Rafael Nadal je osem dni pred začetkom Roland Garrosa doživel grenek poraz. Španec ostaja prvi favorit na pariškem pesku, saj je stadion Philippa Chatrierja njegova druga dnevna soba. Foto: Reuters
Rafael Nadal je osem dni pred začetkom Roland Garrosa doživel grenek poraz. Španec ostaja prvi favorit na pariškem pesku, saj je stadion Philippa Chatrierja njegova druga dnevna soba. Foto: Reuters

V prvem nizu je 12-kratni zmagovalec Roland Garrosa povedel z 2:1, nato pa je izgubil kar pet iger zapored.

Schwartzman je blestel z močnimi bekhendi. V drugem nizu je povedel s 4:3 in 5:4, vendar ni uspel zadržati servisa za zmago. V enajsti igri je Nadal tretjič zapored izgubil začetni udarec in v 12. igri je Argentincu vendarle uspelo. To je bila njegova najbolj odmevna zmaga kariere.

Schwartzman ugnal Nadala

Schwartzman je dosegel 31 "winnerjev", Nadal pa deset manj. Španec je naredil kar 30 neizsiljenih napak, kar res ni značilno zanj na pesku.

"Odigral sem najboljši dvoboj v karieri. Večkrat sem igral proti najboljšim trem tenisačem sveta. Do današnjega večera nisem imel zmage. Proti Nadalu sem osvojil le dva niza v vseh dvobojih skupaj. Zares sem srečen. V zadnjih treh tednih sem igral zelo slabo, danes pa mi je šlo vse izjemno od rok. To je noro," je bil evforičen 28-letni Argentinec.

Diego Schwartzman se je veselil odmevne zmage. Foto: Reuters
Diego Schwartzman se je veselil odmevne zmage. Foto: Reuters

"Pogoji so bili popolnoma drugačni kot v preteklih dneh. Res je bila velika vlaga, žoge so bile težke. Nisem ga uspel potisniti nazaj. V drugem nizu sem trikrat zapored. Upal sem na čudežni preobrat, ki pa se ni zgodil," je bil potrt Nadal.

Đoković izgubil niz proti žilavemu Köpferju
Novak Đoković se je že enajstič uvrstil v polfinale teniškega turnirja v Rimu. V četrtfinalu je premagal Dominika Köpferja s 6:3, 4:6 in 6:3. Nemec je odigral sijajen turnir in se odlično upiral tudi prvemu igralcu sveta.

Köpfer je presenetljivo izločil Alexa de Minaurja, Gaela Monfilsa in nato še Lorenza Musettija, ki je poskrbel za glavno zgodbo turnirja na igriščih Fora Italica, potem ko je izločil Stana Wawrinko in Keija Nišikorija.

Novak Đoković lovi 36. naslov na turnirjih serije 1000. Foto: Reuters
Novak Đoković lovi 36. naslov na turnirjih serije 1000. Foto: Reuters

Đoković je hitro povedel s 4:0 in kazalo je na gladko zmago. Köpfer je nato kar dvakrat odvzel servis Srbu, izid mu je uspelo znižati na 4:3. V osmi igri je Đoković prišel do odločilnega odvzema servisa in nato zanesljivo zaključil prvi niz.

Tudi v drugem nizu je Srb povedel z 2:0, nato pa popustil. V šesti igri je izgubil servis brez osvojene točke. Köpfer je v deveti igri rešil tri priložnosti za brejk in nato v deseti igri še enkrat odvzel servis Noletu za izenačenje na 1:1.

V odločilnem nizu se je Đoković zbral. V tretji in deveti igri mu je uspel brejk. Končno razmerje v točkah je bilo 96:81.

"Köpfer ima odličen servis. Velikokrat sem moral ugibati smer njegovega servisa. Njegova igra je zelo primerna za pesek in ni se kar tako prebil v četrtfinale," je dejal Đoković, ki je letos dobil 29 od 30 obračunov. Edini poraz je doživel v osmini finala OP-ja ZDA v New Yorku, ko je bil diskvalificiran, ker je z žogico zadel linijsko sodnico.

V nedeljskem polfinalu se bo Đoković srečal z Norvežanom Casperjem Ruudom, ki je izločil Mattea Berretinija s 4:6, 6:3 in 7:6.

Četrtfinale (M), tabela
(3.465.045 evrov, pesek)

ĐOKOVIĆ (SRB/1) – KÖPFER (NEM)
6:3, 4:6, 6:3

RUUD (NOR) – BERRETTINI (ITA/4)
4:6, 6:3, 7:6 (5)

SHAPOVALOV (KAN/12) - DIMITROV (BLG/15)
6:2, 3:6, 6:2

SCHWARTZMAN (ARG/8) - NADAL (ŠPA/2)
6:2, 7:5


Četrtfinale (Ž), tabela:
HALEP (ROM/1) - PUTINCEVA (KAZ)
6:2, 2:0, b.b.
MUGURUZA (ŠPA) - AZARENKA (BLR)
3:6, 6:3, 6:4
VONDROUŠOVA (ČEŠ/12) - SVITOLINA UKR/4
6:3, 6:0
PLIŠKOVA (ČEŠ/2) - MERTENS (BEL)
6:3, 3:6, 6:0