Rus Daniil Medvedjev je bil prvi igralec sveta na lestvici ATP-ja, ko je dobil prepoved nastopa na Wimbledonu. Foto: EPA
Rus Daniil Medvedjev je bil prvi igralec sveta na lestvici ATP-ja, ko je dobil prepoved nastopa na Wimbledonu. Foto: EPA

LTA so ob tem tudi opozorili, da bi lahko ostal brez članstva v ATP-ju, če bi prihodnje leto sprejeli podobno odločitev. Iz LTA-ja so sporočili, da so "globoko razočarani", in obtožili ATP, da kaže "presenetljivo malo empatije do razmer v Ukrajini".

Visoka globa je bila ATP-ju izrečena po tem, ko je LTA in All England Lawn Tennis Club, ki organizirata Wimbledon, za 750.000 funtov zaradi prepovedi ruskim in beloruskim igralkam oglobil že WTA.

ATP bo sicer globo v celoti nakazal za humanitarno pomoč Ukrajini.

ATP dovoljuje ruskim in beloruskim teniškim igralcem nastope, samo ne pod svojimi zastavami.

"ATP v svojem poročilu ni pokazal nobenega priznavanja izjemnih okoliščin, ki jih je ustvarila ruska invazija v Ukrajini, ali odziva mednarodne športne skupnosti in britanske vlade na to invazijo," so zapisali pri LTA-ju.

Zmagovalec Wimbledona je po težavah v Avstraliji in porazu proti Rafaelu Nadalu v četrtfinalu Rolland Garrosa postal Novak Đoković, a Srb za zmago ni prejel niti točke. Foto: EPA
Zmagovalec Wimbledona je po težavah v Avstraliji in porazu proti Rafaelu Nadalu v četrtfinalu Rolland Garrosa postal Novak Đoković, a Srb za zmago ni prejel niti točke. Foto: EPA

"ATP očitno na vse to gleda kot na jasno kršitev njihovih pravil – s presenetljivim pomanjkanjem empatije do razmer v Ukrajini in očitnega pomanjkanja razumevanja do edinstvenih okoliščin, s katerimi se je spopadala."

Globa se ne nanaša samo na Wimbledon, ampak tudi na preostale turnirje na travi pod okriljem LTA-ja, kamor ruski in beloruski igralci niso smeli (Wimbledon, Eastbourne ter challanger turnirji v Surbitonu, Nottinghamu in Ilkleyju).

Sorodna novica V Wimbledonu zaradi izključitve Rusov in Belorusov ne bodo delili točk za lestvici ATP in WTA

Tako pri ATP-ju kot WTA-ju so se takrat odločili, da zaradi sporne izključitve ruskih in beloruskih igralcev v Wimbledonu ne bodo delili točk za lestvici ATP in WTA.

LTA je sicer pri prepovedi nastopov ruskih in beloruskih igralcev sledila All England Clubu, ki je popustil pod pritiski britanske vlade.

MOK si želi Ruse in Beloruse na OI 2024

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomas Bach je dejal, da se ne strinja z odločitvijo Wimbledona in LTA-ja, da prepovesta nastop ruskih in beloruskih igralcev: "Vlade ne bi smele odločati o merilih, kdo lahko sodeluje na športnih dogodkih. Merilo bi morali biti športni dosežki, ne pa politično vmešavanje."

Bach je tudi dejal, da si MOK želi preučiti načine za vnovično vključitev ruskih in beloruskih športnikov, ki jim je bilo od februarja po invaziji v Ukrajini prepovedano nastopati na mednarodnih tekmovanjih.

Ruski športniki so počasi že vajeni nastopati pod nevtralno zastavo, ne pa pod zastavo Rusije. Foto: EPA
Ruski športniki so počasi že vajeni nastopati pod nevtralno zastavo, ne pa pod zastavo Rusije. Foto: EPA

Potem ko je večina mednarodnih zvez sledila februarskemu priporočilu MOK-a o izključitvi ruskih in beloruskih športnikov, se je MOK namreč zdaj omehčal in si te športnike želi na olimpijskih igrah leta 2024 v Parizu.

"Njihovo sodelovanje v mednarodnem športu je bila 'velika dilema', ki so jo spolitizirale posamezne vlade, ki so posredovale, da bi Rusija končala invazijo. To je bila politična odločitev, mi pa moramo raziskati načine, kako preseči to dilemo in se vrniti v športne vode, ne pa k političnemu vmešavanju," je dejal Bach, ki prepovedi nastopanja noče primerjati z gospodarskimi in drugimi sankcijami.

"Sankcij proti ruski in beloruski državi ter vladi nihče nikakor ni postavil pod vprašaj. Sankcije morajo ostati, s športom pa je vendarle drugače. Z odsotnostjo športnikov se vojne ne morejo končati, tako da si vsekakor želimo njihove vrnitve vsaj na olimpijskih igrah," je svojo željo, za katero je prejel podporo članov izvršnega odbora komiteja, izrazil Bach.