                           
                                      
UCI WORLD TOUR                        
                                      
DIRKA PO BASKIJI, 2. etapa            
                                      
Zalla-Sestao, 154,8 km:               
  1. A. ARANBURU      ŠPA      3:45:32
  2. O. FRAILE        ŠPA        +0:15
  3. T. POGAČAR       SLO          vsi
  4. D. GAUDU         FRA             
  5. M. WOODS         KAN             
  6. P. ROGLIČ        SLO         isti
  7. M. SCHACHMANN    NEM             
  8. M. LANDA         ŠPA             
  9. S. HIGUITA       KOL             
 10. A. VALVERDE      ŠPA          čas
 ...                                  
 92. J. POLANC        SLO         4:27
Skupni vrstni red (2/6):              
  1. P. ROGLIČ        SLO      4:03:04
  2. A. ARANBURU      ŠPA        +0:05
  3. B. McNULTY       ZDA         0:06
  4. T. POGAČAR       SLO         0:24
  5. A. YATES          VB         0:28
  6. M. SCHACHMANN    NEM         0:31
  7. J. VINGEGAARD    DAN         0:32
  8. O. FRAILE        ŠPA         0:34
  9. W. KELDERMAN     NIZ         0:40
 10. P. BILBAO        ŠPA         0:42
 ...                                  
 81. J. POLANC        SLO         5:25

Druga etapa potekala v Bilbauu in zaledju
V neposredni okolici Bilbaa se je odvila celotna 2. etapa. Zalla v hribih zahodno od največjega baskovskega mesta je gostila štart (ob 13.37), po nekaj krogih in treh kategoriziranih vzponih ter skupno 154,8 kilometra pa je bil cilj v Sestau, pristaniškem in industrijskem somestju Bilbaa. Po dveh klancih 3. kategorije (San Cosme in Bezi) se je 21 kilometrov pred ciljem začel vzpon 2. kategorije na La Asturiano. Od vrha klanca do cilja je sledilo še dobrih 14 kilometrov, najprej tehnično zahteven 11-kilometrski spust s številnimi serpentinami. Nato pa je zaključek v Sestau prinesel ciljno klančino v dolžini 600 metrov, ki se je začela z maksimalnim naklonom 13 odstotkov.

Prerezi druge etape in vzponov ter cilja

(za povečavo in podnapise kliknite na slike)

Belgija prehitela Slovenijo, a na vrhu Roglič in Pogačar

Na osveženi UCI-lestvici je po seriji klasik na kockah med državami Belgija prehitela Francijo in tudi vodilno Slovenijo. Med posamezniki ima Primož Roglič znova več kot tisoč točk prednosti pred Tadejem Pogačarjem, ki pa se je oddaljil od Wouta van Aerta, ker Belgijec ni ubranil vseh lanskih točk v Flandriji.