Naomi Osaka je odigrala dva sanjska tedna v New Yorku. Edini niz je izgubila proti Belorusinji Arini Sabalenki v osmini finala. Foto: Reuters
Naomi Osaka je odigrala dva sanjska tedna v New Yorku. Edini niz je izgubila proti Belorusinji Arini Sabalenki v osmini finala. Foto: Reuters
Serena Willliams je popolnoma izgubila živce v drugem nizu. Foto: Reuters
Portugalski sodnik Carlos Ramos je bil v središču pozornosti finala na stadionu Arthurja Asha. Foto: Reuters
Direktor Brian Earley je skušal pomiriti Sereno po odvzeti igri v drugem nizu. Foto: Reuters
Finale je bil odigran pod zaprto streho na stadionu Arthurja Asha. Foto: Reuters

Finalni obračun je postregel s pravo dramo v drugem nizu, ko je Serena najprej prejela opomin zaradi nedovoljene pomoči trenerja Patricka Mouratogluja, nato je razbila lopar in prejela drugi opomin ter s tem tudi izgubila točko. Pri zaostanku s 3:4 je sodniku Carlosu Ramosu zabrusila, da je tat. Portugalec ji je po pravilih dosodil še tretji opomin in s tem je izgubila osmo igro. Neverjetne scene na stadionu Arthurja Asha.
Prva Japonka z zmago na turnirju za grand slam
20-letna Osaka je prva Japonka, ki je zmagala na turnirjih velike četverice. Letos je naredila velik korak naprej, potem ko jo je prevzel Sascha Bajin, ki je bil predtem v trenerskem štabu Serene Williams in Caroline Wozniacki. Nemški strokovnjak jo je kondicijsko izvrstno pripravil, naredil je tudi velike spremembe pri prehrani. Japonka je spomladi osvojila turnir serije Premier v Indian Wellsu.
Serena je dobila uvodno igro, nato pa je Osaka nanizala kar pet iger zapored. Odlično je servirala in dobila večino izmenjav z osnovne črte. Serena je v prvem nizu naredila 13 neizsiljenih napak.
V drugem nizu je Serena povedla s 3:1 in vse je kazalo, da je ujela pravi ritem. V peti igri je znova izgubila servis in nato razbila lopar. Sodnik Ramos ji je prisodil drugi opomin, s tem pa je izgubila tudi uvodno točko šeste igre. Sereni se nikakor ni uspelo pomiriti. V sedmi igri je znova izgubila servis in nato sodniku Ramosu zabrusila, da je tat. Portugalec ji je dosodil tretji opomin, s tem pa je avtomatično izgubila osmo igro.
Na igrišču tudi direktor turnirja Earley
Američanka je zahtevala, da na igrišče pride direktor turnirja Brian Earley. Po pogovoru z njim se je skušala umiriti. Gledalci so jo glasno spodbujali in uspelo ji je znižati na 4:5. V deseti igri je Osaka z dvema odličnima forhendoma in dvema asoma končala obračun po uri in 19 minutah.
Obe igralki v solzah na podelitvi
Več kot 23.000 gledalcev je na podelitvi pokalov glasno žvižgalo. Šele Sereni jih je uspelo umiriti. "Naomi je igrala dobro in zasluži aplavz. Zame je bilo to zelo naporno leto, a ob taki podpori s tribun verjamem, da se bom še lahko vrnila v prihodnjih letih," je v solzah dejala Serena.

Osaka bogatejša za 3,8 milijona zelencev
"Vedno sem si želela igrati proti Sereni v finalu. Moja mati je vse podredila moji karieri, oče pa je preveč nervozen in gre med mojimi dvoboji po navadi na sprehod," je poudarila Osaka, ki je bila ob svoji vzornici popolnoma iz sebe in je komaj sestavila nekaj besed. Za zmago je prejela kar 3,8 milijona ameriških dolarjev.

Serena še ni ujela Courtove
Šestkratna zmagovalka turnirja na igriščih Flushing Meadowsa je 1. septembra lani rodila hčerko Olympio. Spomladi se je še lovila v Miamiju, ko jo je Osaka odpravila v 1. krogu s 6:3 in 6:2. Serena je sredi julija izgubila finale Wimbledona proti Angelique Kerber. Že drugič zapored je izgubila finale turnirja za grand slam in ostaja pri 23 naslovih. Ni ji uspelo izenačiti rekorda Margaret Court, ki ima 24 lovorik s turnirjev največje četverice.

Mattek-Sandsova in Jamie Murray najboljša med mešanimi pari
Američanka Bethanie Mattek-Sands in Britanec Jamie Murray sta zmagovalca v konkurenci mešanih parov. V finalu sta ugnala Poljakinjo Alicjo Rosolsko in Hrvata Nikolo Mektića z 2:6, 6:3 in 11:9. Mattek-Sandsova si je pred enim letom hudo poškodovala koleno, danes pa je na turnirjih za grand slam slavila osmič v karieri. Jamie Murray je osvojil četrto grand slam lovoriko, v New Yorku je bil najboljši že lani, takrat s Švicarko Martino Hingis.

NEW YORK, finale (Ž)
(20.456.000 am. dolarjev, trda podlaga)

OSAKA (JAP/20) - S. WILLIAMS (ZDA/17)
6:2, 6:4

Statistika

Williams

Osaka

Prvi servis (%)5573
Asi

3

6

Dvojne napake61
Neizsiljene napake

21

14

Winnerji2116
Osvojene točke5060
Osv. točke na mreži6/80/1
Priložnosti za brejk1/64/5





Zmagovalke Odprtega prvenstva ZDA v zadnjih 20 letih:

1998 Lindsay Davenport
1999 Serena Williams
2000 Venus Williams
2001 Venus Williams
2002 Serena Williams
2003 Justine Henin-Hardenne
2004 Svetlana Kuznjecova
2005 Kim Clijsters
2006 Marija Šarapova
2007 Justine Henin
2008 Serena Williams
2009 Kim Clijsters
2010 Kim Clijsters
2011 Samantha Stosur
2012 Serena Williams
2013 Serena Williams
2014 Serena Williams
2015 Flavia Pennetta
2016 Angelique Kerber
2017 Sloane Stephens
2018 Naomi Osaka