Tamara Zidanšek je doslej v Melbournu dvakrat zaigrala v 2. krogu (2019 in 2020), lani pa je izpadla že v 1. krogu. Foto: AP
Tamara Zidanšek je doslej v Melbournu dvakrat zaigrala v 2. krogu (2019 in 2020), lani pa je izpadla že v 1. krogu. Foto: AP

Na zadnji WTA-lestvici Tamara Zidanšek zaseda 31. mesto, zdaj pa so avstralski prireditelji uvodnega teniškega turnirja za grand slam potrdili, da bo 29. nosilka Melbourna.

Najbolje postavljena v ženski konkurenci je prva igralka sveta Avstralka Ashleigh Barty, sledijo pa Belorusinja Arina Sabalenka, Španka Garbine Muguruza ter Čehinja Barbora Krejčikova.

Med moškimi je prvi nosilec Srb Novak Đoković, ki pa mu nastop lahko odnese odločitev ministra za priseljevanje. Med nosilci mu sledijo Rus Danil Medvedjev, Nemec Alexander Zverev in Grk Stefanos Cicipas. Med najboljšimi v Melbournu ne bo Švicarja Rogerja Federerja, ki okreva po operaciji kolena.

Žreb za obe posamični konkurenci bo na vrsti v četrtek zjutraj po slovenskem času. Glavni del turnirja bo med 17. in 30. januarjem.

Tamara Zidanšek je v drugem poskusu prišla do prve zmage sezone 2022. Foto: Reuters
Tamara Zidanšek je v drugem poskusu prišla do prve zmage sezone 2022. Foto: Reuters

Slab začetek, dober konec

Po dveh urah in 26 minutah je v 1. krogu drugega turnirja v Adelajdi ugnala Britanko Heather Watson z 2:6, 6:2, 7:6 (4). Potem ko je Tamara Zidanšek na prvem turnirju v Adelajdi pretekli teden izgubila v prvem krogu proti Grkinji Marii Sakari, je tokrat 24-letna Konjičanka uspešno opravila prvo nalogo, četudi ni najbolje začela, je nato stopnjevala ritem in ekspresno izenačila na 1:1 v nizih, v tesnem tretjem pa slavila po podaljšani igri.

Heather Watson je v odločilnem nizu že vodila s 3:1, a je takoj v naslednji igri 31. igralka WTA-lestvice izenačila, po brejku v deveti igri pa servirala za zmago. Takrat se je 74. igralka sveta še rešila, v podaljšani igri pa je bila ves čas korak pred tekmico slovenska predstavnica in tako slavila prvo zmago v sezoni 2022.

Sledi povabljena Avstralka

V drugem krogu lansko polfinalistko odprtega prvenstva Francije čaka obračun z Avstralko Maddison Inglis, ki na turnirju igra s posebnim povabilom organizatorja. V prvem krogu je bila boljša od Črnogorke Danke Kovinić s 6:4, 1:6, 6:2.

Po senzacionalni zmagi v New Yorku je Emma Raducanu daleč od forme iz Flushing Meadowsa. Okužba s covidom pa je še dodatno ponagajala med pripravami na novo sezono. Foto: Reuters
Po senzacionalni zmagi v New Yorku je Emma Raducanu daleč od forme iz Flushing Meadowsa. Okužba s covidom pa je še dodatno ponagajala med pripravami na novo sezono. Foto: Reuters

Emma Raducanu osvojila le eno igro

Britanska teniška igralka in zmagovalka odprtega prvenstva ZDA Emma Raducanu po prebolelem covidu-19, za katerim je zbolela decembra, še ni našla prave forme. V prvem dvoboju po vrnitvi v 1. krogu turnirja v Sydneyju jo je premagala deveta nosilka iz Kazahstana Jelena Ribakina s 6:0, 6:1.

Sabalenka večkrat uporabila spodnji servis

V slabi formi je tudi druga igralka sveta Arina Sabalenka. Belorusinjo je pretekli teden v osmini finala turnirja Adelaide 1 izločila Slovenka Kaja Juvan, že takrat pa se je pošteno mučila pri začetnem udarcu. Na drugem turnirju v tem avstralskem mestu je Sabalenka tokrat izgubila proti Švedinji Rebecci Peterson, 93. na lestvici WTA, ki je bila boljša s 7:5, 1:6, 5:7.

Če je Sabalenka proti Juvan naredila 18 dvojnih napak, jih je proti Švedinji še več - 21. Ob tem je večkrat uporabila za začetni udarec kar spodnji servis, zaradi česar jo je sodnica začela spraševati po počutju. 23-letnica iz Minska je v solzah odgovorila, da je z njo vse v redu, a ima težave s tehniko, zaradi česar se je zatekla k servisu, ki ga uporabljajo otroci, da sploh pošljejo žogico na drugo stran mreže.

Rola izpadel v prvem krogu kvalifikacij

Slovenski teniški igralec Blaž Rola je že v prvem krogu kvalifikacij ostal brez možnosti za nastop na odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu. Po ogorčenem boju ga je po dveh urah in 40 minutah s 3:6, 6:1, 7:6 (5) izločil Italijan Salvatore Caruso.