Novak Đoković se je dvanajstič uvrstil v polfinale Pariza, kjer je zmagal dvakrat. To je že njegov 45. polfinale na turnirjih za grand slam.  Foto: Reuters
Novak Đoković se je dvanajstič uvrstil v polfinale Pariza, kjer je zmagal dvakrat. To je že njegov 45. polfinale na turnirjih za grand slam. Foto: Reuters

Prvi nosilec je v uvodnem nizu petopostavljenemu Grku odvzel servis v tretji in sedmi igri (brez izgubljene točke) in po 32 minutah po zmagi s 6:2 povedel z 1:0. Drugi niz je trajal tri minute dlje, tudi tega pa je Španec z odlično in raznovrstno igro suvereno dobil s 6:1, potem ko so mu uspeli trije brejki – v prvi (še enkrat brez izgubljene točke), peti in sedmi igri.

Tudi v tretjem nizu je kazalo na gladko zmago Alcaraza, saj je povedel s 5:2. V osmi igri je imel na servis Cicipasa že dve zaključni žogici za končno zmago, a se je Grk izvlekel in nato v naslednji igri na krilih glasnih navijačev sam naredil brejk za znižanje na 5:4. Prvi igralec sveta si je v nadaljevanju pripravil novo priložnost za odvzem servisa, a tudi tretje zaključne žogice ni izkoristil, tako da je sledilo izenačenje na 5:5 in potem še na 6:6. V podaljšani igri je bil Španec boljši s 7:5, vodil je s 4:1 in 6:3.

20-letni Alcaraz je štiri leta starejšega Cicipasa po dveh urah in 15 minutah premagal še petič v petih medsebojnih dvobojih.

Carlos Alcaraz bo v petek prvič igral v polfinalu Rolanda Garrosa. Lani je osvojil OP ZDA v New Yorku. Foto: Reuters
Carlos Alcaraz bo v petek prvič igral v polfinalu Rolanda Garrosa. Lani je osvojil OP ZDA v New Yorku. Foto: Reuters

Kratek spanec Cicipasu ni pomagal

"Malce sem izgubil osredinjenost. Bil sem v težavah, vendar sem vesel, da sem se s tem uspešno soočil, čeprav je bilo na koncu kar težko. Vseskozi verjamem vase, to je najpomembneje. Poskušam si čim bolj olajšati igro. Ključ do uspeha je, da uživam," je povedal mladi teniški zvezdnik in svojo torkovo predstavo označil za eno izmed najboljših v karieri.

Cicipas, pred dvema letoma finalist v Parizu, se z njim ni povsem strinjal: "Igral je dobro, toda ne bi rekel, da noro dobro. Marsikaj sem mu sam dovolil. Delal je malo napak, to pa je bilo dovolj, da me je premagal."

Vzrok za svojo slabo igro je našel tudi v porušenem bioritmu zaradi poznega večernega dvoboja. "Pred obračunom sem si vzel čas za kratek 20-minutni spanec, kar sicer nikoli ne počnem. Na začetku nisem bil pravi, ugotavljal sem, zakaj ne čutim adrenalina in stresa. Bil sem bolj sproščen kot po navadi. Kot kaže, ni delovalo, tako kot ne tablete z melatoninom, ki sem jih zaužil. Tega se bom v prihodnje izogibal," je dejal tenisač iz Aten.

Alcaraz se je z Đokovićem do zdaj srečal samo enkrat, lani v polfinalu mastersa v Madridu je bil na pesku boljši s 6:7 (5), 7:5 in 7:6 (5).

StatistikaAlcarazCicipas
Prvi servis (%)7759
Asi65
Dvojne napake15
Neizsiljene napake2030
Winnerji3621
Osvojene točke10268
Priložnosti za brejk6/121/2
Točke na mreži12/1522/38

Đoković ni imel lahkega dela

Zmaga 36-letnega Đokovića je bila popoldne vse prej kot lahka. Hačanov, enajsti nosilec iz Rusije, je bil v prvih dveh nizih popolnoma enakovreden, če ne boljši tekmec, ki Srbu ni dovolil niti ene priložnosti za odvzem servisa. Prelomna točka je bila podaljšana igra drugega niza, ki jo je Đoković dobil na ničli. Takoj na začetku tretjega niza mu je uspel prvi brejk. Hačanov tudi v nadaljevanju ni igral slabo, toda dizel Nole iz uvoda se je ogrel na obrate, ki jim je Rus čedalje težje sledil. Če je kdo dvomil, da Đoković ni v pravi formi, sta bila zadnja dva niza na stopnji odličnosti, s katero bo z optimizmom čakal petek.

Đoković proti Hačanovu ni imel lahkega dela

Prvi brejk po več kot dveh urah boja

Prvi niz je po 57 minutah s 6:4 dobil Rus, ki mu je edini odvzem servisa uspel v peti igri. V njej si je priigral pet priložnosti za brejk in zadnjo po več kot desetih minutah tudi izkoristil. Hačanov je bil blizu odvzema servisa tudi v deveti igri, preden si je v deseti na svoj servis priigral tri vezane priložnosti za niz in drugo tudi izkoristil. Srb v prvem nizu ni imel niti ene priložnosti za brejk.

V drugem nizu je Srb opazno dvignil stopnjo svoje igre, toda 27-letni Rus je odgovarjal z enako mero. Tenisača si nista priigrala nizi ene priložnosti za odvzem servisa, tako da je o zmagovalcu odločala podaljšana igra. Đoković jo je odigral brezhibno in jo dobil brez izgubljene točke. Po dveh urah in osmih minutah je bil izid poravnan na 1:1 v nizih.

Dva niza je igral boljši tenis, saj sem imel težave, preden sem našel svoj ritem. Sem pa nato odigral perfektno podaljšano igro in dvignil svojo raven. Vesel sem, da sem zmogel ta izziv. Nihče ti ne bo podaril zmage, moraš si jo priboriti.

Novak Đoković

Tretji nosilec si je prve priložnosti za brejk priigral šele v uvodni igri tretjega niza oziroma natančneje po dveh urah in 14 minutah igre. Izkoristil je tretjo, potem ko se je skrajšana žogica od mreže odbila v polje nasprotnika. Vajo je ponovil v sedmi igri, povedel s 5:2 in nato na svoj servis končal niz v 45 minutah.

Podoben scenarij se je zgodil na začetku četrtega niza. Đoković je že v tretji igri prišel do brejka prednosti, ki jo je v naslednji igri kljub precejšnjim težavam zadržal. Hačanov je za zadnji udarec poskrbel v osmi igri, ko je izenačil na 4:4, vendar je Đoković naslednjo igro na njegov servis dobil na ničli. Zadnjo igro je suvereno odserviral in slavil po treh urah in 43 minutah.

StatistikaĐokovićHačanov
Prvi servis (%)6056
Asi117
Dvojne napake54
Neizsiljene napake4244
Winnerji5738
Osvojene točke146118
Priložnosti za brejk4/82/10
Točke na mreži25/3717/34

Muchova izločila Pavljučenkovo

Karolina Muchova je v prvem ženskem četrtfinalu po uri in 38 minutah s 7:5 in 6:2 odpravila Anastazijo Pavljučenkovo. 26-letnica iz Olomuca, 46. igralka sveta, je strla odpor Rusinje (333. mesto na WTA-lestvici) v končnici prvega niza, v drugem pa hitro povedla in dokončala delo. Muchova je s tem tudi izenačila izkupiček na medsebojnih soočenjih s Pavljučenkovo na 2:2 v zmagah.

Ukrajinka Svitolina po porazu ni stisnila roke Belorusinji Sabalenki

Sabalenka prvič v polfinalu Pariza

Muchova se bo v polfinalu pomerila z Arino Sabalenko, ki je s 6:4, 6:4 premagala Elino Svitolino. Druga nosilka iz Belorusije se je prvič uvrstila med štiri v Parizu. Zmagovalka Melbourna ima zdaj uvrstitve med štiri na vseh turnirjih za grand slam. Dvoboj je trajal uro in 38 minut. V prvem nizu je bil odločilen odvzem servisa v deveti igri, v drugem pa se je Sabalenka pobrala po zaostanku 0:2. Dobila je naslednje štiri igre in servis zanesljivo zadržala do konca.

Svitolina po koncu obračuna beloruski tekmici ni stisnila roke. Belorusija je v vojni v Ukrajini zaveznica agresorske Rusije, kar se odraža tudi na športnih igriščih. "Ne vem, na kaj je čakala na mreži. V svojih sporočilih sem bila dovolj jasna v povezavi s svojim pozdravom," je povedala Svitolina in dodala, da je žvižganje gledalcev izzvala Belorusinja. "Tako pač mislim. Sicer pa sem to pričakovala in to ni bilo presenečenje."

"Ne podpiram ne vojne ne Lukašenka"

Sabalenka se je izognila zadnjima dvema novinarskima konferencama, tokrat pa je le stopila pred sedmo silo. Po dvoboju je šla na mrežo tako kot vedno. "To sem naredila instinktivno. Sem le 25-letna igralka, ki ne želi biti vpletena v politiko. Ne podpiram vojne, torej zdaj ne podpiram niti Lukašenka," je povedala Sabalenka.

Hitro slovo Tamare Zidanšek v Makarski

Tamara Zidanšek je izgubila v 1. krogu turnirja WTA serije 125 v Makarski z nagradnim skladom 115.000 ameriških dolarjev. S 6:3 in 6:2 jo je premagala tretja nosilka, Egipčanka Majar Šerif.

V sredo bo nastopila še Dalila Jakupović, njena tekmica bo Slovakinja Rebecca Šramkova.


Četrtfinale, ženske:

SWIATEK (POL/1) – GAUFF (ZDA/6)
sreda
JABEUR (TUN/7) – HADDAD MAIA (BRA/14)
sreda

MUCHOVA (ČEŠ) – PAVLJUČENKOVA (RUS)
7:6, 6:2
SABALENKA (BLR/2) – SVITOLINA (UKR)
6:4, 6:4


Četrtfinale, moški:

ALCARAZ (ŠPA/1) – CICIPAS (GRČ/5)
6:2, 6:1, 7:6 (5)
ĐOKOVIĆ (SRB/3) – HAČANOV (RUS/11)
4:6, 7:6 (0), 6:2, 6:4

RUUD (NOR/4) – RUNE (DAN/6)
sreda
A. ZVEREV (NEM/22) – ETCHEVERRY (ARG)
sreda