Vsaj za daj Frances Tiafoe ni dorasel tekmec 11 let starejšemu Rafaelu Nadalu. Američan je izgubil vse tri uvodne servise v posameznih nizih. Foto: Reuters
Vsaj za daj Frances Tiafoe ni dorasel tekmec 11 let starejšemu Rafaelu Nadalu. Američan je izgubil vse tri uvodne servise v posameznih nizih. Foto: Reuters

Osrednji torkov dvoboj v Melbournu je bil zadnji četrtfinale Rafael Nadal ‒ Frances Tiafoe. Španski šampion se je soočil s prihajajočim Američanom, ki pa ni zmogel ponoviti Cicipasovega podviga, ko je v osmini finala izločil velikega Rogerja Federerja.

Nadal odčital lekcijo Američanu Tiafoeju

Tiafoe izgubil vse tri uvodne servise
Nadal ni dopustil niti trohice dvoma o razpletu četrtfinala, saj je dominiral že od prvega servisa in točke, končalo pa se je s 6:3, 6:4 in 6:2. Prvega niza je bilo konec v pičlih 29 minutah. Nadal je začel zastrašujoče: uvodni servis je odigral brezhibno, nadaljeval je z brejkom in tudi na drugi Nadalov servis Tiafoe ni osvojil niti točke.

Neusmiljeni Rafa je izkoristil 4 od 8 priložnosti za brejk, pri čemer je v vseh treh nizih odvzel uvodni servis Američana, s čimer je takoj prevzel nadzor nad razvojem nizov. Na drugi strani je imel Tiafoe vsega dve možnosti za odvzem servisa, obe v četrti igri 2. niza, kar je bil edini trenutek slabosti v 107 minut dolgem dvoboju.

Nadal vesel preboja mlajših proti vrhu
Sedemnajstkratni zmagovalec turnirjev za grand slam Nadal na odprtem prvenstvu Avstralije še ni izgubil niza. "Zelo sem vesel, posebej zaradi vseh stvari, ki sem jih dal čez. Vsako jutro se zbudim z enakim ciljem, da sem vedno boljši igralec," je med drugim po dvoboju povedal Nadal, o naslednjem nasprotniku Cicipasu je dejal: "Zagotovo bo zanimiv obračun, veseli pa me, da se proti svetovnemu vrhu prebijajo novi, mladi igralci. Gre za sobivanje dveh različnih generacij, zaradi česar je naš tenis tudi tako zanimiv šport."

Dela za Stefanosa Cicipasa v Melbournu še ni konec. V polfinalu se bo pomeril z boljšim iz dvoboja Nadal - Tiafoe. Foto: Reuters
Dela za Stefanosa Cicipasa v Melbournu še ni konec. V polfinalu se bo pomeril z boljšim iz dvoboja Nadal - Tiafoe. Foto: Reuters

Najmlajši polfinalist grand slamov po Đokoviću 2007
20-letni Atenčan še naprej piše teniško zgodovino. Po uspehu v četrtfinalu Melbourna, kjer je v štirih nizih odpravil Roberta Bautista Aguta, je Stefanos Cicipas postal prvi Grk v polfinalu enega izmed turnirjev za grand slam.

Cicipas je po odmevnem skalpu Rogerja Federerja postal že prvi Grk v četrtfinalu turnirjev velike četverice, a se ni ustavil pri tem. V četrtfinalu je s 7:5, 4:6, 6:4 in 7:6 (2) po treh urah in 19 minutah igre izločil izkušenega Španca, ki v podaljšani igri ni zmogel izsiliti petega niza. S prebojem je Cicipas postal najmlajši udeleženec polfinala Odprtega prvenstva Avstralije po Andyju Roddicku leta 2003. Če pogledamo vse turnirje velike četverice, je Cicipas najmlajši finalist turnirja za grand slam po Novaku Đokoviču v Wimbledonu 2007.

Nor cilj uresničil kot v pravljici
"Vse je kot v pravljici. Živim sanje. Pred sezono sem si za cilj zastavil polfinale turnirja za grand slam in pomislil, da je to nor cilj. A zdaj je resničnost ‒ ravnokar sem ga izpolnil,"
je v pogovoru na igrišču po koncu dvoboja razpredal Cicipas, ki je v leto 2019 sicer vstopil kot 15. tenisač sveta in vzhajajoča zvezda ATP-toura. "Kdor koli bo moj tekmec, pripravljen sem tudi na tisto bitko," se s polfinalnim nasprotnikom ne obremenjuje prvo presenečenje Melbourna.

Danielle Collins se je šele po koncu študija povsem posvetila profesionalni karieri. Še lani je v Melbournu izgubila v 3. krogu kvalifikacij, a nato je sledil preboj med najboljših 50 na svetu ‒ pred začetkom turnirja je bila 35. na WTA-lestvici. Foto: Reuters
Danielle Collins se je šele po koncu študija povsem posvetila profesionalni karieri. Še lani je v Melbournu izgubila v 3. krogu kvalifikacij, a nato je sledil preboj med najboljših 50 na svetu ‒ pred začetkom turnirja je bila 35. na WTA-lestvici. Foto: Reuters

Preobrat Američanke proti Rusinji
V prvem ženskem četrtfinalu je Danielle Collins nadaljevala s svojim presenetljivim pohodom, saj je s preobratom z 2:6, 7:5 in 6:1 premagala Anastasjo Pavljučenkovo. Pred letošnjim Melbournom se namreč Collinsova še nikoli ni prebila prek 1. kroga turnirjev velike četverice, a zdaj v Avstraliji niza zmage. V osmini finala je na primer 25-letna Američanka ekspresno odpravila drugo igralko sveta Angelique Kerber, ki ji je prepustila vsega dve igri. Tokrat je Pavljučenkova začela bolje in dobila uvodni niz, a sledil je preobrat, ko je Collinsova z brejkom dobila odločilno 12. igro za izenačenje dvoboja, nato pa nanizala sedem iger in strla odpor sicer nižjeuvrščene Rusinje.

Brez novega avstralskega podviga Bartyjeve
Collinsova se bo v polfinalu pomerila s Čehinjo Petro Kvitovo, ki se ni ozirala na avstralske želje. Gostiteljico Ashleigh Barty je šesta tenisačica sveta premagala v uri in 10 minutah s 6:1 in 6:4. Kvitova je udarno začela, takoj odvzela servis 22-letni Avstralki in suvereno dobila uvodni niz. V drugem nizu se je ljubljenka občinstva, ki je v osmini finala izločila Marijo Šarapovo, pokazala enakovredno igro. Izenačeno je bilo vse do 4:4, ko je 28-letnica iz Bilovca na Moravskem prišla do ključnega brejka.

TURNIR ZA GRAND SLAM‒OP AVSTRALIJE


Sorodna novica Stefanos Cicipas, "novi grški bog": ruska disciplina, grška sproščenost

Četrtfinale (M), tabela:

ĐOKOVIĆ (SRB/1) ‒ NIŠIKORI (JAP/8)
sreda ob 9.30

RAONIC (KAN/16) ‒ POUILLE (FRA/28)
sreda

CICIPAS (GRČ/14) ‒ BAUTISTA A. (ŠPA/22)
7:5, 4:6, 6:4, 7:6 (2)

NADAL (ŠPA/2) ‒ TIAFOE (ZDA)
6:3, 6:4, 6:2


Cicipas prek Aguta v polfinale Melbourna

Četrtfinale (Ž), tabela:
PLIŠKOVA (ČEŠ/7) ‒ S. WILLIAMS (ZDA/16)
sreda ob 3.00

OSAKA (JAP/4) ‒ SVITOLINA (UKR/6)
sreda ob 1.00

KVITOVA (ČEŠ/8) ‒ BARTY (AVS/15)
6:1, 6:4

COLLINS (ZDA) - PAVLJUČENKOVA (RUS)
2:6, 7:5, 6:1


Cicipas po Federerju zmogel nov izziv

SLOVENSKI NASTOPI

Dvojice (Ž), četrtfinale:
STRYCOVA/VONDROUSOVA (ČEŠ) -
KLEPAČ/ MARTINEZ SANCHEZ (SLO/ ŠPA/5)
6:4, 6:4

BABOS/MLADENOVIC (MAD/FRA/2) -
SREBOTNIK/ ATAWO (SLO/ ZDA/9)
6:4, 7:5

Mešane dvojice, 2. krog:
SHARMA/SMITH (AVS) -
KLEPAČ/ ROGER VASSELIN (SLO/ FRA)
6:4, 7:5