Po zadnjem sodnikovem žvižgu so navijači Maribora preplavili zelenico Ljudskega vrta. Vsi so se želeli fotografirati z Marcosom Tavaresom. Foto: www.alesfevzer.com
Po zadnjem sodnikovem žvižgu so navijači Maribora preplavili zelenico Ljudskega vrta. Vsi so se želeli fotografirati z Marcosom Tavaresom. Foto: www.alesfevzer.com

Koper bo v ponedeljek ob 17.30 gostil Kalcer Radomlje. V zadnjem krogu (22. maja) bo Koper gostoval v Šiški pri Bravu, Maribor pa v Murski Soboti. Kidričani, ki so imeli kar nekaj izrazitih priložnosti v prvem polčasu, so izpadli v drugo ligo.

Marcos Tavares je pred tekmo prejel tudi mestni pečat občine Maribor. Priznanje mu je predal župan Saša Arsenovič, ki je imel tudi poseben govor pred začetkom srečanja v Ljudskem vrtu. Foto: www.alesfevzer.com
Marcos Tavares je pred tekmo prejel tudi mestni pečat občine Maribor. Priznanje mu je predal župan Saša Arsenovič, ki je imel tudi poseben govor pred začetkom srečanja v Ljudskem vrtu. Foto: www.alesfevzer.com

Vijoličasta številka devet bo "upokojena"
Tekma v Ljudskem vrtu bi se morala začeti ob 20.15, a se je slovo najboljšega strelca v zgodovini Prve lige (159 golov) malce podaljšalo. Poseben govor je imel župan Saša Arsenović, legendi kluba so se poklonili tudi predsednik Drago Cotar, športni direktor Marko Šuler in direktor Bojan Ban. Prišli so številni nekdanji soigralci, tudi odlični napadalec Jean-Philippe Mendy in Mitja Viler, ki zdaj dela z mediji pri Koprčanih. Vodstvo kluba je javno objavilo, da bo "upokojilo" njegovo številko devet, na dresu je ne bo več nosil nihče. Po njem so poimenovali zahodno tribuno stadiona Ljudski vrt.

"Nikoli si nisem predstavljal, da se bo to zgodilo. Vedel sem, da lahko zabijem kakšen gol in da bom užival v nogometu, nisem pa si mislil, da bom postal legenda in najboljši strelec, da me bodo navijači tako spoštovali."

Odlični napadalec iz Porto Alegreja je bil ganjen že pred tekmo, saj ga je zelo presenetilo, da sta prišla na tekmo tudi starša. 10.000 navijačev na polnem stadionu pod Kalvarijo je bilo pripravljenih na spektakel.

Tavares doživel nepozabno slovo v Ljudskem vrtu
Zmaga Maribora ob slovesu Tavaresa
Sorodna novica Karanović še vedno verjame, da se bo Tavares poslovil z naslovom prvaka

Nkama kronal boljšo igro Kidričanov
Mariborčani so doživeli šok po četrt ure igre. Gostje so izvedli protinapad, po desni strani je prodrl Tomislav Turčin, podal žogo pred vrata, kjer se je med dvema mariborskima branilcema do žoge dokopal Nigerijec Chinwendu Johan Nkama in jo z glavo zabil v mrežo. V tem trenutku so imeli domači igralca manj na igrišču, saj se je poškodoval Antoine Makoumbou, Aleš Mertelj, ki je tekmo vodil namesto kaznovanega trenerja Radovana Karanovića, pa ga še ni zamenjal.

Oče in mati Marcosa Tavaresa sta obiskala Ljudski vrt. Foto: www.alesfevzer.com
Oče in mati Marcosa Tavaresa sta obiskala Ljudski vrt. Foto: www.alesfevzer.com

Vijoličasti so v prvem polčasu delovali kot razbita vojska. Po doseženem golu so imeli Kidričani še eno priložnost. Haris Kadrić je streljal mimo gola. Mariborčani so bili najbližje zadetku v 25. minuti, ko je od daleč poskusil Rok Kronaveter, toda vratar David Nwolokor se je izkazal s parado.

Ivanović poživil igro Maribora
Takoj na začetku drugega polčasa je vstopil Đorđe Ivanović, Srbu se je takoj tudi ponudila priložnost, toda streljal je čez gol. Uspešnejši je bil v 57. minuti, ko se je izognil nedovoljenemu položaju, sam stekel pred vratarja Nwolokorja ter ga tudi premagal. Po uri igre je prišlo do zamenjave glavnega sodnika. Zaradi poškodbe je Dejana Balažiča zamenjal Martin Matoša.

Martin Milec je zadetek proslavil z dresom s številko 9, ki je ne bo nosil nihče več. Foto: www.alesfevzer.com
Martin Milec je zadetek proslavil z dresom s številko 9, ki je ne bo nosil nihče več. Foto: www.alesfevzer.com

Milec ukanil slabo postavljenega vratarja Nwolokorja
Mariborčani so dobili silovit zalet, na tribunah je završalo. Martin Milec je v 62. minuti z desne strani skušal poslati predložek pred vrata, Karlo Plantak je preusmeril žogo, ki je presenetila neodločnega vratarja Kidričanov, ga preletela in končala za njegovim hrbtom.

Antolin postavil piki na i
Popoln juriš 15-kratni slovenskih prvakov se je obrestoval tudi v 68. minuti. Aljaž Antolin je tekmecem ukradel žogo, prišel sam pred vratarja Nwolokorja in ga matiral z diagonalnim strelom z desnico.

Aluminij je imel dve priložnosti za znižanje. Mario Musa je z glavo zadel prečko, tudi Kadrić ni bil natančen.

Slovo legendarnega Tavaresa na zadnji tekmi sezone v Ljudskem vrtu

Na koncu vstopila oba Tavaresa
V 85. minuti je še zadnjič v igro vstopil Tavares. Navijači so pripravili ognjemet, ko je vstopil legendarni Brazilec. S prostega strela je tudi poskušal doseči še svoj zadnji gol, toda to mu je preprečil Nwolokor. V zadnji minuti je vstopil še njegov sin Marcos Tavares mlajši, ki sicer igra za mladinsko ekipo vijoličastih. S tem se je izpolnila dolgoletna želja Tavaresa starejšega, ki je v 14 letih pustil neizbrisen pečat.

"Pred tekmo sem rekel, da je danes najpomembneje osvojiti tri točko. Seveda je lepo, kar so mi pripravile viole, a pomembna je bila zmaga. Bili smo nervozni, toda na koncu nam je uspelo," je povedal Tavares. Trener Maribora Radovan Karanović tekme ni smel voditi na klopi, je pa ob polčasu v garderobi zelo glasno zahteval drugačen pristop.

Navijači preplavili zelenico
Maribor usode še vedno nima v svojih rokah in nogah, čakati mora na spodrsljaj Kopra. Karanović: "Koper je pod pritiskom, igra pa zadnje čase zelo dobro. Pričakujem pošteno borbo do konca."

Navijači so takoj po zadnjem žvižgu sodnika vdrli na zelenico Ljudskega vrta in rajanje ob slovesu Tavaresa se je nadaljevalo.

Izjemna koreografija v Ljudskem vrtu ob slovesu največje legende kluba. Foto: www.alesfevzer.com
Izjemna koreografija v Ljudskem vrtu ob slovesu največje legende kluba. Foto: www.alesfevzer.com

Bajde zagotovil Bravu tri točke v Sežani
Na uvodni tekmi 35. kroga je Bravo v Sežani premagal Tabor (0:1). Edini zadetek je padel v 29. minuti, ko je Mark Španring z leve strani podal žogo v sredino do Gregorja Bajdeta, ki je bil s hrbtom obrnjen proti vratom, vendar je žogo dobro sprejel, se obrnil ter s strelom v nasprotni kot premagal vratarja Jana Koprivca.

Štiri minute zatem bi Ljubljančani lahko povišali vodstvo, Leon Sever je dobro izvedel prosti strel, Koprivec je žogo odbil, vendar le do Matije Kavčiča, njegov poskus pa je sežanski vratar znova ubranil.

Primorci, ki so drugi del začeli s tremi novimi igralci, so imeli še izrazitejšo premoč, toda ta je bila jalova. Redko so prihajali v kazenski prostor, še takrat, ko so, pa je bila gostujoča obramba na mestu. Tako je v 66. minuti blokirala strel Marka Krivičića, v 80. minuti pa je nevaren strel Žige Ovseneka vratar Gal Lubej Fink, ki je debitiral v dresu Brava, odbil v kot, po katerem je Klemen Nemanič z glavo slabo streljal.

Bajde zagotovil Bravu zmago v Sežani

35. krog:
CB24 TABOR SEŽANA − BRAVO 0:1 (0:1)
300; Bajde 28.

CB24 Tabor Sežana: Koprivec, Nemanič, Briški, Koderman, Salkić, Ristić (46./Monjac), Mavretič (46./Grobry), Krivičić (71./Zeljković), Tolić (46./Ovsenek), Bongongui (81./Čakš), Stančič.

Bravo: Lubej Fink, Milić (73./Jakšić), Križan, Spanring, Vodeb, Selan, Trdin (61./Kurtović), Kavčič, Sever (69./Marjanac), Memić (61./Kramarič), Bajde (69./Maružin).

Sodnik: Bojan Mertik (Odranci)


MARIBOR − ALUMINIJ 3:1 (0:1)
10.000; Ivanović 57., Milec 62., Antolin 68.; Nkama 14.

Maribor: Bergsen, Milec, Mitrović, Watson, Guerrico, Makoumbou (15./Antolin; 90./Tavares mlajši), Repas, Sellouki (46./Ivanović), Alvir, Kronaveter (84./Tavares), Mudrinski (84./Pihler).

Aluminij: Nwolokor, Azemović, Martić, Petek, Musa, Bolha (82./Branšteter), Turčin (82./Bizjak), Nkama (54./Plantak), Marinšek, Šroler (89./Kmetec), Kadrić (89./Brest).

Sodnik: Dejan Balažič


Nedelja ob 15.00:
DOMŽALE − CELJE

Ob 17.30:
OLIMPIJA − MURA

Ponedeljek ob 17.30:
KOPER − KALCER RADOMLJE


Lestvica:                             
MARIBOR           35 20  7  8 54:36 67
KOPER             34 19  9  6 53:35 66
OLIMPIJA          34 17  7 10 48:35 58
MURA              34 15 11  8 53:44 56
BRAVO             35 13  9 13 33:33 48
DOMŽALE           34 11 10 13 43:42 43
KALCER RADOMLJE   34 11  9 14 41:48 42
CELJE             34 12  5 17 45:47 41
CB24 TABOR SEŽANA 35  7  8 20 28:39 29
ALUMINIJ          35  4 11 20 31:70 23