Sebastian Foss-Solevaag je z najboljšim časom finala s tretjega mesta napredoval na prvo. Foto: Reuters
Sebastian Foss-Solevaag je z najboljšim časom finala s tretjega mesta napredoval na prvo. Foto: Reuters

29-letni Foss-Solevaag, ki v predolimpijski zimi trenutno zaseda tretje mesto v slalomskem seštevku svetovnega pokala, je na 46. svetovnem prvenstvu že dobil zlato medaljo na ekipni tekmi, zdaj pa je osvojil prvo posamično odličje na velikih tekmovanjih. Po letu 1997 ima Norveška znova svetovnega prvaka v slalomu. Tedaj je v Sestrieru to uspelo Tomu Stiansenu, predtem pa sta zlato medaljo v tej disciplini na svetovnem prvenstvu osvojila še dva Norvežana, leta 1993 v Morioki Kjetil Andre Aamodt in leta 1954 v Areju Stein Eriksen.

Po ekipni medalji sta to prvi kolajni zdesetkane norveške reprezentance v Cortini. 26-letni Kristoffersen je po dveh četrtih mestih vendarle osvojil slalomsko medaljo na svetovnem prvenstvu. Zanj je to četrto odličje na velikem tekmovanju. Veliko presenečenje je pripravil Pertl, ki je s srebrom rešil avstrijsko slalomsko čast. 24-letni Korošec si je moral namreč v internih avstrijskih kvalifikacijah sploh izboriti vstopnico za nastop. V prvi vožnji je opravil izjemno delo, ko je bil celo najhitrejši, čeprav še nikoli v karieri ni bil niti približno v podobnem položaju, pa je zdržal pritisk in presrečen osvojil srebro. Zaostal je 21 stotink. Avstrijci so sicer na zadnjem prvenstvu dobili vse tri slalomske medalje.

Zaključek slaloma v Cortini

Hadalin je končal na sedmem mestu, kar je njegova najboljša slalomska uvrstitev na svetovnih prvenstvih. Za zmagovalcem je zaostal sekundo in pol. Po polovici preizkušnje je njegov zaostanek znašal 82 stotink, s čimer je postavil 11. čas. Kot je povedal takoj po nastopu za TV Slovenija, je bila vožnja solidna, a ga je na progi zmotila smučina, v kateri je izgubil ritem.

V finalu je napadal čas Istoka Rodeša, pred katerim je imel 16 stotink naskoka. Čeprav je imel v zgornjem delu nekaj težav, se je hitro odzval in pridobil tri desetinke, kar je v srednjem delu zapravil. 14 stotink naskoka mu je ostalo za spodnji del, kjer pa je bil hrvaški smučar hitrejši, in nosilec kombinacijskega srebra s svetovnega prvenstva v Areju je zaostal 14 stotink. Po nastopu je dejal, da je začel dobro in vse moči usmeril v napad. Dodal je, da tako kot v prvi vožnji tudi v finalu zaključek ni bil najboljši.

Štefan Hadalin si je sedmo mesto razdelil z Alexisom Pinturaultom. Foto: Reuters
Štefan Hadalin si je sedmo mesto razdelil z Alexisom Pinturaultom. Foto: Reuters

"Bila je zelo težka tekma. V prvi vožnji nisem smučal dovolj odločno in veliko časa pustil predvsem v spodnjem delu, prav tako v drugi. A mislim, da je bila to moja najboljša letošnja tekma in sem vesel, da mi je to uspelo pokazati na svetovnem prvenstvu, kjer so pričakovanja in pritisk največji. Vse skupaj sem lepo stopnjeval čez prvenstvo, sploh glede na zdravstveno stanje, ki tudi na današnji tekmi ni bilo optimalno. Vesel sem, da mi je tu pomagal moj fizioterapevt Matej Dormiš, da smo se lahko sestavili in tekmovali, kot je treba. Mogoče mi je žal veleslalomskega nastopa, tam sem bil zrel tudi za deseterico. Veseli me, da rastem in napredujem v obeh disciplinah," je povedal Hadalin. Žan Kranjec je imel zelo dobre vmesne čase, ki so kazali, da bi se lahko uvrstil med 15, a je odstopil v spodnjem delu proge. Tijan Marovt je zasedel 18. mesto, Aljaž Dvornik pa 19.

"Štefan je naredil najboljši rezultat sezone in izenačil najboljšo uvrstitev kariere. Dobro se je pripravil na to tekmo, dobro tekmoval. Sam in mi, ki delamo z njim, še vidimo prostor za napredek, kar je dobro. Z njegovim slalomom danes smo zadovoljni. Tudi Žan se je, z veliko premalo treninga, zelo spodobno lotil proge. Pri njem je ključno, da pride nazaj v tekmovalno rutino. Tudi Marovt in Dvornik sta na koncu dosegla lepi uvrstitvi. Kar zadeva današnjo tekmo, bi se tudi dotaknil odločitve vodilnih, da so zamenjali petnajsterico. Mi smo s tem danes najbrž nekaj dobili. Pri takšnih odločitvah ne bi smeli biti parcialni interesi. Prepričan sem, da je bila ta odločitev narejena za največje in najboljše nacije, in s tem se nikakor ne morem strinjati. S tem pravilom smo se vrnili dvajset, trideset let nazaj. Ko smo pogledali progo v drugem teku, ko je smučal trideseti po prvem, je bila prav tako dobra kot v prvem teku, tako da je bila odločitev FIS-a popolnoma napačna. Kar zadeva celotno svetovno prvenstvo, se pravi nastopa Žana in Štefana, glede na to, kako smo prišli na prvenstvo, kako smo se pripravljali, koliko težav smo imeli, bilo je težko tudi na treningih, pri sami pripravi, sta oba pokazala, da sta izredno dobra smučarja, športnika. Oba sta dosegla lepe rezultate, borila sta se in močno upam, da bosta ta dva fanta v prihodnosti prišla z manj težavami in posledično tudi bolje pripravljena na ta velika tekmovanja," je povedal trener moške tehnične ekipe Klemen Bergant.

Nastop Hadalina v drugi vožnji slaloma

V drugi vožnji so obračali najboljših 15, in ne 30, kot je to v navadi. To se je zgodilo prvič po olimpijskih igrah leta 2002. V prvi vožnji je bilo kar nekaj presenečenj, zaradi majhnih razlik, saj je petnajsterico ločilo le 1,12 sekunde, pa se je obetalo izjemno zanimivo zadnje dejanje in slalomski finale ni razočaral. Z osmega mesta je napadel Avstrijec Marco Schwarz. Najboljši slalomist letošnje zime, ki je v Cortini že osvojil zlato medaljo v kombinaciji, je bil na drugi vožnji zelo hiter, toda prvi favorit tekme, ki je bil pred dvema letoma v Areju v slalomu bronast, je v srednjem delu napravil napako in odstopil.

S šestega mesta se je podal Kristoffersen, ki je bil kljub napakam zelo hiter in z veliko prednostjo prevzel vodstvo. Zatem proge ni dokončal eden glavnih favoritov Francoz Clement Noel, ki je v zadnjih dveh sezonah slalomski seštevek končal na drugem mestu, prav tako je odstopil Šved Kristoffer Jakobsen. Foss-Solevaag je imel 22 stotink naskoka pred rojakom. Odločilen je bil spodnji del, ki ga je novi svetovni prvak odlično odpeljal, postavil najboljši čas finala in v cilj prišel s 46 stotinkami prednosti. Italijan Alex Vinatzer, ki je bil presenetljivo drugi po polovici tekme, je zaostal tudi za Kristoffersenom, Pertl pa je prišel med oba Norvežana.

Hadalinu na SP-ju uspel najboljši izid sezone

46. SP v alpskem smučanju

Slalom, prva vožnja

Končni vrstni red:                     
 1. S. FOSS-SOLEVAAG    NOR     1:46,48
 2. A. PERTL            AVT       +0,21
 3. H. KRISTOFFERSEN    NOR        0,46
 4. A. VINATZER         ITA        1,20
 5. D. YULE             ŠVI        1,22
 6. I. RODEŠ            HRV        1,36
 7. Š. HADALIN          SLO        1,50
  . A. PINTURAULT       FRA        1,50
 9. M. MATT             AVT        1,56
10. A. MARCHANT         BEL        1,74
...                                    
18. T. MAROVT           SLO        6,42
19. A. DVORNIK          SLO        7,84
Odstop: Schwartz (8. po 1. vožnji),    
        Noel (5.), Jakobsen (4.)       
Žan Kranjec je odstopil v 1. vožnji.   
Po prvi vožnji:
 1. A. PERTL            AVT       52,24
 2. A. VINATZER         ITA       +0,14
 3. S. FOSS-SOLEVAAG    NOR        0,16
 4. K. JAKOBSEN         ŠVE        0,18
 5. C. NOEL             FRA        0,34
 6. H. KRISTOFFERSEN    NOR        0,38
 7. A. PINTURAULT       FRA        0,41
 8. M. SCHWARZ          AVT        0,57
 9. D. YULE             ŠVI        0,64
10. J. SEYMOUR          ZDA        0,68
11. Š. HADALIN          SLO        0,82
12. A. MARCHAND         BEL        0,89
13. M. MATT             AVT        0,95
14. I. RODEŠ            HRV        0,98
15. L. WINTERS          ZDA        1,12
...                                    
28. T. MAROVT           SLO        3,06
32. A. DVORNIK          SLO        4,07
Odstop: Kranjec, Horošilov, Meillard.  
Alpsko smučanje - svetovno prvenstvo: slalom (M), 1. vožnja, prenos iz Cortine dAmpezzo
Alpsko smučanje - svetovno prvenstvo: slalom (M), 2. vožnja, prenos iz Cortine dAmpezzo
Hadalinu na SP-ju uspel najboljši izid sezone