Simon Rožman je v nedeljo zadnjič sedel na klopi Maribora, ki je padel na šesto mesto na lestvici Prve lige. Foto: www.alesfevzer.com
Simon Rožman je v nedeljo zadnjič sedel na klopi Maribora, ki je padel na šesto mesto na lestvici Prve lige. Foto: www.alesfevzer.com

Peta epizoda četrte sezone radijskega nogometnega podkasta Žoga je okrogla je potekala v znamenju menjave na trenerskem stolčku Maribora. Petnajstkratni državni prvaki novega trenerja po odstopu Simona Rožmana še nimajo, v današnjih dopoldanskih urah je trener iz Štor zapustil klop vijoličastih.

"Kot mi je znano, je do dogovora o koncu sodelovanja med klubom in trenerjem prišlo že pred tekmo Maribora in Mure," je povedal radijski nogometni reporter Jože Pepevnik. "Rožman je očitno privolil v to, da bo ekipo vodil še na tekmi proti državnim prvakom iz Murske Sobote. Očitno pa je po dveh tujcih še tretji zaporedni trener na mariborski klopi, tokrat Slovenec, svojo epizodo končal hitreje, kot smo pričakovali."

"Maribor sicer ni imel težav samo s Simonom Rožmanom. Če bi bil on edina mariborska težava, potem veliko težav ne bi bilo. Ta klub je v krizi vodenja. Od predsednika, ki ga vidimo samo na krvodajalskih akcijah kluba, do direktorjev in vseh drugih. Maribor niti nima več veliko manevrskega prostora pri rošadah trenerjev, in to iz povsem preprostih finančnih razlogov," še dodaja Pepevnik.

Rožman je na klopi vijoličastih zdržal pol leta, govorice o njegovem odhodu pa so se v zadnjih tednih ob slabih rezultatih Maribora in odhodu njegovega dolgoletnega pomočnika Aleša Kačičnika stopnjevale. Sinočnji poraz proti Muri z 2:1 po besedah športnega direktorja Marka Šulerja tako ni vplival na konec sodelovanja, radijski reporter Marko Cirman pa velik del krivde za nastali položaj vali prav na športnega direktorja in izkušenejše igralce.

"Športni direktor je stopil v prevelike čevlje Zlatka Zahoviča, igralci pa raje, kot da bi verjeli trenerju, uteho iščejo v mnenjih na ulici ali pa v pisarnah, namesto da bi se pogovorili s trenerjem. Stvari so šle izpod nadzora, tudi zadnji prestopni rok je bil zelo medel, Šuler je iskal vse, kar je bilo zastonj in kar je približno dobro za Maribor. Šuler si je s to izbiro Rožmana zadevo zakuhal sam, videli pa bomo, kako bo to vplivalo na mariborsko igro in kako se bodo odzvali nosilci igre. Nekateri so do zdaj res zelo razočarali."

Razočaranje je bilo v Ljudskem vrtu prisotno tudi sinoči, ko je tam Mura po preobratu zmagala z 2:1. Marko Cirman razmišlja, da bi bil lahko štajersko-prekmurski derbi še boljši, če ne bi bilo zelo dvomljivega drugega rumenega kartona za Nemanjo Mitrovića. Cirman meni, da so sodniki v zadnjem krogu domačega prvenstva pokvarili vsaj dve tekmi.

"Žal smo spet videli aroganco slovenskih sodnikov na domačih zelenicah. Aroganca v Stožicah na tekmi Olimpija – Celje, aroganca na tekmi Maribor – Mura. To ni dobro, včeraj je sodnik v Ljudskem vrtu kar pokvaril derbi. Spet se moramo iz podkasta v podkast pogovarjati o nastopanju naših sodnikov, ki ne pelje nikamor. To zdaj vedo že vsi, ki vsaj malo spremljajo domači nogomet, ne premakne se pa nič. Škoda, ker gre veliko tekem v napačno smer zaradi arogantnega nastopanja sodnikov."

Omizje z voditeljem Aljažem Golčerjem je po prvi četrtini prvenstva govorilo tudi o drugih prvoligaških klubih in Murini prvi tekmi v skupinskem delu Konferenčne lige ter njenih možnostih in ambicijah v nadaljevanju tekmovanja.

Žoga je okrogla S04E05: Maribor išče novega trenerja