Najboljše igralke in igralci bodo morali zadnja dva tedna januarja preživeti v hotelski karanteni v Melbournu, kjer se bosta nato odvila dva pripravljalna turnirja, nato pa se bo 8. februarja začelo Odprto prvenstvo Avstralije. Foto: Reuters
Najboljše igralke in igralci bodo morali zadnja dva tedna januarja preživeti v hotelski karanteni v Melbournu, kjer se bosta nato odvila dva pripravljalna turnirja, nato pa se bo 8. februarja začelo Odprto prvenstvo Avstralije. Foto: Reuters

Organizatorji OP Avstralije so napovedali striktno karanteno za vse, ki si želijo nastopiti v Melbournu. Prvi turnir za grand slam se bo letos ravno zaradi pandemije koronavirusa začel tri tedne pozneje, in sicer šele 8. februarja, medtem ko trenutno že potekajo v Dubaju in Dohi kvalifikacije za glavni turnir.

Z letališča naravnost v hotelsko karanteno
Približno 1200 teniških igralcev, uradnikov in drugih udeležencev, ki sodelujejo na turnirju, bo od četrtka začelo prihajati v Melbourne s čarterskimi poleti, je dejala ministrica za policijo in nujne službe države Victoria Lisa Neville.

Ob prihodu na peto celino bodo morali vsi v karanteno v enega izmed treh hotelov, namenjenih za to, pri čemer bodo vsem pojasnili stroge posledice, vključno z morebitnimi kazenskimi sankcijami, če bodo kršili karanteno.

Tenisačice in tenisači lahko v času obvezne karantene pred začetkom turnirja zapustijo svoje sobe največ za pet ur na dan za trening in zdravniško obravnavo oziroma fizioterapijo, da zmanjšajo tveganje za poškodbe.

Predpostavka: Vsak je lahko pozitiven
Vsak dan jih bodo testirali na covid-19, bolezen, ki jo povzroča novi koronavirus, in tudi pozneje, če bodo imeli kakršne koli simptome. Vsak, ki bo oddal pozitiven test, in tudi vsi njegovi tesni stiki bodo morali v zdravstveni hotel in se ne bodo smeli udeležiti turnirja, dokler ne bodo oddali negativnega testa.

"Predvidevamo, da je vsak teniški igralec, ki bo prišel k nam ... lahko pozitiven," je dejala Nevillova in nadaljevala: "Celoten program smo zasnovali s to predpostavko in zagotavljam vam, da ne bo nobene nevarnosti za viktorijsko skupnost. Vzpostavili smo najmočnejša in najstrožja pravila na svetu."

Isner ne želi biti ločen od družine
Medtem se je udeležbi v Melbournu odpovedal Američan John Isner, 25. igralec ATP-lestvice in nazadnje 2. nosilec turnirja v Delray Beachu, ki ga je sklenil v četrtfinalu. "Na tej stopnji kariere sem si predstavljal, da bom po svetu potoval z družino. In seveda, letos v Avstralijo ne bom šel. Saj razumem. Smo sredi pandemije. A sam si res ne želim biti tako dolgo stran od družine," je za spletno stran tennis.com povedal 35-letni oče dveh otrok in tenisač, ki si lasti nekaj najdaljših dvobojev na velikih turnirjih.