Rafael Nadal bo ohranil številko ena na lestvici ATP, če se bo prebil do finala z dvema zmagama v skupinskem delu. V nasprotnem primeru mora Đoković za teniški tron osvojiti turnir. Foto: Reuters
Rafael Nadal bo ohranil številko ena na lestvici ATP, če se bo prebil do finala z dvema zmagama v skupinskem delu. V nasprotnem primeru mora Đoković za teniški tron osvojiti turnir. Foto: Reuters

Španec je v odločilnem nizu zaostajal 1:5 in 30:40, a je ubranil zaključno žogo Rusa in osvojil naslednjih pet iger za vodstvo 6:5. Medvedjevu je le uspelo dvoboj odpeljati v podaljšano igro, v kateri je vodil s 4:3, nato pa izgubil zadnje štiri točke. Dvoboj je trajal dve uri in 49 minut.

"To je tisti dvoboj, eden izmed tisočih, ki ti jih na koncu uspe zmagati. Povedano pošteno, imel sem super srečo," je povedal Nadal. "Vrnitev po takem zaostanku ni najpomembnejša za učenje otrok. Najbolj pomembno je, da v takih trenutkih ne razbiješ loparja in izgubiš vere vase," je še dodal Nadal.

V prvem nizu sta oba igralca suvereno držala svoj servis vse do podaljšane igre, ki jo je s 7:3 dobil Medvedjev. Prvi odvzem servisa je uspel Nadalu v uvodni igri drugega niza. Španec, ki je igral precej bolje kot v uvodnem dvoboju proti Alexandru Zverevu, je držal brejk prednosti vse do konca niza, ko je Rus še drugič izgubil svoj začetni udarec.

Nadal: Iskreno, imel sem ogromno sreče

Tretji niz je bil sprva popolnoma v domeni Rusa. Ko je kazalo, da je že prišel do končnega cilja, je Rafa spustil roko in začel dobivati točko za točko. Medvedjev je bil vse bolj živčen, kar se je odražalo tudi v gestikuliranju z občinstvom, ki je bilo v veliki večini na strani Nadala. Prvi igralec sveta je imel pri vodstvu 6:5 še 0:30 na servis nasprotnika, vendar se je Medvedjev izvlekel. V podaljšani igri je spet naredil preveč napak in Nadal se je lahko veselil velike zmage, že tretje na prav toliko medsebojnih dvobojih. Nazadnje sta se igralca pomerila v finalu OP ZDA v New Yorku, kjer je Nadal slavil v petih nizih.

Zvečer je Stefanos Cicipas s 6:3 in 6:2 premagal Alexandra Zvereva in si priigral polfinale. Grk je Nemca ugnal četrtič na zadnjih petih medsebojnih dvobojih. Nadal za napredovanje v polfinale v petek potrebuje zmago nad Cicipasom in poraz Zvereva. Zverev bi si napredovanje zagotovil z zmago nad Medvedjevom. Za Rusa šteje le zmaga 2:0. Ob tem bi moral Cicipas premagati Nadala.

2. krog:
NADAL (ŠPA/1) – MEDVEDJEV (RUS/4)
6:7 (3), 6:3, 7:6 (4)

CICIPAS (GRČ/6) – A. ZVEREV (NEM/7)
6:3, 6:2

Lestvica:                             
CICIPAS                2  2 0  4:0  2 
ZVEREV                 2  1 1  2:2  1 
NADAL                  2  1 1  2:3  1 
MEDVEDJEV              2  0 2  1:4  0 
V polfinala napredujeta najboljša dva.