Carlos Alcaraz je imel veliko podporo gledalcev. Vzdušje na stadionu Arthurja Asha je bilo v petem nizu nogometno. Foto: AP
Carlos Alcaraz je imel veliko podporo gledalcev. Vzdušje na stadionu Arthurja Asha je bilo v petem nizu nogometno. Foto: AP

Goran Ivanišević je v Umagu večkrat opozoril na Alcaraza, ki je navduševal z izjemnimi forhendi že na pesku. V New Yorku se je izkazal tudi na trdi podlagi in hitro osvojil srca navijačev. Imel je izjemno podporo s tribun, v odločilnem nizu so bili gledalci na nogah po vsaki točki Španca, ki ga uspešno vodi Juan Carlos Ferrero (finalist v New Yorku leta 2003).

Alcaraz je postal najmlajši tenisač, ki se je prebil v osmino finala turnirja za grand slam po Andreju Medvedjevu leta 1992 na Roland Garrosu. Postal je tudi najmlajši igralec, ki je izločil igralca iz najboljše trojice na lestvici ATP po letu 1989. Pred 32 leti je Michael Chang na poti do senzacionlane zmage na pariškem pesku ugnal prvega igralca sveta Ivana Lenda in tretjega igralca sveta Stefana Edberga.

Stefanos Cicipas je slabo odigral obe podaljašni igri. Foto: AP
Stefanos Cicipas je slabo odigral obe podaljašni igri. Foto: AP

Cicipas, ki je v uvodnem krogu izločil Andyja Murrayja po petih nizih, je zelo slabo začel dvoboj na osrednjem stadionu. Alcaraz je povedel s 6:4 in 3:0, nato pa je izgubil kar pet zaporednih iger in Grk je izenačil na 1:1 v nizih.

V tretjem nizu je Cicipas povedel s 5:2 in imel tri zaključne žoge za vodstvo z 2:1 v nizih. Alcaraz se je rešil in izsilil podaljšno igro, ki jo je dobil s 7:2. Grk je nato znova razjezil gledalce, ko je zapustil igrišče. Tokrat se je vrnil pravočasno, manj kot štiri minute je bil odstoten. Odmor mu je zelo koristil, saj je v četrtem nizu blestel in ga dobil po 27 minutah brez izgubljene igre.

Gledalci so noreli na tribunah v odločilnem nizu. Španec je s sijajnimi skrajšanimi žogami in močnimi forhendi držal priključek. Znova je odločala podaljšana igra. Prvi dve zaključni žogi je Cicipas uspel ubraniti, tretjo pa je Alcaraz unovčil za odmevno zmago.

"Neverjetni občutki. To je bila najboljša igra v moji karieri in ta uspeh mi res veliko pomeni. Z zmago nad Stefanosom Cicipasom so se mi uresničile sanje in to povrhu na tem terenu. Pred tekmo sem verjel, da lahko zmagam, zelo pa so mi pomagali tudi navijači na tribunah," jepovedal Alcaraz.

StatistikaAlcaraz Cicipas
Prvi servis (%)6460
Asi215
Dvojne napake25
Neizsiljene napake4838
Winnerji6047
Osvojene točke159167
Priložnosti za brejk6/138/13
Točke na mreži19/3131/51

Kvalifikant Gojowczyk do uspeha kariere
Nemec Peter Gojowczyk je v obračunu kvalifikantov s 3:6, 6:3, 6:1 in 6:4 ugnal Švicarja Henrija Laaksonena in se pri 32 letih kot 141. igralec sveta prvič v karieri prebil med 16 najboljših na turnirjih velike četverice.

Leylah Fernandez je poskrbela za največje presenečenje letošnjega zadnjega grand slama sezone, Foto: Reuters
Leylah Fernandez je poskrbela za največje presenečenje letošnjega zadnjega grand slama sezone, Foto: Reuters

Leylah Fernandez poslala Osako domov
Za največje presenečenje ženskega dela turnirja je poskrbela 18-letna Leylah Fernandez, ki je s 5:7, 7:6 in 6:4 ugnala branilko naslova Naomi Osako.

Japonka je servirala za uvrstitev v osmino finala v 12. igri drugega niza, a je forhend poslala v avt in odločala je podaljšana igra. Kanadčanka, ki je na lestvici WTA na 73. mestu jo je dobila s 7:2. Osaka je naredila kar pet neizsiljenih napak in dvakrat vrgla lopar po tleh.

Pred odločilnim nizom si je z brisačo pokrila glavo. Bila je zelo nervozna in že v prvi igri je izgubila servis. Fernandezova je zanesljivo zadržala igre na svoj začetni udarec. V deseti igri je brez izgubljene točke zaključila obračun za največjo zamgo kariere.

"Že dolgo vem, da lahko premagam vsako tekmico, ki stoji na drugi strani mreže. V to sem vedno verjela in na tekmi to vedno skušam izkoristiti. Mislim, da se je danes to uresničilo," je tri dni pred 19-rojstnim dnevom povedala Kanadčanka, ki je marca v Monterreyju osvojila prvo turnirsko zmago v karieri.

Ob zmagah nisem bila več srečna, le oddahnila sem si. Ob porazih se počutim zelo žalostna. Mislim, da to ni normalno.

Naomi Osaka

Japonka si bo vzela odmor
Osaka, ki je izpustila dva letošnja turnirja za grand slam (Pariz, Wimbledon), je na novinarski konferenci celo pod vprašaj postavila svojo prihodnost. "Najprej moram ugotoviti, kaj sploh želim. Res ne vem, kdaj bom odigrala naslednji obračun. Potrebujem čas, da razmislim, kako naprej. Ob zmagah nisem bila več srečna, le oddahnila sem si. Ob porazih se počutim zelo žalostna. Mislim, da to ni normalno."

Daniil Medvedjev je v odlični formi na ameriški turneji na trdi podlagi. Sredi avgusta je osvojil masters v Torontu. Foto: AP
Daniil Medvedjev je v odlični formi na ameriški turneji na trdi podlagi. Sredi avgusta je osvojil masters v Torontu. Foto: AP

Medvedjev ekspresno v osmini finala
Drugi igralec sveta Daniil Medvedjev je v odlični formi, s 6:0, 6:3 in 6:4 je izločil Pabla Andujarja.

Medvedjev, ki je predlani v finalu izgubil proti Rafaelu Nadalu, je v prvem nizu izgubil le pet točk. Andujar, ki je na lestvici ATP na 74. mestu, je v drugem nizu izgubil servis v peti igri. V tretjem nizu je Rus edinkrat oddal začetni udarec, a je odlično vračal servise in s tremi brejki zanesljivo zmagal po malce manj kot dveh urah.

Muguruza izločila lansko finalistko
Garbine Muguruza je s 6:4, 3:6 in 6:2 ugnala lansko finalistko Viktorijo Azarenka. Španka, zmagovalka Roland Garrosa leta 2016 in Wimbledona leta 2017, je bila posebej prepričljiva v odločilnem nizu, v katerem je dvakratni zmagovalki OP-ja Avstralije odvzela servis v šesti in osmi igri.

Garbine Muguruzaje blestela v odločilnem nizu. Foto: AP
Garbine Muguruzaje blestela v odločilnem nizu. Foto: AP

Za četrtfinalno vstopnico se bo 27-letna Muguruza pomerila z zmagovalko letošnjega Roland Garrosa Barboro Krejčikovo. Čehinja je s 6:4 in 6:2 izločila Rusinjo Kamilo Rahimovo.

Halepova po petih letih znova v osmini finala v New Yorku
Simona Halep se je prav tako uvrstila v osmino finala zadnjega turnirja za grand slam v sezoni. Na stadionu Louisa Armstronga je premagala Kazahstanko Jeleno Ribakino s 7:6, 4:6 in 6:3. Romunka se je med najboljših 16 na OP ZDA prebila prvič po letu 2016.

Prvi niz je odločila dolga podaljšana igra, ki jo je Halepova dobila s 13:11, pred tem sta si tekmici izmenjali po tri brejke. V drugem je Ribakina vodila z dvema odvzemoma servisa prednosti, a nato dovolila Halepovi, da se vrne v dvoboj. V odločilnem nizu je Halepova zaigrala precej bolje in slavila po dveh urah in 23 minutah. V osmini finala jo v nedeljo čaka peta nosilka Elina Svitolina.

Muguruza po hudem boju izločila Azerenko

Kerberjeva dobila obračun nekdanjih finalistk
Gledalci na stadionu Louisa Armstronga so res uživali tudi v obračunu nekdanjih finalistk US Opna. Angelique Kerber, ki je prestižni pokal dvignila leta 2016, je s 5:7, 6:3 in 6:2 premagala Sloane Stephens. Američanka, ki je osvojila OP ZDA pred štirimi leti, je ijmela zares neugoden žreb. V uvodnih dveh krogih je izločila rojakinji Madison Keys in Cori Gauff.

Stephensova je povedla s 4:1 in imela pri vodstvu s 5:3 že zaključno žogo za uvodni niz. Nemka se je vrnila in izenačila na 5:5. V 12. igri je nato znova izgubila serrvis in s tem tudi niz.
Kerberjeva je po zaostanku z 1:2 v drugem nizu nanizala pet iger. V odločilnem nizu je bila ključna šesta igra, ko je Nemka rešila tri priložnosti za odvzem servisa. Izenačila je na 3:3 in nato v sedmi in deveti igri odvzela servis Američanki.

Angelique Kerber je v ključnih trenutkih prikazala najboljšo igro. Foto: Reuters
Angelique Kerber je v ključnih trenutkih prikazala najboljšo igro. Foto: Reuters

"Vedno je zelo težko igrati proti Sloane Stephens. V New Yorku je že osvojila naslov. Na trdi podlagi igra najbolje. Res je izjemen občutek igrati pred gledalci, to mi je dalo dodatne energije. Odločale so malenkosti. Res se veselilm prostega dne v soboto, saj sem 2. krog odigrala šele v četrtek. Zame se je prava kariera začela v polfinalu tega turnirja pred desetimi leti, ko sem izgubila proti Sam Stosur, kasnejši zmagovalki. Zmage pred petimi leti nikoli ne bom pozabila," je povedala 33-letna Nemka, ki je prvič po letu 2012 ugnala Stephensovo. Američanka je pred današnjim dvobojem dobila pet zaporednih medsebojnih obračunov.

18-letni Alcaraz presenetil Cicipasa

3. krog (M), spodnji del tabele:
TIAFOE (ZDA) - RUBLJOV (RUS/5)
4.6, 6:3, 7:6 (6), 4:6, 6:1
AUGER ALIASSIME (KAN/12) - BAUTISTA AGUT (ŠPA/18)
6:3, 6:4, 4:6, 3:6, 6:3
GOJOWCZYK (NEM) - LAAKSONEN (ŠVI)
3:6, 6:3, 6:1, 6:4
ALCARAZ (ŠPA) - CICIPAS (GRČ/3)
6:3, 4:6, 7:6 (2), 0:6, 7:6 (5)
VAN DE ZANDSCHULP (NIZ) - BAGNIS (ARG)
3:6, 6:0, 6:2, 6:2
SCHWARTZMAN (ARG/11) - MOLCAN (SLK)
6:4, 6:3, 6:3
EVANS (VB/24) - POPYRIN (AVS)
4:6, 3:6, 6:3, 6:4, 7:6 (1)
MEDVEDJEV (RUS/2) - ANDUJAR (ŠPA)
6:0, 6:3, 6:4


3. krog (Ž), spodnji del tabele:
SVITOLINA (UKR/5) - KASATKINA (RUS/25)
6:4, 6:2
HALEP (ROM/12) - RIBAKINA (KAZ/19)
7:6 (11), 4:6, 6:3
KERBER (NEM/16) - STEPHENS (ZDA)
5:7, 6:2, 6:3
FERNANDEZ (KAN) - OSAKA (JAP/3)
5:7, 7:6 (3), 6:4
KREJČIKOVA (ČEŠ/8) - RAHIMOVA (RUS)
6:4, 6:2
MUGURUZA (ŠPA/9) - AZARENKA (BLR/18)
6:4, 3:6, 6:2
MERTENS (BEL/15) - JABEUR (TUN/20)
6:3, 7:5
SABALENKA (BLR/2) - COLLINS (ZDA/26)
6:3, 6:3