Zmagoviti krik Stefanosa Cicipasa po največji zmagi kariere, kjer je na največjem odru izločil 20-kratnega zmagovalca turnirjev za grand slam in branilca zadnjih dveh naslovov Melbourna. Foto: Reuters
Zmagoviti krik Stefanosa Cicipasa po največji zmagi kariere, kjer je na največjem odru izločil 20-kratnega zmagovalca turnirjev za grand slam in branilca zadnjih dveh naslovov Melbourna. Foto: Reuters

14. nosilec je ob 12 servisih zdržal vse pritiske, ko bi mu Federer lahko odvzel servis. Na drugi strani je Stefanos Cicipas izkoristil eno izmed treh priložnosti za brejk in prišel do ključne prednosti v dvoboju, s čimer je povedel z 2:1. V četrtek nizu je sledila še tretja podaljšana igra dvoboja, v katerem je pobuda prešla v roke mladeniča. V tie-breaku je po Cicipasovi napaki Feder povedel s 3:4, zmanjkovalo mu je sodniških izzivov in zazdelo se je, da lahko FedEx uprizori preobrat. A Atenčan je ohranil mirno roko in po 3 urah ter 50 minutah igre pograbil prvo priložnost za največjo zmago kariere s 6:7 (11), 7:6 (3), 7:5 in 7:6 (5).

Roger Federer je v osmini finala turnirja za grand slam izpadel že v New Yorku, v Melbournu pa je bil najslabši dosežeek zadnjih 14 let izpad v 3. krogu leta 2015 proti Andreasu Seppiju. Foto: Reuters
Roger Federer je v osmini finala turnirja za grand slam izpadel že v New Yorku, v Melbournu pa je bil najslabši dosežeek zadnjih 14 let izpad v 3. krogu leta 2015 proti Andreasu Seppiju. Foto: Reuters

"Najsrečnejši človek na svetu"
"Ne znam opisati. Sem najsrečnejši človek na svetu. Res ne znam opisati,"
so bile prve besede Cicipasa nekaj trenutkov po zmagi, ko je pred polno Rod Laver Areno komaj zadrževal solze. "Verjel sem, da lahko zmagam. Od začetka je bilo to pomembno. Moraš verjeti v svoje sposobnosti. Roger je legenda našega športa, zelo ga spoštujem. Pokazal je zelo dober tenis. Že da sem tu na igrišču Rod Laver z njim, so moje sanje. Težko opišem občutke," je v pogovoru na igrišču nadaljeval Cicipas, ki je postal prvi Grk z uvrstitvijo v četrtfinale turnirja za grand slam. John McEnroe je povzel: "Videli ste menjavo generacij."

Cicipas v osmini finala izločil branilca naslova Federerja

Podaljšana igra se zavlekla vse do 13:11
Izenačen uvodni niz je trajal eno uro, saj se je zavlekel v podaljšano igro, v kateri je šele z 13:11 prevladal Federer. Sicer je 20-letni Grk začel neprepričljivo, saj je že v prvi igri dvoboja ponudil Federerju dve žogici za brejk, a to sta bili do podaljšane igre edini priložnosti za odvzem servisa. V napetem tie-breaku sta si izmenjaje priigrala po tri priložnosti za zmago v nizu, boljše živce in natančnejše udarce pa je imel 37-letni Švicar.

Osmina finala je prinesla epsko izenačen dvoboj med igralcem prihodnosti in teniško legendo. Foto: Reuters
Osmina finala je prinesla epsko izenačen dvoboj med igralcem prihodnosti in teniško legendo. Foto: Reuters

Prvi odvzem servisa šele v 35. igri dvoboja
V drugem nizu je Cicipas neprestano visel, Federer je imel kar 8 priložnosti za odvzem servisa, a nikoli ni uspel, zaradi česar je spet sledila podaljšana igra. V tie-breaku je Grk povedel s 3:0, Švicar je izenačil, a nato je Cicipas nanizal štiri točke in izenačil dvoboj. Neverjetna izenačenost se je nadaljevala vse do 6:5 v tretjem nizu, ko je šele drugič Federerjev sevis ogrozil Cicipas in takoj izkoristil točko za vodstvo z 2:1 v nizih.

StatistikaCicipasFederer
Prvi servis (%)6067
Asi2012
Dvojne napake10
Neizsiljene napake3655
Winnerji6161
Osvojene točke178166
Priložnosti za brejk1/30/12
Točke na mreži178166

Šesti nosilec klonil po štirih urah
Pravi maraton sta odigrala tudi Marin Čilić in Roberto Bautista-Agut, ki se je končal točno po štirih urah in petih nizih. Odločitev o napredovanju v četrtfinale je padla povsem ob koncu zadnjega niza, pri 4:4 je Španec v obračunu 30-letnikov le izkoristil tretjo priložnost za brejk, nato pa hitro zaključil dvoboj.

Federer se vrača na Roland Garros

Po izpadu v osmini finala OP Avstralije je Roger Federer na novinarski konferenci že potrdil, da bo prvič po letu 2015 znova nastopil na Odprtem prvenstvu Francije na peščenih igriščih Rolanda Garrosa. V Parizu je Federer slavil le leta 2009. "To je nekakšno poželenje. Sem v obdobju, ko se želim zabavati in to pogrešam," je Federer pojasnil, zakaj se po dveh izpuščenih letih vrača tudi na pesek.

Rafael Nadal melje v Melbournu, a v četrtfinalu ga čaka 11 let mlajši izzivalec Frances Tiafoe. Foto: Reuters
Rafael Nadal melje v Melbournu, a v četrtfinalu ga čaka 11 let mlajši izzivalec Frances Tiafoe. Foto: Reuters

Nadal suvereno, rojstnodnevno darilo Tiafa
Naslednja ovira za Rafaela Nadala bo Frances Tiafoe, ki je na svoj 21. rojstni dan presenetil Bolgara Grigorja Dimitrova. Prihajajoči Američan, ki se mu napoveduje svetla prihodnost, je v skoraj 4-urnem dvoboju prikazal trdnost in odločnost v tesnem dvoboju, ki se je odločal v končnicah nizov. Prvi in zadnji niz je Frances Tiafoe dobil s po 7:5, vmes pa sta odigrala dve podaljšani igri, prva je pripadla Američanu, druga Bolgaru.

Nadal proti Tomašu Berdychu ni imel težav, ekspresno je dobil prva dva niza, dobil kar uvodnih 9 iger zapored. Čeh se je zbudil šele v tretjem nizu, kjer je izsilil podaljšano igro, v kateri je še vodil s 4:3, nato pa je Nadal hitro zaključil dvoboj. Berdych je zelo slabo serviral, Španec pa je takšno prednost znal izkoristiti. "Naredil je več napak, kot jih po navadi," je bil kratek po tekmi Nadal, ki je prihranil pomembne moči za soočenje s Tiafom.

Ashleigh Barty je na domačih tleh prišla do uspeha kariere ‒ prve uvrstitve v četrtfinale turnirja za grand slam. Foto: Reuters
Ashleigh Barty je na domačih tleh prišla do uspeha kariere ‒ prve uvrstitve v četrtfinale turnirja za grand slam. Foto: Reuters

Avstralka na dvoboju preobratov izločila Šarapovo
Za občinstvo v Melbournu je bil osrednji nedeljski dvoboj zaradi avstralske udeležbe Barty ‒ Šarapova. Ashleigh Barty je navdušila domače gledalce z zmago nad Marijo Šarapovo v obračunu velikih preobratov. Ruska zvezdnica je dobila prvi niz s 6:4, sledil je silovit odgovor Bartyjeve, ki je nanizala kar 9 iger, dobila drugi niz s 6:1 in v odločilnem, tretjem, povedla že s 4:0. A Šarapova se ni predala, približala se je na 4:3 in 5:4, ubranila tri zaključne žogice 22-letni Avstralki, a dokončnega preobrat ni zmogla. Bartyjeva se bo v četrtfinalu pomerila s Petro Kvitovo, ki je v točno eni uri gladko odpravila Američanko Amando Anisimovo.

Bartyjeva z izjemno igro izločila Šarapovo

Debitantka Danielle Collins je izgubila le dve igri proti wimbledonski zmagovalki Angelique Kerber. Collinsova je trikratno zmagovalko turnirjev za grand slam Kerberjevo porazila s 6:0 in 6:2, za zmago pa je potrebovala manj kot eno uro.

Dve Slovenki v četrtfinalu ženskih dvojic
V konkurenci ženskih dvojic uspešnost nastopati dve Slovenki. Veteranka Katarina Srebotnik je skupaj z Američanko Raquel Atawo izločila romunsko navezo Irina Maria Bara/Monica Niculescu s 6:2, 3:6 in 6:3. Andreja Klepač je s Španko Mario Jose Martinez Sanchez izločila Američanki Kaitlyn Christian in Asio Muhammad s 6:2 in 6:2.

Peti nosilki Klepačevo in Sanchezovo v četrtfinalu čakata Čehinji Barbora Strycova in Marketa Vondrousova, deveti nosilki Srebotnikovo in Atawo pa na svoji tekmici še čakata.



Moški, osmina finala, spodnji del tabele:
BAUTISTA AGUT (ŠPA/22) - ČILIĆ (HRV/6) 6:7 (6), 6:3, 6:2, 4:6, 6:4

CICIPAS (GRČ/14) - FEDERER (ŠVI/3) 6:7 (11), 7:6 (3), 7:5, 7:6 (5)

TIAFOE (ZDA) - DIMITROV (BLG/20) 7:5, 7:6 (6), 6:7 (1), 7:5

NADAL (ŠPA/2) - BERDYCH (ČEŠ) 6:0, 6:1, 7:6 (4)


Ženske, osmina finala, spodnji del tabele:
KVITOVA (ČEŠ/8) - ANISIMOVA (ZDA) 6:2, 6:1

BARTY (AVS/15) - ŠARAPOVA (RUS/30) 4:6, 6:1, 6:4

PAVLJUČENKOVA (RUS) - STEPHENS (ZDA/5) 6:7 (3), 6:3, 6:3

COLLINS (ZDA) - KERBER (NEM/2) 6:0, 6:2


SLOVENSKI NASTOPI

Dvojice (Ž), osmina finala:

KLEPAČ/ MARTINEZ SANCHEZ (SLO/ŠPA/5) -
CHRISTIAN/MUHAMMAD (ZDA)
6:2, 6:2

SREBOTNIK/ATAWO (SLO/ZDA/9) -
BARA IRINA/NICULESCU (ROM)
6:2, 3:6, 6:3

Mešane dvojice, 2. krog:
KLEPAČ/ ROGER VASSELIN (SLO/FRA) -
SHARMA/SMITH (AVS)