Stan Wawrinka je prikazal najboljšo predstavo na grand slamih po zmagi v New Yorku pred tremi leti. Foto: Reuters
Stan Wawrinka je prikazal najboljšo predstavo na grand slamih po zmagi v New Yorku pred tremi leti. Foto: Reuters

Prvi igralec sveta je predal obračun pri zaostanku s 4:6, 5:7 in 1:2. Po koncu drugega niza je potreboval masažo levega ramena, a bolečine so bile prehude. "Stan the Man" je dobil večino dolgih izmenjav. Njegov zaščitni znak je bekhend paralela in znova je navdušil gledalce na razprodanem stadionu Arthurja Asha. Srb je naredil kar 35 neizsiljenih napak. Popolnoma obupan je ob koncu drugega niza in na začetku tretjega prihajal k mreži z neizdelanimi udarci in bil hitro kaznovan.

Đoković je imel že od začetka turnirja velike težave z levo ramo, a je v zadnjih dveh dvobojih stisnil zobe in se brez izgubljenega niza uvrstil naprej. Juan Ignacio Londero in Denis Kudla nista bila dorasla tekmeca, Wawrinka pa je prikazal izjemno predstavo. Spomnil je na obdobje med letoma 2014 in 2016, ko je osvojil tri turnirje velike četverice.

Đoković je imel težave z levo ramo že od začetka turnirja. Foto: Reuters
Đoković je imel težave z levo ramo že od začetka turnirja. Foto: Reuters

Srb je izgubil finalni obračun proti Wawrinki po štirih nizih pred tremi leti. Švicar je imel nato dve operaciji kolena in precej je padel na lestvici ATP.

Đoković zgrešil številne bekhende
V peti igri prvega niza je Đoković zgrešil tri bekhende in Wawrinka je prišel do brejka. V šesti igri se je Švicar z močnimi servisi rešil po zaostanku s 15/40. Povedel je s 4:2 in prednost zadržal do konca niza. Že po 47 minutah je bil prvi nosilec v velikih težavah.

Vrnitev Wawrinke po zaostanku z 0:3
Đoković je na začetku drugega niza blestel. V drugi igri je odlično vračal servise in hitro povedel s 3:0. V sedmi igri je naredil dvojno napako, nato pa je Wawrinka zadel izjemno bekhend paralelo in Srb je izgubil začetni udarec. Ob koncu niza je Đoković naredil nekaj nenavadnih potez. Prepogosto je prihajal k mreži, vse bolj je krajšal točke in v enajsti igri je znova izgubil servis. Đoković je izgubil drugi niz s katastrofalno skrajšano žogo po uri in 36 minutah. Švicar je šprintal do stola in nakazal, da ima še ogromno energije.

Po brejku na začetku tretjega niza predaja Srba
Med odmorom je na igrišče prišel fizioterapevt in masiral levo ramo Đokovića. Srb je stiskal zobe. V tretji igri je skušal ekspresno zaključevati točke, a napake so si sledile. Zgrešil je volej, nato je dva forhenda poslal v avt, sledila pa je še dvojna napaka. Po uri in 46 minutah je odšel k mreži in predal obračun. S tem se je končal tudi njegov niz zaporednih polfinalov New Yorka, ki sega od leta 2007 naprej. Gledalci so glasno žvižgali, vendar nadaljevanje res ni imelo smisla.

"Šlo je za poškodbo leve rame. Čestitam Stanu. Nočem govoriti o tej poškodbi, predal sem dvoboj, gre za levo ramo, in to je to. Nisem ogorčen zaradi žvižgov občinstva. Spoštujem druge in upam, da drugi spoštujejo mene. Razumem gledalce, hoteli so gledati celoten dvoboj. Poškodba je zelo frustrirajoča, toda nisem ne prvi ne zadnji, ki se mu je to zgodilo. Bolečina traja že nekaj tednov, včasih je boli bolj, včasih manj. Ponovno bom opravil vse zdravniške preglede. Upam, da si bom hitro opomogel in da se vrnil na igrišče že v Tokiu. Upam, da bom v tenisu še mnogo, mnogo let," je povedal Đoković.

Pomagali so spomini na finale leta 2016
"Nisem želel zmagati na tak način. Z Novakom sva dobra prijatelja. Tokrat sem igral super. Dve leti sem čakal na ta trenutek. Po operaciji kolena je bila vrnitev na to raven dolga. Zelo so mi pomagali spomini na finale leta 2016, ko sem premagal Đokovića v finalu. Že pred začetkom obračuna sem bil dobro razpoložen, gibal sem se sijajno in res sem imel dober občutek. Tenis treniram za obračune v drugih tednih grand slamov," je bil navdušen Wawrinka, ki se bo v četrtfinalu srečal z Daniilom Medvedjevom.

Đoković zaradi poškodbe ramena predal obračun proti Wawrinki
StatistikaĐokovićWawrinka
Prvi servis (%)6054
Asi29
Dvojne napake53
Neizsiljene napake3519
Winnerji1517
Osvojene točke6380
Priložnosti za brejk1/54/7
Točke na mreži12/155/11
Daniil Medvedjev uživa v glasnih žvižgih s tribun. Rus je najbolj nepriljubljen igralec med navijači na letošnjem OP ZDA. Foto: Reuters
Daniil Medvedjev uživa v glasnih žvižgih s tribun. Rus je najbolj nepriljubljen igralec med navijači na letošnjem OP ZDA. Foto: Reuters

Glasni žvižgi podžgali Medvedjeva
23-letni Medvedjev se je zameril gledalcem z neprimernim vedenjem v obračunu 3. kroga proti Felicianu Lopezu v petek. Ko je Rus stopil na stadion Louisa Armstronga v nedeljo, je slišal glasne žvižge. Gledalci so bili močno na strani Dominika Köpferja. Vsako njegovo dobro potezo so nagradili.

25-letni Nemec je presegel vsa pričakovanja z uvrstitvijo v osmino finala. Začel je sproščeno in povedel s 6:3 in 2:0, nato pa se je mu je zatresla roka. Napake so si sledile, servis nikakor ni več stekel in Medvedjev je zanesljivo dobil drugi in tretji niz. Četrti niz je bil izenačen, peti igralec sveta pa je dobil podaljšano igro s 7:2.

Po koncu obračuna je Köpfer prejel stoječe ovacije, Medvedjev pa glasne žvižge, ko je dal zmagovalni intervju. "Bil sem v izgubljenem položaju pri zaostanku s 3:6 in 0:2. Imel sem velike bolečine, vzel sem protibolečinske tablete pred začetkom dvoboja. Razmišljal sem celo o predaji, a so mi gledalci že drugi dvoboj zapored dali neverjetno energijo. Z žvižgi so me dvignili in prišel sem do preobrata," je poudaril zmagovalec mastersa v Cincinnatiju in dvigoval roke. Prosil je gledalce, da naj še glasneje žvižgajo.

Roger Federer stopnjuje formo v New Yorku. Foto: Reuters
Roger Federer stopnjuje formo v New Yorku. Foto: Reuters

Federer odpihnil Goffina
Roger Federer je v uvodnem obračunu sedmega dne na stadionu Arthurja Asha odpravil Davida Goffina s 6:2, 6:2 in 6:0. 38-letni Švicar ni blestel v uvodnih dveh dvobojih, nato pa je oddal le pet iger proti Danu Evansu. Tokrat je prikazal še boljšo predstavo, dvoboj je trajal le uro in 19 minut.

Belgijec je v tretji igri odvzel servis 20-kratnemu zmagovalcu turnirjev za grand slam. Odgovor Federerja je bil silovit, nanizal je pet zaporednih iger za zmago v uvodnem nizu. V drugem nizu je Goffinu uspelo znižati na 3:2, nato pa je popolnoma popustil in izgubil vseh devet iger do konca obračuna. Razmerje v osvojenih točkah je bilo kar 83:39!

"Danes mi je šlo še bolje kot v petek. Goffin res ni imel svojega dne. Ko sem povedel v prvem nizu, je popustil in ni našel igre, ki jo je prikazal na prejšnjih obračunih proti meni," je pojasnil petkratni zmagovalec zadnjega grand slama sezone, ki se bo v torkovem četrtfinalu srečal z Grigorjem Dimitrovom. Bolgar je ugnal Alexa de Minaurja s 7:5, 6:3 in 6:4.

StatistikaFedererGoffin
Prvi servis (%)6850
Asi100
Dvojne napake34
Neizsiljene napake1717
Winnerji358
Osvojene točke8339
Priložnosti za brejk9/102/7
Točke na mreži19/234/11
Serena Williams lovi rekordni 24. naslov na turnirjih za grand slam. Foto: Reuters
Serena Williams lovi rekordni 24. naslov na turnirjih za grand slam. Foto: Reuters

Serena že 16-krat do četrtfinala v New Yorku
Serena Williams je izločila Petro Martić s 6:3 in 6:4 po uri in 32 minutah. To je že njen 16. četrtfinale na igriščih Flushing Meadowsa. 37-letna Američanka je odprla obračun z dvojno napako in izgubila prvo igro na svoj servis. Takoj je izenačila in v osmi igri prišla do ključnega odvzema servisa. Hrvatica je v peti igri drugega niza izgubila začetni udarec in Serena je prednost zanesljivo zadržala do konca.

"Nikoli ni lahko zmagovati na turnirjih za grand slam. Tri mesece po rojstvu hčerke so vsi pričakovali, da bom gladko zmagovala. Danes je prav poseben dan, saj je moja hčerka stara dve leti," je poudaril Serena, ki je pred 20 leti prvič zmagala v New Yorku, ko je v finalu premagala Martino Hingis.

Čjang Vang se je veselila uspeha kariere. Foto: Reuters
Čjang Vang se je veselila uspeha kariere. Foto: Reuters

Vangova gladko odpravila Bartyjevo
Čjang Vang je presenetljivo izločila zmagovalko Roland Garrosa Ashleigh Barty s 6:2 in 6:4. Avstralka je trikrat izgubila servis, Kitajka pa je rešila vseh devet priložnosti za brejk. 27-letna tenisačica iz Tiandžina se je prvič v karieri uvrstila v četrtfinale turnirja za grand slam.

Tudi Pliškova se poslavlja
Johanna Konta je izločila tretjo nosilko Karolino Pliškovo s 6:7, 6:3 in 7:5 po dveh urah in 20 minutah na stadionu Louisa Armstronga.

Britanka je povedla s 5:3 in servirala za prvi niz, a je v deseti igri Čehinja brez izgubljene točke prišla do brejka in izenačenja na 5:5. Podaljšano igro je Pliškova dobila s 7:1.

V drugem nizu je tretja igralka sveta zapravila vodstvo s 3:1. Konta je nanizala kar pet iger zapored. Odločilni niz je bil napet, ključen je bil brejk v enajsti igri.

Federer prepustil Goffinu le štiri igre

NEW YORK, osmina finala (M), tabela
(21.430.000 am. dolarjev, trda podlaga)

WAWRINKA (ŠVI/23) - ĐOKOVIĆ (SRB/1)
6:4, 7:5, 2:1, b.b.
MEDVEDJEV (RUS/5) - KÖPFER (NEM)
3:6, 6:3, 6:2, 7:6 (2)
FEDERER (ŠVI/3) - GOFFIN (BEL/15)
6:2, 6:2, 6:0
DIMITROV (BLG) - DE MINAUR (AVS)
7:5, 6:3, 6:4
BERRETTINI (ITA/24) - RUBLJOV (RUS)
MONFILS (FRA/13) - ANDUJAR (ŠPA)
A. ZVEREV (NEM/6) - SCHWARTZMAN (ARG/20)
NADAL (ŠPA/2) - ČILIĆ (HRV/22)


Osmina finala (Ž), tabela:
OSAKA (JAP/1) - BENCIC (ŠVI/13)
VEKIĆ (HRV/23) - GÖRGES (NEM/26)
ANDREESCU (KAN/15) - TOWNSEND (ZDA)
MERTENS (BEL/25) - AHN (ZDA)
SVITOLINA (UKR/5) - KEYS (ZDA/10)
7:5, 6:4
KONTA (VB/16) - PLIŠKOVA (ČEŠ/3)
6:7 (1), 6:3, 7:5
S. WILLIAMS (ZDA/8) - MARTIĆ (HRV/22)
6:3, 6:4
Č. VANG (KIT/18) - BARTY (AVS/2)
6:2, 6:4