WTA Tour se v Vuhan vrača sredi oktobra. Foto: EPA
WTA Tour se v Vuhan vrača sredi oktobra. Foto: EPA

Vuhan je bil po poročanju svetovnih medijev žarišče izbruha pandemije novega koronavirusa SARS-CoV-2, hkrati tudi mesto, ki je bilo podvrženo najostrejšim ukrepom dobesedno so ga zaprli za 76 dni.

V tem trenutku je turnir še najbližji kazalnik, da smo se vrnili v precej normalno stanje, ki ga vidimo po vsem svetu. To je zgodba upanja. Zgodba, da ne le Vuhan in Kitajska, temveč ves svet premagujejo izzive, ki so nastali v povezavi s pandemijo.

Brenda Perry, direktorica turnirja v Vuhanu

Začele so se številne preložitve in odpovedi teniških turnirjev, a kot kaže, se profesionalni tenis vrača na začetku avgusta, ko je na sporedu turnir v Palermu.

Turnir približek normalnega stanja?
Teniška javnost je debelo pogledala, ko je na koledarju ob datumu 19. oktober zagledala Vuhan. Toda v tem večmilijonskem kitajskem mestu, rojstnemu kraju prve kitajske zmagovalke turnirja velike četverice Li Na, so dobro pripravljeni na tekmovanje, je pojasnila direktorica turnirja Brenda Perry. "Da smo premagali skoraj vse težave, povezane z novim koronavirusom, je naravnost izjemno. Tu gre za veliko simboliko, mislim, da je za vse navdihujoče," je s svojega doma na Novi Zelandiji dejala Perryjeva in nadaljevala: "V tem trenutku je turnir še najbližji kazalnik, da smo se vrnili v precej normalno stanje, ki ga vidimo po vsem svetu. To je zgodba upanja. Zgodba, da ne le Vuhan in Kitajska, temveč ves svet premagujejo izzive, ki so nastali v povezavi s pandemijo."

Sorodna novica New York, Madrid, Rim in Pariz stebri novega zagona sezone

9,9 milijona testov
Maja je na Kitajskem število okuženih znova naraslo, zato so se vsi zbali drugega vala okužbe. Mestne oblasti v Vuhanu, kjer živi približno 11 milijonov ljudi, so ukrepale hitro in testirale kar 9,9 milijona ljudi. "Menim, da je Vuhan opravil neverjetno delo na poti do okrevanja. O tem ne beremo veliko, beremo samo, kako se je vse skupaj začelo. V Vuhanu je skoraj vse že po starem. Javni prevoz, restavracije, kinematografi ... ljudje se vračajo na delo," je pojasnila Perryjeva, ki je vsakodnevno v stiku z lokalnimi oblastmi. Kitajska vlada mora še potrditi organizacijo turnirja, obenem mora zagotoviti, da bodo lahko nastopajoči pripotovali v državo brez posebnosti. "Iz Vuhana še nikoli nisem dobila sporočila, da se česa ne da storiti. Na neki način ima mesto srečo, da bo turnir gostilo proti koncu sezone," je še povedala Perryjeva.