Novak Đoković bo v nedeljo lovil rekordni 23. naslov na turnirjih za grand slam. S tem bi na večni lestvici prehitel Rafaela Nadala. Srb se lahko tudi znova zavihti na prvo mesto lestvice ATP. Foto: EPA
Novak Đoković bo v nedeljo lovil rekordni 23. naslov na turnirjih za grand slam. S tem bi na večni lestvici prehitel Rafaela Nadala. Srb se lahko tudi znova zavihti na prvo mesto lestvice ATP. Foto: EPA

36-letni Đoković je na pariškem pesku dvignil pokal že v letih 2016 in 2021, v izjemno bogati teniški biografiji pa ima tudi deset zmag na Odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu, sedem v Wimbledonu ter tri na Odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku.

Alcaraz in Đoković sta v prvih dveh nizih navdušila gledalce. Nekatere daljše izmenjave so jemale sapo. Foto: EPA
Alcaraz in Đoković sta v prvih dveh nizih navdušila gledalce. Nekatere daljše izmenjave so jemale sapo. Foto: EPA

Srb bo že sedmič igral v finalu Roland Garrosa. V letih 2012, 2014 in 2020 je bil v finalu boljši Rafael Nadal, ki je na stadionu Philippa Chatrierja 14-krat dvignil pokal mušketirjev. Leta 2015 je bil Đoković v finalu favorit, a je izgubil proti Stanu Wawrinki po štirih nizih.

"V prvih dveh nizih je bil obračun popolnoma izenačen. Po dveh težkih nizih nisem bil več svež. Alcaraz se je poškodoval na začetku tretjega niza in vse se je spremenilo. Upam, da se bo Carlos zelo hitro vrnil na igrišča. Mislim, da sem začel odlično in težko bi bolje igral niz in pol, potem pa je Alcaraz igral izjemno in zaslužil si je izenačenje na 1:1. Turnir še ni končan. Čaka me še finale. Upam, da bom še tretjič osvojil Roland Garros," je poudaril Đoković, ki bo v nedeljo ob 15.00 lovil rekordni 23. turnir za grand slam.

Javnost je od Alcaraza prvič pričakovala zmago
"Javnost je od Alcaraza prvič pričakovala zmago. Ni bil v vlogi avtsajderja, ki v boju proti favoritu naskakuje končni naslov. Tokrat je bilo obratno. To je najbrž vplivalo nanj," je na novinarski konferenci razlagal Đoković.

Španec priznal, da je bil zelo živčen
"V polfinalu turnirja za grand slam je razumljivo veliko živčnosti, še posebej proti Đokoviću. Ne morem lagati. Upam, da bo ob najinem naslednjem dvoboju drugače, vendar živčnost najbrž ne bo izginila," je povedal Alcaraz.

Alcaraz po težavah s krči nemočen proti Đokoviću
StatistikaAlcarazĐoković
Prvi servis (%)7270
Asi38
Dvojne napake23
Neizsiljene napake5036
Winnerji3539
Osvojene točke100124
Priložnosti za brejk2/127/12
Točke na mreži19/3025/45

Odličen začetek Srba
Prvi niz je dobil Đoković po 56 minutah, potem ko mu je v četrti igri uspel brejk. Srb je bil uspešnejši na mreži in bolj zbran v ključnih trenutkih. Med drugim je v uvodnem nizu rešil štiri žoge za brejk.

Alcaraz blestel ob koncu drugega niza
V drugem nizu – trajal je kar 72 minut – je imel Alcaraz pri vodstvu s 5:4 na Đokovićev servis kar tri zaključne žoge za niz, saj je povedel z 0/40. Toda Nole je nanizal pet točk zapored in izenačil na 5:5. V dvanajsti igri se je zgodba na pol ponovila, Alcaraz je znova povedel z 0/40, a tokrat (po predolgi Đokovićevi žogi) unovčil prvo priložnost in z brejkom dobil niz s 7:5. 20-letnik se je sijajno gibal, rešil je nekaj neverjetnih žog. Gledalci so uživali v "atomski predstavi" najboljših igralcev sveta.

Po dveh igrah tretjega niza (po skoraj dveh urah in pol tenisa) je Alcaraz zaradi krčev zahteval zdravniški odmor. Foto: Reuters
Po dveh igrah tretjega niza (po skoraj dveh urah in pol tenisa) je Alcaraz zaradi krčev zahteval zdravniški odmor. Foto: Reuters

Krči zdelali Španca, ki je osvojil le še dve igri
Po dveh urah in devetih minutah sta odigrala dva niza. Alcaraz je še dobil uvodno igro tretjega niza na svoj servis, nato pa so ga zagrabili krči v desni nogi ob koncu druge igre. Pri izidu 1:1 je takoj zaprosil za zdravniško pomoč in s tem avtomatično izgubil tretjo igro. Ko se je vrnil na igrišče, se je slabo gibal. V zadnjih treh igrah tretjega niza je osvojil le tri točke.

Đoković je nadaljeval v istem ritmu, Alcaraza je pošiljal levo in desno in hitro povedel s 5:0 v četrtem nizu. Gledalci so glasno spodbujali Španca, ki mu je uspelo znižati na 1:5, a je nato Đoković v sedmi igri zaključil dvoboj po treh urah in 23 minutah.

Lani v Madridu boljši Alcaraz
Pred dobrim letom sta se Alcaraz in Đoković soočila v polfinalu masters turnirja v Madridu, kjer se je na peščeni podlagi odigral pravcati triler. Trije maratonski nizi, s po dvema podaljšanima igrama, na koncu pa je po treh urah in 38 minutah s 6:7 (5), 7:5 in 7:5 (5) slavil mladi Španec.

StatistikaRuud A. Zverev
Prvi servis (%)6268
Asi53
Dvojne napake12
Neizsiljene napake1937
Winnerji2531
Osvojene točke9068
Priložnosti za brejk6/101/9
Točke na mreži11/1415/28
Casper Ruud se je uvrstil v drugi zaporedni finale Roland Garrosa. Lani je nato izgubil proti Nadalu, zatem pa je v svojem drugem finalu turnirjev za grand slam v New Yorku izgubil proti Alcarazu. Foto: EPA
Casper Ruud se je uvrstil v drugi zaporedni finale Roland Garrosa. Lani je nato izgubil proti Nadalu, zatem pa je v svojem drugem finalu turnirjev za grand slam v New Yorku izgubil proti Alcarazu. Foto: EPA

Ruud prepustil Zverevu le sedem iger
Lanski finalist in četrti nosilec Casper Ruud je v drugem polfinalu odpravil Alexandra Zvereva s 6:3, 6:4 in 6:0. Obračun je trajal le dve uri in devet minut.

24-letni Norvežan je blestel z močnimi forhendi. Narekoval je oster ritem z osnovne črte. Zverev, ki si je v lanskem polfinalu Roland Garrosa zvil gleženj proti Rafaelu Nadalu, ni ujel pravega ritma. Izgubil je uvodni igri na svoj servis, nato pa je Ruud zanesljivo ohranil prednost do konca prvega niza.

Ključna je bila peta igra drugega niza, ko je Ruud po 0/40 nanizal pet točk zapored in povedel s 3:2. Nemec je v sedmi igri brez dobljene igre izgubil začetni udarec in po zaostanku z 0:2 v nizih se mu ni več uspelo pobrati.

Razmerje v osvojenih točkah v tretjem nizu je bilo 27:13. Ruud ni prav nič popuščal. Naredil je le 19 neizsiljenih napak, Zverev pa kar 37.

Alexander Zverev je zelo dobro igral proti Francesu Tiafoeju, Grigorju Dimitrovu in Tomasu Martinu Etcheverryju. V polfinalu je bil daleč od forme s prejšnjih obračunov.  Foto: EPA
Alexander Zverev je zelo dobro igral proti Francesu Tiafoeju, Grigorju Dimitrovu in Tomasu Martinu Etcheverryju. V polfinalu je bil daleč od forme s prejšnjih obračunov. Foto: EPA

Lani ni bilo lahko proti Nadalu in letos ne bo lahko proti Novaku
"Na igrišče sem prišel sproščen. Nisem razmišljal o tem, da je to izjemno pomemben obračun. Na takih dvobojih te lahko prevzamejo čustva. Danes je šlo vse po mojih željah od prve do zadnje točke. Zelo sem zadovoljen s predstavo. Ko sem prišel v Pariz, nisem mislil, da bom znova igral v finalu. Zelo sem užival v zadnjih dveh tednih in upam, da bom v tretjem velikem finalu uspel. Lani ni bilo lahko proti Nadalu in letos ne bo lahko proti Novaku. To sta najboljša tenisača v zgodovini," se je težke naloge v nedeljo zavedal Ruud.

Zverev zelo razočaran s predstavo
"Zelo sem razočaran, saj sem igral res slabo. V prejšnjih obračunih mi je šlo po načrtih, tokrat pa nič ni delovalo. Vse skupaj je bilo precej pod ravnjo, ki sem jo sposoben igrati. Ruud je igral zelo dobro in zasluženo je v finalu," je bil potrt Zverev, ki je tretjič zapored izgubil v polfinalu Roland Garrosa.


Polfinale (M):
ĐOKOVIĆ (SRB/3) – ALCARAZ (ŠPA/1)
6:3, 5:7, 6:1, 6:1

RUUD (NOR/4) – A. ZVEREV (NEM/22)
6:3, 6:4, 6:0

Finale bo v nedeljo ob 15.00.