Dominic Thiem se je petič uvrstil v polfinale grand slamov, prvič mu je to uspelo zunaj Pariza. Foto: Reuters
Dominic Thiem se je petič uvrstil v polfinale grand slamov, prvič mu je to uspelo zunaj Pariza. Foto: Reuters

Ta par je igral v zadnjih dveh finalih Pariza, obakrat pa je bil uspešnejši Rafael Nadal, ki je na Roland Garrosu Dominica Thiema sicer premagal še dvakrat v zgodnejših fazah tekmovanja. Avstrijec je v šestem obračunu na grand slamih Španca premagal prvič. Če bo Novak Đoković ubranil naslov, se bo v ponedeljek vrnil na vrh lestvice ATP.

Thiem se je izkazal z neverjetno psihično močjo, saj je v prvih nizih dvakrat prišel v brejk zaostanka, a se rešil s podaljšano igro. V zadnjem nizu je sam zapravil brejk prednosti, a se je znal zbrati. "Res je, serviral sem za zmago. Bilo je težko, očitno mi ni šlo, ampak vseeno sem se znal umiriti in zmagati. V enem dvoboju se zgodi toliko različnih stvari. Srečen sem," je misli strnil 26-letnik.

Nadal zapušča Avstralijo. Foto: Reuters
Nadal zapušča Avstralijo. Foto: Reuters

Nadal ušel z brejkom, a izgubil prvi niz
Začetek dvoboja je bil v znamenju Dominica Thiema, ki je bil precej odločnejši na svoj začetni udarec. S prvimi tremi igrami na svoj servis je izgubil le eno točko. Nadal se je prebudil v osmi igri, ko mu je uspel brejk celo brez izgubljene točke. V naslednji igri, v kateri bi moral potrditi niz, je imel težave z začetnim udarcem, Thiem je izkoristil tretjo priložnost za brejk, s čimer je tudi rezultatsko vzpostavil ravnotežje. Odločitev o zmagovalcu niza je bila tako preložena v podaljšano igro. V tej je Nadal osvojil prvi točki, nato pa zgolj opazoval Thiemov šov, saj je Avstrijec zadeval res težke udarce in igro dobil s 7:3.

Povsem enak zaplet in razplet drugega niza
Drugi niz je bil skoraj preslikava prvega. Tudi v tem je Nadal ušel z brejkom prednosti in povedel s 4:2. Thiem se je vrnil v igro in imel pri 6:5 na Nadalov servis priložnost, da osvoji niz. Prvi igralec sveta se je rešil v podaljšano igro. Thiem jo je začel izvrstno, saj je dobil prvi štiri točke, Nadal pa se je vrnil s pokrom točk, a nato ni osvojil nobene več.

Dominic Thiem je dobil vse podaljšane igre. Foto: Reuters
Dominic Thiem je dobil vse podaljšane igre. Foto: Reuters

Thiem imel težave s prvim servisom
V tretjem nizu sta oba dokaj suvereno zadržala svoj servis, to je veljalo vse do desete igre, v kateri je Španec na Thiemov servis ušel v vodstvo 15:40 in nato izkoristil drugo priložnost, s katero je vendarle prišel do niza. V tem delu igre je imel Avstrijec nemalo težav z začetnim udarcem, saj je v polje poslal le polovico prvih servisov (Nadal: 71 %).

Spet se je rešil v podaljšani igri
Kazalo je, da je Nadal v četrtem nizu prevzel vajeti v svoje roke, saj je imel tri priložnosti za brejk, s katerim bi povedel z 2:0. Thiem je vse ubranil, v naslednji igri pa je njemu uspel brejk, tako je povedel z 2:1 in prednost obdržal do desete igre, v kateri je pri vodstvu s 5:4 serviral za zmago. A teža pritiska je očitno naredila svoje, saj je delal neznačilne napake in tekmeca spustil iz matne mreže. Tudi ta niz se je podaljšal v 13. igro, ki pa se je podobno kot prejšnji dve končala z zmago Avstrijca, le da je bilo še tesneje (8:6).

Nadal po več kot štirih urah boja poražen
Alexander Zverev se je po slabem začetku hitro pobral. Foto: Reuters
Alexander Zverev se je po slabem začetku hitro pobral. Foto: Reuters

Bolje začel Wawrinka ...
Alexander Zverev
je v sredo v prvem četrtfinalu premagal Stana Wawrinko z 1:6, 6:3, 6:4 in 6:2 in se tako prvič v karieri prebil v polfinale grand slamov. Švicar je začel dominantno, saj je v uvodnem nizu dobil prvih pet iger in suvereno zapečatil niz (6:1). V drugem nizu je Nemec vzpostavil ravnotežje in suvereno obdržal igre na svoj servis. Ključni trenutek se je zgodil v osmi igri, ko je Zverevu uspel edini brejk v tem nizu, s čimer je spravil niz pod streho (6:3).

Sorodna novica Alexander Zverev bo vso nagrado doniral za posledice požara

... Nato vse po tirnicah Nemca
Tudi v tretjem nizu je Zverevu zadoščal en sam brejk, tekmeca je to pot zlomil v peti igri in niz dobil s 6:4. Nemec je četrti niz odprl dominantno in z dvema zaporednima brejkoma povedel s 4:0 ter se vendarle uvrstil v polfinale. "Težko zberem misli. V karieri mi je uspelo res nekaj velikih stvari, nikoli pa nisem blestel na grand slamih. Vesel sem, da se to počasi obrača," je bil po dvoboju zadovoljen sedmi igralec sveta.

Simona Halep je leta 2018 igrala v finalu Melbourna. Bo tudi letos? Foto: Reuters
Simona Halep je leta 2018 igrala v finalu Melbourna. Bo tudi letos? Foto: Reuters

Halepova dobila 11 zaporednih iger
V polfinale sta se v ženski konkurenci prebili še Simona Halep in Garbine Muguruza. Romunka je v samo 53 minutah odpravila Anett Kontaveit s 6:1 in 6:1. Estonka je dobila prvo igro, nato pa je le nemočno opazovala tekmico na drugi strani, ki je nanizala kar 11 zaporednih iger.

"Dobro sem se počutila na igrišču. Moje noge so delovale odlično, imela sem dober recept, kako jo premagati. Prav pri vsaki točki sem bila osredinjena, vse je teklo kot po maslu," je bila prešerne volje zmagovalka.

Od 0:6 naprej je vse drugače
V dobri formi je tudi Muguruza, ki bo v polfinalih grand slamov igrala prvič po dveh letih. Letos je v Melbournu v prvem krogu prvi niz proti Shelby Rogers izgubila s 6:0, nato ji je uspel preobrat, nanizala je nekaj odmevnih zmag (Elina Svitolina in Kiki Bertens), zdaj pa je izločila še Anastastijo Pavljučenkovo s 7:5 in 6:3. "Navdušena sem, ker bom na tem turnirju prvič igrala v polfinalu. Dobro poznam Halepovo, ne bo lahko," se je Španka že ozrla proti naslednjemu krogu.

Melbourne, četrtfinale, tabeli

Moški:
THIEM
(AVT/5) – NADAL (ŠPA/1)
7:6 (3), 7:6 (4), 4:6, 7:6 (6)
A. ZVEREV (NEM/7) – WAWRINKA (ŠVI/15)
1:6, 6:3, 6:4, 6:2
FEDERER (ŠVI/3) – SANDGREN (ZDA)
6:3, 2:6, 2:6, 7:6 (8), 6:3
ĐOKOVIĆ (SRB/2) – RAONIC (KAN/32)
6:4, 6:3, 7:6 (1)

Ženske:
BARTY (AVS/1) – KVITOVA (ČEŠ/7)
7:6 (6), 6:2
KENIN (ZDA/14) – JABEUR (TUN)
6:4, 6:4
HALEP (ROM/4) – KONTAVEIT (EST/28)
6:1, 6:1
MUGURUZA (ŠPA) – PAVLJUČENKOVA (RUS/30)
7:5, 6:3